Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  08.03.2013 10:49:50

Ropa korigovala zisky, zlato je na rozcestí

Horší výsledky, které se v posledním měsíci držely většiny zemědělských komodit a pak se přenesly i na drahé kovy, se v uplynulém týdnu rozšířily taky na komodity závislé na hospodářském růstu. Zasažena tak byla třeba energetika a průmyslové kovy, což vedlo k výrazným ztrátám. Méně se dařilo také stálicím, jako je ropa Brent, platina a měď. Investoři totiž začali stahovat své dlouhé pozice, což se u některých komodit projevilo velmi citelně.

Poslední oslabování komodit má přitom na svědomí Čína, která ze svého bankovního systému odsála rekordní množství peněz. Šlo o reakci na vysoký růst úvěrů a bylo to poprvé za osm měsíců, co se Číně nepodařilo zajistit si likviditu. Vše pak svědčí o narůstajícím strachu z vysoké inflace. Navíc zahřívání ekonomiky podpořila i data z oblasti cen nemovitostí, které i nadále narůstají znepokojivým tempem. Tyto zprávy nesvědčily ani průmyslovým kovům, protože největší poptávka po mědi (potřebné v oblasti bydlení a infrastruktury) a platině (pro automobilový průmysl) je právě z Číny. Pokud se ale nepodaří přesunout pozornost z opatření na snižování inflace směrem k růstovým opatřením, poptávka po těchto kovech by se mohla propadnout. Jen za poslední týden oba kovy klesly téměř o čtyři procenta.

Ve středu pak byla zveřejněna zpráva z posledního zasedání amerického Fedu, kde se zopakovaly obavy některých členů banky z prosincového setkání. Někteří členové, zatím jich však není většina, se bojí dopadu rozsáhlého kvantitativního uvolňování (QE quantitative easing) na finanční systém. Nízké úrokové sazby totiž s sebou nesou riziko, že se investoři budou vrhat do nebezpečných investic. Trhy stále čekají na rozuzlení toho, kdy bude poslední kolo QE omezeno nebo ukončeno. Hlavně se jedná o trhy se zlatem a stříbrem, protože se neví, co vzácné kovy podpoří, když se do ekonomiky přestanou pumpovat další biliony.

tydenni vykon sektoru Ropa korigovala zisky, zlato je na rozcestí

V minulém týdnu utrpěly ztráty oba klíčové komoditní indexy DJ-UBS i S&P GSCI, když na všechny sektory s výjimkou zemědělství dolehly výprodeje. Od začátku roku se výkonnost obou těchto indexů liší a převahu má S&P GSCI, který si připisuje kladné výsledky díky většímu zaměření na energetiku. Naopak index DJ-UBS se přesunul do záporných čísel zejména kvůli svému diverzifikovanějšímu portfoliu. Sází více na kovy, které byly v tomto období tvrdě zasaženy ztrátami.

Když se podíváme na výkonnost napříč jednotlivými komoditami, jasně vidíme, že se ztráty týkaly hlavně energetiky a kovů. Naopak zemědělský sektor přinesl zisky, až na zemní plyn. Vynikaly především sójové boby, protože v Argentině málo prší a očekává se, že kvůli výrazné poptávce ze strany Číny bude bobů nedostatek.

tydenni vykon komodit1 Ropa korigovala zisky, zlato je na rozcestí Prospěšná korekce u energetického sektoru

Výprodeje u průmyslových kovů ustál bez úhony jen jediný sektor, a tím byla energetika (především pak oba typy ropy a benzin). To se ale obrátilo ve čtvrtek, kdy se začalo mluvit o navyšování zásob ropy ve Spojených státech a objevily se i známky zpomalující poptávky před každoroční sezonou údržby rafinerií. To nakonec srazilo oba typy ropy na ustálené hodnoty podpory. Výprodej byl částečně způsoben i zvěstmi, že komoditní fondy likvidovaly své pozice. Během 30minutového masakru pak změnilo své majitele zhruba 70 milionů barelů ropy WTI. A slabé výsledky této ropy pokračovaly i poté, co se jí nepodařilo vyšplhat nad poslední hranici podpory, nyní už odporu, na 95 dolarech za barel.

Poslední data z amerického úřadu pro energetiku potvrdila, že zásoby ropy WTI stále rostou. Její produkce totiž dosáhla nejvyšších hodnot od roku 1992 a dovoz je stále nejníž za posledních více než 10 let. Tím pádem se mluví o navyšování rozdílu cen ropy WTI a Brentu, který lépe odráží cenu, kterou platí odběratelé po celém světě. Spojené státy sice navýšily nabídku, ale pouze s omezenými možnostmi exportu. Jenže narůstající poptávka po ropě hlavně ze strany rozvíjejících se ekonomik, jako je třeba Čína, se odráží ve vyšší ceně ropy Brent. Rozdíl mezi oběma typy ropy během korekcí z uplynulého týdne narostl, protože kvůli výše zmíněným důvodům zesílil prodejní tlak na ropu WTI.

