Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.03.2013 14:46:52

TO2: Ukončení aukce může být rizikem pro akcie firmy ? Důležitá bude reakce PPF

ČTÚ v minulém týdnu poněkud překvapivě zrušil po několika měsících první pokus o prodej nových kmitočtů pro nové 4G sítě. Z pohledu akcií TO2, který je jedinou tuzemskou veřejně obchodovatelnou společností se investoři nyní snaží ujasnit si, jestli jde vlastně o pozitivní či snad spíše o negativní signál. Možných úhlů pohledu je hned několik.

Samo ukončení prodeje kmitočtů by se dalo nahlížet pro TO2 jako pozitivní, protože de facto oddaluje možnost vstupu dalšího operátora (PPF) na trh a tím prodlužuje současný poměrně "jasně" rozdaný a hlavně do značné míry predikovatelný stav domácího telekomunikačního trhu. ČTÚ sice deklaroval, že přichastá co nejrychleji novou akci s mírně pozměněnými podmínkami, ale to samo o sobě nějakou dobu potrvá, stejně tak jako samotná aukce, o implementaci jejích výsledků ani nemluvě. Je tedy pravděpodobné, že jasně rozdané karty na domácím telekomunikačním trhu nějaký čas (měsíce možná i roky) ještě zůstanou, což by mělo operátorům vcelku bez věších komplikací umožnit zopakovat doposud dosahované výsledky a z nich pramenící dividendy.

Na druhou stranu vysoká cena nabízená jednotlivými operátory v rámci aukce sama o sobě naznačuje vážné obavy všech operátorů ze vstupu dalšího silného hráče na trh, jehož působení je respektive může být jedním z hlavních rizikových faktorů pro budoucí hospodaření jednotlivých operátorů včetně TO2. Šroubování ceny je s největší pravděpodobností známkou snahy o vyšachování nového hráče ze hry ze strany stávajících operátorů a zároveň eminentní snahy nového hráče dostat se na "lukrativní" hřiště, kde je možné ukrojit relativně jednoduchou cestou část příjmů stávajících operátorů.

Vysoké náklady na nové kmitočty nejsou trhem příznivě hodnoceny také ve srovnání s výsledky obdobných aukcí v dalších evropských zemích, kde se ukázal mnohem "rozumnější" přístup jednotlivých účastníků. Investoři se mohou obávat, že by se mohl opakovat případ z prodeje kmitočtů pro 3G sítě před deseti lety, kdy horentní sumy ve skutečnosti způsobily znehodnocení celkového potenciálu nové technologie a kvůli přemrštěným cenovým požadavkům operátorů také pouze malý respektive omezený zájem klientů o její využívání.

Ukončení aukce může ale také znamenat, že PPF bude o to intenzivněji hledat jinou cestu, jak proniknout na tuzemský telekomunikační trh. Na začátku roku se v tisku objevily informace z nejmenovaných zdrojů o zájmu PPF o převzetí TO2. Jednání údajně zkrachovala na rozdílných cenových představách. TO2 však jako jediná telekomunikační firma u nás má veřejně obchodovatelné akcie, což může být v tomto případě její velkou slabinou. PPF totiž může úmyslným tlakem na ně ovlivňovat/zlepšovat svou vyjednávací pozici při případných jednáních o převzetí a o jeho cenových úrovních. Připomínáme, že akcie TO2 se až podezřele rychlou změnou náhledu na titul během jediného měsíce na konci roku 202 propadly z relativně stabilní cenové úrovně kolem 380-90 až na úroveň 310-20 . Připomeňme také skutečnost, že TO2 v loňském roce stáhla v rámci odkupu z trhu 2% svých akcií při průměrné ceně kolem 385 . Takové odkupy bývají obvykle jedním z nejdůležitějších či nejpřesnějších indikátorů "odpovídajícího" ocenění titulu na trhu. Firma na odkup svých akcií vynaložila cca 2,5 mld., při výše zmíněném poklesu ceny se její férové ocenění jeví nadnodnocené o 400 mil., což rozhodně není zanedbatelná částka, kterou by mohla firma jen tak "vyhodit z okna".
Z tohoto úhlu pohledu může být zvýšená snaha PPF o převzetí TO2 jedním z hlavních rizikových faktorů pro vývoj ceny akcií na trhu a to nehledě na navrhovanou výši dividend či reálné hospodářské výsledky.

Související zprávy:
leden 2013 - MfD - zájem PPF o TO2 má spíše psychologickou rovinu, PPF
                   -  PPF má údajně zájem o TO2
září 2012 - PPF chce přijít s agresivní strategií, pokud uspěje v aukci volných ...





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688