TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.03.2013 14:47:16

TOP 09 může s levicí prosadit zvýšení minimální mzdy

TOP 09 by se tak mohla v případném prosazování svého návrhu prakticky postavit proti zbytku vládní koalice a návrh na zvýšení minimální mzdy z 8000 na 8500 hladce prosadit s podporou ČSSD a komunistů.

Například předseda ČSSD Bohuslav Sobotka totiž už v pátek avizoval, že sociální demokraté pro něj zvednou ruku. "Je ostuda, že minimální mzda v České republice byla naposledy zvýšena 1. ledna 2007, kdy byla zvýšena o pouhých 45 korun," řekl lídr ČSSD s tím, že návrh Müllerové si zaslouží podporu.

Pro budou zřejmě i komunisté. Ti jsou podle jejich mluvčí Věry Žežulkové dlouhodobými zastánci zvýšení minimální mzdy, které by podle jejich představ mělo být ještě vyšší. Ač dosud vedení strany nevydalo oficiální stanovisko, zřejmě tak pětisetkorunovou variantu, která má reálnou šanci projít, také podpoří. Strany TOP 09 společně s ČSSD a KSČM by měly ve sněmovně pro prosazení návrhu bezpečnou většinu.

Úhlavními odpůrci zvyšování jsou naopak občanští demokraté. Ti argumentují především tím, že by takové navýšení vedlo k růstu nezaměstnanosti. Dalším rizikem je také podle nich zvýšení výdajů státu kvůli provázanosti na sociální dávky. A obdobnou obavu ohledně nárůstu nezaměstnanosti sdílí i minimální část poslanců další vládní strany LIDEM. "Zatím jsme to nediskutovali, sám za sebe bych se zvyšováním minimální mzdy měl také problém. V situaci, kdy je tak vysoká nezaměstnanost, by to vedlo ještě k jejímu dalšímu navýšení," řekl poslanec liberálních demokratů Jiří Rusnok.

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová svůj záměr předložit návrh na zvýšení minimální mzdy o 500 korun prezentovala při čtvrtečních poslaneckých interpelacích. Návrh chce ještě diskutovat v rámci tripartity. Tam by se přitom mohla dočkat podpory odborů. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil totiž už dříve vznesl požadavek na zvýšení o tisíc korun, i on by však mohl na průchozí pětisetkorunový kompromis kývnout.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688