Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  08.03.2013 16:39:00

Koruna se v tomto týdnu odrazila od měsíčního dna

Uplynulý týden byl z pohledu české měny úspěšný. Oblast technické rezistence v okolí hladiny 25,70 CZK/EUR se ukázala jako silná, kurz se od ní odrazil a koruna tak částečně korigovala ztráty, které utrpěla v předchozích třech týdnech. Dočasným atakováním hladiny 25,40 CZK/EUR v samotném závěru tohoto týdne si tak tuzemská měna připsala v týdenním hodnocení zisk více než jednoho procenta.
 
Koruna byla zároveň nejúspěšnější měnou v regionu. Polská i maďarská měna naopak oslabovaly. Zatímco ztráty zlotého byly minimální, HUF si odepsal celé jedno procento. Znehodnocení obou těchto měn je možné dát do souvislosti s centrálními bankami. Výprodejem forintu trh reagoval na nástup nového vedení centrální banky, zlotý pak doplatil na nečekaně razantní snížení klíčové úrokové sazby. Ta poklesla o 50 bb na historicky nejnižších 3,25 %. Takto výrazné snížení na trhu nikdo nepředpokládal. Podle guvernéra Belky je třeba tento krok považovat za tečku na konci série snižování sazeb.
 
Závěr týdne přinesl zajímavá data z české ekonomiky, která znamenala zastavení celotýdenního posilujícího trendu na koruně. Čísla nás totiž vrátila do recesní reality současného hospodářského vývoje v tuzemsku. Recese se dotýká zejména trhu práce a projevuje se rostoucí nezaměstnaností. Tento trend bohužel potvrdila i únorová statistika. Podíl nezaměstnaných se zvýšil z lednových 8,0 % na 8,1 %, bez práce tak bylo rekordních téměř 594 tisíc osob. Zatímco slabá domácí poptávka tíží českou ekonomiku již delší dobu, ve druhé polovině loňského roku začala slábnout i zahraniční poptávka. A dnes zveřejněná lednová data potvrdila slábnoucí trendy v obratu zahraničního obchodu. Exporty v lednu poklesly o 3,2 % y/y, zatímco my i trh jsme očekávali pokles pouze o 1,3 % y/y. Importy se pak propadly o 4,1 % y/y.
 
Vstup do nového týdne bude z fundamentálního pohledu neméně zajímavý. Dočkáme se totiž finálních čísel HDP za Q4 12 včetně struktury, dále pak statistiky vývoje reálných mezd v Q4 12 a únorové inflace. Dříve zveřejněný rychlý odhad ukázal, že i v závěru loňského roku se česká ekonomika nacházela v recesi, a to hlavně kvůli slabé domácí poptávce, za což mimo jiné může i reálný pokles příjmů domácností. To se odráží i v klesajících maloobchodních tržbách. Obáváme se, že lednová statistika, která bude zveřejněna ve čtvrtek, může přinést velké zklamání. Zatímco trh čeká pokles pouze o 0,8 % y/y, my se obáváme propadu o 4,5 % y/y. Zdá se, že loňská vysoká inflace (3,3 % v průměru) je již minulostí. Lednové číslo již dosáhlo pouhých 1,9 % y/y, za únor trh čeká další mírný pokles inflace na 1,8 % y/y, což je i náš odhad. V souladu s trhem tedy čekáme meziměsíční vzestup spotřebitelských cen o 0,2 % m/m. Důvodem je zejména růst cen pohonných hmot ( 2,8 % m/m). Vyšší by však měly být i regulované ceny ( 0,3 %) a korigované ceny ( 0,1%). Meziročně se však korigovaná inflace bude stále držet v červených číslech (v únoru -0,4 % y/y), což potvrzuje záporné poptávkové tlaky do inflace. Po silném lednovém růstu by měly mírně klesnout ceny potravin (-0,3 % meziměsíčně), na což ukazují šetření statistického úřadu pro potravinové výrobky a vývoj cen potravin v Německu. Naopak směrem nahoru působí ceny zemědělských výrobců.
 
Vzhledem k výše diskutovaným ne příliš povzbudivým fundamentům se domníváme, že další prostor pro zhodnocování české měny se již jeví jako omezený. I když nelze pro nejbližší dny vyloučit ještě další posun k silnějším úrovním v souvislosti s globálním poklesem averze k riziku, hladina 25,30 CZK/EUR by měla zapůsobit jako úroveň technické podpory a kurz by se měl od ní odrazit. Postupně očekáváme návrat kurzu nad 25,50 CZK/EUR.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688