BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Makroekonomika  |  19.03.2013 11:00:00

Británii trápí inflace, německý index ZEW příjemně překvapil

iPoint.czInflace ve Velké Británii dosáhla v únoru 9měsíčního maxima a znovu se tak otevřel prostor pro diskusi, zda je dobrým nápadem zvyšovat monetární stimul ekonomiky. Index spotřebitelských cen (CPI) vzrostl v únoru meziročně o 2,8 procenta, poté co se od října držel na stabilních 2,7 procentech. Únorový růst byl způsoben zdražením pohonných hmot a elektřiny.

Minulý měsíc vydala centrální banka Velké Británie (BoE) ekonomickou předpověď, ve které předpokládá inflaci vyšší než 2 procenta až do roku 2016. Dlouhodobě by měly růst ceny energií a poplatky za školné. Krátkodobě se dokonce očekává překonání 3 procentní míry inflace, kvůli zvýšeným cenám importovaného zboží, což způsobuje slábnoucí libra.

Vedení BoE má mezi sebou politické rozbroje a nemůže se shodnout na budoucnosti. Část podporuje zvýšit stimul ze současných 375 miliard liber na podporu ekonomiku, které hrozí upadnutí do recese a zbytek se obává negativního vlivu na inflaci. Guvernér BoE Mervyn King společně se dvěma členy bankovní rady podporuje zvýšení měnové intervence ze strany centrální banky. Ceny výrobních materiálů vzrostly v meziměsíčním měření nejvíce od dubna 2011, když podražily o 0,8 procenta. Růst byl způsoben zvýšenou cenou surové ropy, která vzrostla v únoru o 7,1 procenta.

Německý ZEW indikátor ekonomického sentimentu dnes dosáhl 3ročního maxima a dává Evropě naději v lepší zítřky. Index ekonomického sentimentu, který predikuje 6měsíční německou ekonomickou budoucnost, vzrostl na 48,5 bodu z únorových 48,2 bodu. Jde tak o nejlepší výsledek od dubna 2010. Ekonomové očekávali pokles k 48,1 bodu.

Německá centrální banka očekává růst německé ekonomiky v tomto čtvrtletí, poté co v posledním kvartále 2012 zpomalila o 0,6 procenta. Podnikatelská důvěra roste, avšak stále zůstává nad Evropou černý mrak v podobě Kypru, Španělska, Itálie nebo třeba Řecka.

Měnový pár EUR/GBP zatím nereaguje na pozitivní výsledek z Německa a ani nevytváří snahu uzavřít včerejší GAP. Našel silnou rezistenci mezi Fibonacciho hladinou 23,6 a cenou 0,86. Dokud cena zůstává pod klesající trendovou čárou, tak je výhled negativní a očekává se dosažení původních minim.
 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688