YOUTRADER (YOUTRADER)
Okénko investora  |  02.04.2013 08:39:12

Letním hitem bude americká kukuřice

Extrémní sucho minulého léta bylo rekordní za posledních 80 let. Půda v USA byla vyschlá místy až metr pod zem. Fotografie uschlé zežloutlé úrody kolovaly na Twitteru mezi farmáři a některé z nich jsme Vám ukazovali na našem webu.

Díky suchu vznikla rekordně nízká projekce konečné zásoby vs. spotřeby na hospodářský rok 2012/2013, který končí letošní srpen. Prudký růst cen kukuřice z úrovně 520 v červnu na 700 v září byl toho všeho projevem. Od té doby však cena kukuřice postupně klesala z důvodu slabých exportů, který ke 14.3.2013 činil pouhých 45% oproti roku 2011/2012.

Přes slabé exporty na vnitřním trhu bylo těžké kukuřici koupit a CASH ceny na fyzickém trhu kontinuálně rostly. Situace CASH jinými slovy zvedla během posledních měsíců národní bázi v USA na historicky vysokou úroveň, viz. graf níže, jelikož CASH trh nahrazoval funkci FUTURES trhu, který reagoval na slabé exporty.

Báze kukuřice

Vysoká báze znevýhodňuje cash kupce, kteří musí své cenové riziko diverzifikovat do hedgingu, v tomto případě do short futures. Dalším medvědím tlakem je sezónní jarní výprodej, kdy cena květnové kukuřice 2012 byla 5,50 USD za bušl a aktuální cena květnového kontraktu je okolo 7 USD za bušl. Silná báze, plán na sadbu více akrů díky vyšší ceně z minulého suchého léta a cenová konkurence v podobě Argentiny a Ukrajiny, to jsou všechno BEAR faktory, které podpoří jarní výprodej kukuřice. A my z YOUTRADER tedy kupujeme 480 PUTS na zářijový kontrakt kukuřice, kdy vyděláme minimálně na jarním výprodeji.

POZOR, je třeba si ale uvědomit, že celá momentálně medvědí bilance zásoba/spotřeba vyžaduje pokračování dobrého počasí pro úrodu a to od května přes léto nejen v USA, ale také v Číně. To znamená, že hrozící horko a sucho v USA a Číně v létě, a také v květnu při sadbě, katapultuje ceny vzhůru. Navíc mezinárodní organizace pro výzkum oceánů a atmosféry předpokládá, že trend sucha bude pokračovat i tento rok. Dalšími reálnými motory téměř každoroční letní rally (růstu cen) jsou slabší dolar v té době, vyšší poptávka po krmivu a inflace (růst CPI). Proto v létě i letos očekáváme krásný býčí trh, kterého se také zúčastníme a to koupí zářijového futures kontraktu okolo hodnoty 5 USD za bušl, kdy prodáme větší část PUT opcí a část dosaženého zisku použijeme jako pohodlný stop loss pro letní rally, kdy zisk minimálně zdvojnásobíme.

ZCU13

Koupili jsme 28.3.2013 10x září 480 PUT opce za 250 USD/1put. Na hodnotě cca 1.000 USD/1put (delta cca 0,25, futures cca 5,00 USD) prodáme 6x opce a koupíme 1x futures září, dále budeme držet 4x put. Zisk z put opcí umožní účast na letní „rally“ bez použití stop-loss. Časový rámec 6 měsíců, zisk 5-10 tis. USD, risk 2.500 USD (put premium)

 

Více informací naleznete na: http://www.youtrader.eu/obchodni_tipy

 

29.3.2013
Ing. Jiří Bárta
YOUTRADER, s.r.o.

Jan Novotný

Jan Novotný

- nezávislý obchodník s komoditami a jednatel společnosti YOUTRADER s.r.o.


Jiří Bárta

Jiří Bárta

- nezávislý obchodník s komoditami a jednatel společnosti YOUTRADER s.r.o.

Jsme zkušenými tradery a aktivně obchodujeme s komoditami na světových burzách. Obchodováním komodit se zabýváme od roku 2005, kdy jsme objevili obrovský potenciál tohoto zajímavého oboru. Nejvíce se nám na obchodování s komoditami kromě výnosnosti líbí, že se jedná o skutečně férové tržní prostředí, kde svůj úspěch ovlivňujete Vy sami. Přímé obchodování na burze se stává čím dál více populární a dostupné, což bohužel vyvolává masivní dojem rychlého a snadného zbohatnutí. Ovšem pouhé otevření obchodního účtu a získání kvalitní platformy od brokerské společnosti k dosažení zisků nestačí.

Logo YOUTRADERSpolečnost YOUTRADER s.r.o. jsme založili za účelem zvýšení povědomí o dostupných finančních možnostech, s cílem dosažení úspěchu klienta v praxi. Pořádáme jedinečné kurzy, kde učíme klienty jak úspěšně a samostatně zhodnocovat kapitál na světových burzách. Kromě pochopení technických a fundamentálních aspektů obchodování se zaměřujeme také na psychologii hromadného obchodování a zvládnutí vlastní psychiky obchodníka. U nás dále získáte aktuální cenné informace pro okamžité otevření Vašich obchodních pozic a konkrétní obchodní strategie, které sami obchodujeme.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)

Přečtěte si také:

17.01.2019Americké banky byly včera hitem ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
16.01.2019Americké banky jsou dnešním hitem Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688