TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  06.03.2013 11:00:24

Český export trhá rekordy, meziročně stoupl o 6,4 procenta

Výsledky českého exportu dělají radost zejména ministru průmyslu a obchodu Martinu Kubovi (ODS), který za nimi vidí úspěšnou implementaci exportní strategie do roku 2020. Ta vychází například z toho, že vývoz by se neměl orientovat výhradně na trhy států Evropské unie. "Povedlo se nám oddělovat export od Evropy a nacházet nová teritoria," uvedl ministr s tím, že v loňském roce se snížil podíl EU na vývozu z 83 na 80,8 procenta a naopak se dařilo vyvážet do takzvaných prioritních a zájmových zemí, kde se export zvýšil o celou pětinu a dosáhl tak více než půl bilionu korun.

Prioritních zemí, které ministerstvo vybralo společně s podnikateli, je celkově 12. Patří mezi ně například Brazílie, Čína, Indie, Irák, Kazachstán, Mexiko nebo Ruská federace a vyvezlo se do nich české zboží za 340 miliard korun. Úspěch Kuba přičítá například tomu, že většinu z těchto zemí navštívil v loňském roce společně s podnikateli, podpisu mezinárodních smluv i práci odborných komisí, které probírají potenciál různých projektů v jednotlivých zemích.

V loňském roce se také dařilo vyvážet i do skupiny 26 zájmových zemí, mezi které patří některé jihoamerické a africké státy, ale i například Izrael, Japonsko nebo Kanada. V případě těchto zemí dosáhl loňský export 173 miliard korun.

Podle člena Národní ekonomické rady vlády Michala Mejstříka bude letos a v dalších letech růst zejména význam afrických zemí, právě na ně se bude také česká proexportní strategie v budoucnu soustředit. Například do zemí subsaharské afriky se Kuba společně s podnikateli chystá už letos. Ministr tento rok také vyrazí "otevírat dveře byznysu" například do Číny, Indie či Turecka.

"Exportní strategie začíná velmi dobře fungovat. Jsou opravdu vidět první zásadní výsledky," komentoval čísla za rok 2012 prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák s tím, že se podařilo vhodně vybrat země, na které se strategie orientuje.

Pomoci českým podnikatelům by také měla spolupráce ministerstev průmyslu a zahraničí. Ti by měli spolu v nejbližších dnech podepsat dohodu, která upravuje zahraniční zastoupení České republiky a měla by pomoci expertům z byznysu vyjednávat o ekonomické spolupráci jako oficiálním zástupcům českého státu a zahraniční sítě by také měly být více budovány s ohledem na prioritní a zájmové země.

Ministerstvo hledá nového ředitele sloučených agentur CzechInvest a CzechTrade

Rezort průmyslu a obchodu také v úterý zveřejnil kritéria výběrového řízení na ředitele agentury CzechInvest, pod kterou nově patří jako samostatná divize i dříve samostatná agentura CzechTrade. Jeho hlavním úkolem přitom bude dohlížet na bezproblémové sloučení obou agentur a odbourání duplicit. Zástupci podnikatelů přitom doufají, že významnou pozici na základě výběrového řízení obsadí kompetentní odborník. "Doufám, že to nebude žádný přeběhlík nebo politická mrtvola," reagoval Hanák.

Pokračuje tak série změn u podpory českých exportérů. České firmy například za služby těchto agentur už nemusejí platit hodinové sazby, ale kupují si balíčkové programy, které více vyhovují jejich typu podnikaní. Podle ministra Kuby se tak podařilo zvýšit množství zapojených malých a středních firem skoro o 60 procent. Sloučení také podle něj přinese větší efektivitu a i větší podporu konkurenceschopnosti české ekonomiky.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688