Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  18.03.2013 08:35:09

Maďarsko: Promrhaná politická většina

Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank.

Ve středu jsem po skvělém dnu s klienty a médii opustil Budapešť. Všichni byli přátelští, pohostinní a hlavně zkušení obchodníci.

Navíc Maďarsko je jediný evropský stát, vedle kterého vypadá i Itálie jako dobře organizovaná země.
 Maďarsko: Promrhaná politická většina
Současná vláda byla zvolena jako protiklad k letům vlády komunismu a socialismu. Lidé přitom věřili, že by většinový kabinet mohl změnit tehdejší společnost. Dnes to však vypadá, že valná část Maďarů této volby lituje. Protože jak už to bývá i jinde běžné, ani tady se nepodařilo přinést skutečnou změnu. Vláda jde cestou oslabování nezávislosti centrální banky a změny ústavy. Přinejlepším se její kroky dají nazvat jako narušení principu právního státu. V tom nejhorším případě se ale nabízí srovnání s autokratickými vládci z doby minulé.

Tamní ekonomika se pomalu rozpadá. Letos navíc padla i poslední dobrá statistika, když se přebytek státního rozpočtu přeměnil v deficit, a připadaly se i další problémy, jako je recese, vysoká nezaměstnanost a neustupující inflace.

Z Budapešti se stává poměrně drahé město, dokonce i ve srovnání s Prahou. A to lze jen stěží označit za úspěch, takže vláda má plné ruce práce s manipulováním ekonomiky před volbami v roce 2014. Hlavním problémem je přitom zahraniční dluh v cizí měně, tedy starý známý příběh s krytím hypoték švýcarskými franky. Zde se přitom odhaduje, že Maďarsko dluží 8 až 11 miliard eur. Spekuluje se, že si v tomto případě vláda sáhne po rezervách z centrální banky (které dosahují celkem zhruba 36 miliard) a úvěry prohodí prostřednictvím státních bank za levné hypotéky v maďarských forintech. A zde se dostáváme ke špatným půjčkám s minimálním zajištěním a také řízením.

V nově ustaveném výboru pro měnovou politikuzbyl jen jeden nezávislý člen a jeho (v tomto případě její) mandát vyprší už v červenci. Centrální banka tak v konečném důsledku pod tlakem vlády kývne na výrazně nižší kurz forintu.
Přitom právě manipulování s měnou se považuje za bezplatný krok a univerzální všelék. A to i navzdory riziku, že odradí zahraniční investory.

Maďarsko se vrátilo k zavádění změn v ústavě, což donutilo i Evropskou unii (nejpasivnějšího vymahače práva na světě), aby popohnala zemi před soud a odmítla mu proplatit evropské dotace. Politická agenda se tudíž změnila tak dramaticky, že jako investor nemůžu forintu dát jinou nálepku než short.
Podle mě se Maďarsko přidalo ke stále se zvyšujícímu počtu měnových manipulátorů. A jako politický katalyzátor bude překonání hranice 300 forintů za jedno euro a dotažení se ke starým maximům na úrovni 325 forintů za jednu společnou evropskou měnu bude sloužit k nákupu hlasů voličů skrze vykoupení půjček denominovaných ve švýcarských francích.

Jinými slovy Maďarsko je jen další zemí, kterou jsem navštívil a která nemá žádný mandát na skutečnou změnu. A to ani přesto, že zde mají politickou většinu. Podle mě se reformy prosadí až tehdy, když Maďarsko zasáhne pořádná krize.

A jak teď rád říkávám mám nejoptimističtější období za posledních 28 let. Ale stojí za tím hlavně fakt, že horší už to snad ani být nemůže icon smile Maďarsko: Promrhaná politická většina .

Příspěvek Maďarsko: Promrhaná politická většina pochází z Saxo Bank 24/7

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688