TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.03.2013 17:42:05

Praha chce z prostituce udělat řemeslo, které se bude danit

"Takové podnikání by mohla provozovat pouze osoba starší 18 let, dobrovolně a také by musela doložit zdravotní způsobilost. Takové povolení by měl vydávat příslušný obecní úřad a obnovovat by se mělo zhruba každé tři měsíce," řekl jeden z tvůrců návrhu zákona, pražský radní Lukáš Manhart (TOP 09). Seznam povolení by byl neveřejný.

Města i obce by měly současně pravomoc rozhodovat o tom, zda na svém území nevěstince povolí či nikoliv, a jejich činnost by mohly kontrolovat.

V Česku zatím žádný zákon, který by prostituci reguloval, není. Kritici hovoří o tom, že by takový zákon prostituci prakticky legalizoval. To ovšem Manhart odmítá. "Hlavní město Praha nemá zákonnou možnost regulovat prostituci mimo veřejná prostranství," řekl.

Prostituce tu byla, je a bude, jejím přehlížením se nic nezmění, tvrdí radní. "Zakázat něco, co neexistuje, nelze, proto musíme tento jev nejdříve uzákonit, jen tak nad ním získáme kontrolu," doplnil slova radního 1. náměstek primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Zákon chce chránit zejména zdraví osob provozujících prostituci a klientů. "Chceme také ochraňovat mravnost, veřejný pořádek a bezpečnost. Zákon by měl ve svých důsledcích také omezit trestnou činnost, která souvisí s prostitucí. Jde například o obchodování s lidmi, ohrožování mravní výchovy mládeže, kuplířství a další," řekl Hudeček.

Na území hlavního města Prahy je v současnosti podle radních kolem sta veřejných domů a prostituci provozuje zhruba deset tisíc lidí. "Tyto osoby by musely podle našeho návrhu odvádět daně, zdravotní a sociální pojištění. Určitě nechceme, aby tito lidé podepisovali smlouvy o pracovně-právním vztahu s majiteli veřejných domů. V takových případech by měli platit majitelům nájemné," řekl Manhart. Kolik peněz by mohlo do státní kasy prostřednictvím daní přijít, však Manhart nedokázal odhadnout.

Praha má velké problémy s veřejnými domy zejména ve svém centru, a to konkrétně v ulici Ve Smečkách u Václavského náměstí. "Pokud ten zákon bude schválen, budeme mít možnost redukovat počet takových zařízení," řekl Manhart s tím, že jen v této ulici jsou čtyři veřejné domy.

Předloha, na níž pracovala skupina odborníků přes rok, nyní musí projít legislativním kolečkem na magistrátu. Po schválení radou města by se měl návrh dostat na národní úroveň a rozhodnou o něm poslanci. "Cítím už nyní podporu ze strany poslanců TOP 09 či ODS. Pokud bych měl hovořit konkrétně, tak svoji podporu nám již vyjádřila starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS)," řekl na závěr Manhart.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688