Zatím je sice příliš brzy na to mluvit o konci letošní rally, ale blíží se každoroční údržbová sezona a poptávka po ropě z rafinerií na severní polokouli se pomalu začíná snižovat. To by mohlo způsobit jen omezený anebo žádný růst cen v následujících třech měsících. Současný vývoj ropy se dá popsat jako prospěšná korekce poté, co se spekulativní dlouhé pozice u obou typů ropy dostaly na příliš vysoké hodnoty. Korekce navíc pomohla srovnat cenu ropy se současnými fundamenty. Tedy cena ropy přestala předbíhat samu sebe jen kvůli zatím nerealizovanému zvýšení poptávky v dalších měsících letošního roku.

Korekce u ropy Brent se zastavily poté, co ropa dosáhla podpory na 113,15 dolaru za barel. Jde o hodnotu, kde se potkávají dvě různé hladiny podpory. Jednou z nich je trendová linie daná minimem z loňského července, zatímco tou další je 38,2procentní Fibonacciho retracement z rally, která nastoupila loni v listopadu. Pokud si Brent tuto podporu neudrží, mohly by jej postihnout ještě hlubší korekce. Ropa by se tak mohla podívat až na 110 dolarů za barel.

vyvoj ceny ropa brent Ropa korigovala zisky, zlato je na rozcestí

Zlato zasáhl smrtící kříž a nejasné stanovisko Fedu

V minulém týdnu zrychlily prodeje vzácných kovů, které trápí zlato a stříbro už od loňského října. Zlato se tak dostalo na sedmiměsíční minimum. Když už bylo jednou lednové minimum prolomeno, zlato padalo až na 1555 dolarů za unci. Před víkendem se pak ale objevili kupci. Kovu příliš nevěřili ani dlouhodobí a nespekulativní investoři využívající burzovně obchodované produkty. Ti v minulém týdnu, přesněji řešeno do čtvrtka, snížili své pozice o 40 tun. Šlo přitom o čtvrtou největší redukci za posledních pět let.

Pozornost se pak soustředila především na výhled americké ekonomiky. Stále se zlepšující klíčová ekonomická data totiž znamenají pro trhy očekávání toho, kdy dojde k ukončení nebo zastavení kvantitativního uvolňování. Na posledním zasedání Fedu o něm začali mluvit i někteří členové Federálního výboru pro volný trh (FOMC), takže trhy začaly být nervóznější. Může se totiž objevit poměrně vzácný úkaz z technické analýzy, tzv. kříž smrti (death cross).

Dochází k němu tehdy, když se 50denní klouzavý průměr dostane pod 200denní klouzavý průměr. Na grafu níže můžeme vidět, proč podobná událost investory znepokojuje. Za posledních pět let jsme se kříže dočkali pouze třikrát. V září roku 2008 vedl k 15procentnímu výprodeji, a to od data kříže po ustanovení dna. K dalšímu kříži pak došlo loni v dubnu, když zlato klesalo až do května o 8 procent. Třetí smrtící kříž se objevil v únoru 2012. Ten však trval jen 13 dní.

kriz smrti zlato Ropa korigovala zisky, zlato je na rozcestí

Zlato teď více než jindy potřebuje nějaký katalyzátor, který tento kov dostane pryč z nebezpečné zóny. Jde o oblast mezi 1540 a 1525 dolary za unci. Spekulativní investoři se už od zlata víceméně stáhli, takže investoři mají k nalezení potřebného katalyzátoru dostatek prostoru. Ben Bernanke pak 26. a 27. února představí pololetní zprávu týkající se měnové politiky. Ale vzhledem k tomu, že námitky vůči kvantitativnímu uvolňování vítá jen menšina Fedu, možná bude chtít potlačit spekulace o jeho zpomalení nebo dokonce zastavení.

Narostlo také množství spekulativních investorů, kteří teď zlato spíše shortují. Své zraky přitom upírají k důležité oblasti 1525 dolarů za unci pokud by totiž zlato kleslo pod tuto hodnotu, mohlo by to znamenat konec deset let trvající rally na zlatě. To by v důsledku mohlo přinést bitvu slov mezi prodejci a těmi, kdo věří, že by zlato mělo být přirozenou součástí každého diverzifikovaného portfolia. Cenám zlata by pak mohlo pomoct nahoru i každé zlepšení dat z americké ekonomiky.

Také stříbro, které v posledních týdnech těžilo z uzdravení poptávky z oblasti průmyslu i investic, provázely v uplynulém týdnu ztráty. Cena jedné unce zlata nakonec odpovídala ceně 55 uncí stříbra, poslední minimum přitom byl 52,5 uncí. Správci fondů měli dost práce s ukončováním svých dlouhých pozic na zlatě, takže tolik neřešili prodej stříbra. A to právě díky jeho dvojímu použití, ať už investičního nebo průmyslového kovu. Ovšem jakmile prodej stříbra nabral na obrátkách, museli zareagovat. To vysvětluje, proč se stříbru také moc nedařilo.

Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank.

Příspěvek Ropa korigovala zisky, zlato je na rozcestí pochází z Saxo Bank 24/7

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688