Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  21.03.2013 08:19:00

Nejistota kolem situace na Kypru euru nepomáhá

Euro během včerejšího obchodování vymazalo část svých předešlých ztrát a vrátilo se k hranici 1,295 USD/EUR. Nicméně prostor pro další zpevňování společné evropské měny je kvůli nejistotě plynoucí z řešení kyperské situace značně limitovaný. Ministr financí ostrovního státu prodloužil svůj pobyt v Rusku, kde se snaží vyjednat pomoc pro svoji zemi. Dnešního jednání by se měli účastnit i představitelé Evropské komise. Trhy tak budou čekat na další návrhy podmínek pro získání pomoci. Nicméně je jasné, že jednání nebudou jednoduchá. Kyperské banky by se měly podle posledních zpráv otevřít až příští úterý.
 
Pozornost investorů se během včerejška obrátila i na druhý břeh Atlantického oceánu, kde zasedala americká centrální banka. Ben Bernanke však nic nového a zásadního neřekl. Fed bude nadále pokračovat v agresivním uvolňování měnové politiky skrz nákupy cenných papírů v objemu 85 mld. USD měsíčně. Přes postupné známky zlepšování situace centrální banka považuje míru nezaměstnanosti za stále velmi vysokou, rizika dle ní hrozí z restriktivnější fiskální politiky vlády a z vývoje na zahraničních trzích.
 
Přesto očekáváme, že od druhé poloviny letošního roku by Fed mohl přistoupit k postupnému snižování objemu nakoupených aktiv s tím, jak by se měly makroekonomické indikátory nadále zlepšovat, a k úplnému ukončení tohoto programu by mělo dojít na konci letošního roku. Zvyšování úrokových sazeb však není pro letošní ani příští rok na pořadu dne. To by mělo přijít až v okamžiku, kdy nezaměstnanost klesne pod 6,5 % a inflační očekávání na dva roky dopředu se vyšplhají nad 2,5 %. Zejména poklesu míry nezaměstnanosti pod cílovanou hodnotu se dočkáme nejdříve v roce 2015.
 
Nicméně během dneška by měly být zveřejněny údaje potvrzující zlepšování na trhu práce. Žádosti o podporu v nezaměstnanosti by měly sice oproti minulému týdnu nepatrně vzrůst, nacházejí se však poměrně s velkou rezervou pod úrovní 400 tis. Dočkáme se i údajů z trhu nemovitostí, které v posledních měsících překvapují lepšími čísly a ukazují na to, že tento sektor ekonomiky má již to nejhorší za sebou.
 
Z Evropy se dočkáme indexů nákupních manažerů ( PMI ). Jak je již zvykem v posledních měsících, předstihové indikátory ukazují na postupné zlepšování situace v horizontu 3 až 6 měsíců, bohužel v "tvrdých" datech prozatím žádné známky lepšího vývoje patrné nejsou. Trhy v minulosti reagovaly pozitivně na lepší data těchto předstihových indikátorů, ale na trzích se začínají tvořit obavy, zda opravdu k oživení dojde a zda náhodou tyto údaje nebyly příliš optimistické. I dnes se čeká další nepatrné zlepšení, nicméně reakce trhů by měla být spíše minimální. 


Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688