Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  18.03.2013 12:52:28

Švýcarsko: Momentum má zatím navrch, ale fundamenty se brzy přihlásí o slovo

Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank.

Zápisky z mých cest pokračují.  Ve Švýcarsku jsem si všiml toho, že se ceny nemovitostí konečně ustálily. I tak ale za noc hotelu zaplatíte jednu z nejvyšších částek na světě, a tamní pokoje jsou přitom jedny z nejhorších. Švýcarsko sice miluji, ale tato země nutně potřebuje novou hotelovou kulturu!

 Švýcarsko: Momentum má zatím navrch, ale fundamenty se brzy přihlásí o slovoChtěl bych se zmínit taky o Švýcarské národní bance, která navzdory všemu úspěšně zvedla hladinu EURCHF a během toho vydělala spoustu peněz. A právě vydělávání peněz je na tom nejpůsobivější. Také švýcarské ekonomice se přitom daří. Ovšem nově nastavená hranice odměn pro generální ředitele dělá vrásky personálním oddělením, které intenzivně přemýšlí, jak toto nařízení obejít.

Trošku v pozadí pak zůstal návrh, aby Švýcarsko zrušilo srážkovou daň a místo ní zavedlo rovnou 15procentní daň z příjmů fyzických osob. Nejenže se tak země snaží přiblížit evropským normám, ale zároveň tím snižuje celkovou daňovou zátěž.

Mezi manažery fondů sice panuje v této oblasti jakýsi status quo, ale současně jsou velmi skeptičtí co se týče jeho udržitelnosti. Celkový sentiment nejlépe vystihuje názor jednoho privátního bankéře: Naši klienti se chovají tak, jak bychom si to sami nikdy nedovolili. Klienti se totiž honí za výnosy a přistupují na tak spekulativní obchody, že si bankéři pomalu klepou na čelo.

Když se ze Švýcarska přesunu k politicky labilnějšímu Maďarsku, musím říct, že také současné ocenění aktiv je na hony vzdálené realitě. Navíc než si lidé uvědomí závažnost celé situace, dostaneme se do ještě větších extrémů.

Dobrým znamením není ani masivní insider selling, natož pak až příliš zoufalý pokus dostat soukromý kapitál na trh. Ale pak se zase ukáže, že indexy nákupních manažerů po celém světě padají až na čtyřměsíční minima, Čína začíná zpomalovat a její plány růstu jsou jen mizivé, a také že nám přibylo pár událostí do kalendáře popisujícího koncové riziko. Mezi ně patří volby v Itálii, Portugalsku (nová vláda v dalším čtvrtletí) a Německu. Předpokládám přitom, že u všech můžeme čekat politiku protahování a předstírání na druhou.

Momentum má sice pro tuto chvíli navrch, ale fundamenty se brzy přihlásí o slovo, říká unavený ekonom Steen Jakobsen.

Příspěvek Švýcarsko: Momentum má zatím navrch, ale fundamenty se brzy přihlásí o slovo pochází z Saxo Bank 24/7

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688