TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.03.2013 15:40:21

Okamura: Transparency International jsou netransparentní příživníci

Vztah senátora Okamury a obecně prospěšné společnosti Transparency international - Česká republika se přitom vyhrotil na konci minulého roku, když ho organizace zařadila mezi kandidáty s nejméně transparentní volební kampaní. Okamura na to reagoval značným pobouřením, protože podle svých slov ani žádnou kampaň nezahajoval, protože nebyl jako prezidentský kandidát do volby vůbec připuštěn a tedy si ani žádné billboardy či tisky letáků neobjednával.

Podle Okamury si však sama tato organizace transparentně nepočíná a má ve své minulosti co vysvětlovat. „V roce 2001 dostala česká pobočka protikorupční organizace Transparency international významnou finanční dotaci na pořádání mezinárodní konference. Organizace prý ale státu vrátila jen polovinu. Dotaci poskytlo ministerstvo financí tehdejšímu občanskému sdružení Transparency international. Toto občanské sdružení zaniklo v roce 2005, údajně bez právní kontinuity, ale již před vlastním zánikem založilo novou ‚obecně prospěšnou‘ společnost Tranparency international Česká republika,“ popsal Okamura.

Ten dále upozornil na to, že bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) a jeho ministr vnitra Ivan Langer (ODS) před lety spustili protikorupční linku 199, kterou za peníze ministerstva vnitra provozovala právě TI ČR. „Hned potom vydala tato protikorupční organizace optimistickou tiskovou zprávu o tom, že Česko je na tom s korupcí nejlépe od roku 1997, ačkoliv tehdejší americký velvyslanec Richard Graber konstatoval, že problémy s korupcí v ČR přetrvávají,“ přiblížil dále Okamura jedno ze svých podezření o nadstandardních vztazích TI ČR s některými politiky.

Senátor se rovněž pozastavil nad tím, že tato protikorupční organizace neplní své povinnosti a nezveřejňuje všechny své výroční zprávy na internetu. Současně tedy tuto organizaci vyzval, aby zveřejnila své kompletní účetnictví od svého založení a zajistila jeho veřejnou dostupnost, aby si založila transparentní účet, zveřejnila všechny své smlouvy na internetu, a také zveřejnila zmíněné výroční zprávy.

Okamura rovněž zažádal ministerstva a další instituce o zaslání informací o financích, které této společnosti kdy poskytly a na jaké účely. „Odpovědi očekáváme v zákonné lhůtě 15 dní. Se získanými informacemi a skutečnostmi pak veřejnost transparentně seznámíme,“ dodal Okamura s tím, že v souvislosti s jeho pochybnostmi také zakládá nový web netransparency.cz, kde bude o případu zveřejňovat další informace.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688