TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.03.2013 17:40:50

Úřad, který odhaluje rozkrádání státních peněz, teď sám čelí podezření z tunelování

Podle CPI úřad nereaguje na nabídku snížení nájemného. Dosud činí 45 milionů ročně, to CPI srazilo na 19,9 milionů s tím, že je ochotno sestoupit až na 16,7 milionů ročně. Podle generálního ředitele Zdeňka Havelky na novou nabídku NKÚ nereagovalo a mermomocí se snaží protlačit variantu nákupu budovy po zkrachovalé společnosti Sazka. Tady výše kupní ceny dosahuje 300 milionů, dále bude potřeba investovat do modernizace, nicméně NKÚ pracuje s tím, že stát pak bude disponovat vlastní, stálou budovou.

CPI tvrdí, že NKÚ předkládá Kontrolnímu výboru Poslanecké sněmovny účelově nevybírané informace tak, aby koupě budovy Sazky vypadala jako nejekonomičtější a nejvýhodnější řešení.

"Myslím, že se tu připravuje obrovský tunel a krádež za bílého dne. Místo, aby NKÚ využil komplikované situace pronajímatelů na trhu a zatlačil na lepší podmínky, tak chce vybrat nejméně vhodné a nejméně ekonomické řešení," zlobí se generální ředitel Havelka.

Posudek pro NKÚ zpracovalo České vysoké učení technické v Praze. Operuje tu i s variantou, že by úřad využil polovinu kapacity budovy Sazky, protože celá je pro potřeby NKÚ zbytečně velká. Sama zpráva upozorňuje, že poloviční náklady jsou teoretickým konstruktem: kdyby se muselo modernizovat, není možné udělat technickou obměnu jen v polovině budovy, opravit se musí celek. Stejně tak by stát platit za celou budovu. Polovinu budovy by pak mohla a měla využít nějaká další státní instituce, takže nelze hovořit o tom, že by se vynaložené náklady vracely v podobě nájmu od soukromého partnera.

"Poslední nabídka z února tohoto roku na prodloužení pronájmu prostor NKÚ zněla na 19,9 milionů korun ročně. NKÚ na ni dodnes nijak nereagoval a Kontrolní výbor i vláda se tváří, jako by tato nabídka vůbec neexistovala. Vzhledem k možné redukci pronajatých ploch bychom se dostali až na roční nájemné ve výši 16,9 milionů korun. NKÚ je pochopitelně velmi dobrý nájemce a je v situaci, kdy si může v podstatě podmínky diktovat. Proč této role nevyužívá a namísto toho volí nejdražší variantu, lze spekulovat,“ naznačil Havelka.

Na některé nesrovnalosti upozorňuje i expertíza ČVUT: například co se týče odhadovaných kapitálových a investičních nákladů. Jedná se tu o tři nabídky na koupi nemovitosti: Prague Marina Office Center, budova Sazky a Office Center SAP. U SAP a Sazky upozorňují odborníci z ČVUT, že čísla neodpovídají realitě. "Zpráva pro NKÚ je zpracována zjevně bez znalostí stavu konstrukcí a vybavení posuzovaných objektů (pro objekty SAP a SAZKA). Domníváme se, že náklady na výměnu, opravu důležitých technologií a významné opravy jsou výrazně podhodnoceny,“ varuje zpráva.

Výhodnost nabídky ovšem není upozaděna jen v případě pronájmu. Pokud NKÚ usiluje o pořízení vlastního stálého sídla, jsou nejvhodnější SAP a Sazka, Prague Marina v posudku vykazuje daleko nejvyšší čísla. Kupní cena SAP je 240,425 milionů, u Sazky 300 milionů. Pořízení budovy SAP je podle expertízy o pouhé dva miliony výhodnější – v dlouhodobém ekonomickém horizontu desíti let – než setrvání v nájmu v Holešovicích.

Sazka se pak vyplatí jen při teoretickém polovičním využití, ovšem platí, že není možné zaplatit jen polovinu ceny a modernizovat polovinu nemovitosti. V přepočtu na nájemné vypadá situace stejně: u SAP jde o 25,5 milionu ročně, u Sazky 53,6 milionu – pod reálně nabízených 19,9 milionu se Sazka dostává jen v hypotetickém rozpůlení, kdy by platila suma 18,3 milionu.

 

 

Čas na rozhodnutí se přitom krátí, NKÚ vyprší holešovický nájem k 30. září letošního roku. Kdyby měly výběr budovy zdržovat soudní tahanice o to, zda úřad postupuje v souladu se zákonem, může se stát, že mu nezbude než alespoň provizorně stávající nájem prodloužit. Viceprezident NKÚ Miloslav Kala upozornil, že je nutné přijmout rozhodnutí a naplánovat finanční plnění do poloviny dubna. Pak už nebude reálné úřad přestěhovat, aniž by nastal výpadek v jeho činnosti.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688