TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.03.2013 16:01:03

Vyznamenání? Už teď se Klausovi s Gašparovičem smějí Češi i Slováci!

Klaus s Gašparovičem se zítra zkrátka pořádně poplácají po zádech a hezky z ruky do ruky si vymění státní vyznamenání. Nebýt tiskovky v Bratislavě minulý týden, nejspíš by po tomhle prezidentském rituálu neštěkl pes. Klaus s Gašparovičem si ale sami vlezli do pomyslné cirkusové arény a tam si nasadili červený nos, aby se jim na obou stranách hranice mohli dosyta nasmát.

Co se odehrálo v Bratislavě? U příležitosti Klausovy poslední prezidentské návštěvy Slovenska se tam na tiskovce jeden z novinářů zeptal, zdali si oba státníci nechystají předat nějaká vyznamenání. Už jen rozdílná reakce obou prezidentů zdvihala koutky úst nahoru…

Klaus: My si sebe vzájemně vážíme a jsme vnitřně přesvědčeni o tom, že jsme pro vztahy zemí udělali maximum, možná více než kdokoli jiný, rozhodně více než ten, kdo o tom každý den píše posměšné články. Možná bychom si taková vyznamenání zasloužili, ale nebudeme vám dělat nahrávku na to, abyste tuto věc zesměšňovali.

Gašparovič: Ani jsem neuvažoval, že bychom se měli ocenit státnickými vyznamenáními. Spolupráce přinesla prospěch oběma našim zemím, do té pozice, že si máme děkovat, jsem nějak nepřišel. Ale co se nestalo, může se stát, ještě na to můžeme přijít.

Přestože se oba muži navzájem několikrát popřeli a přestože si Václav Klaus rozhodně nepřál nahrávat novinářům, nakonec došlo na Gašparičova slova "ještě na to můžeme přijít". Ejhle, trvalo to možná jen pár hodin a česká diplomacie se mohla začít chystat na rychlou a veledůležitou návštěvu Gašparoviče v Česku. Aby ve slavně brněnské vile Thugendhat předal vyznamenání a jedno si také odvezl.

Václav Klaus si pro Gašparoviče promptně přichystal Řád bílého lva. A sám také neodjede s prázdnou. Vyznamenání vymění za slovenský Řád bílého dvojkříže. Dva dny poté, co Klause ve vlastní zemi obvinili senátoři z vlastizrady a co vyšla najevo další bezprecedentní a nevídaná věc. Malíř Pavel Brázda Klausovi vrátil své státní vyznamenání s tím, že je od Klause nechce.

Není divu, že si z celé situace utahují v Česku i na Slovensku. Internetem už kolují vtipy, které to dávají Klausovi i Gašparovičovi - lidově řečeno - sežrat. Jak skrze internet k tomuto vyznamenávání na poslední chvíli promlouvají Češi a Slováci, je zřejmé že výměnu medailí považují obyvatelé obou zemí za ješitnou frašku.

Jak vzdálená je tato situace aktu, kdy si nejvyšší slovenský řád přebíral někdejší prezident Václav Havel. Toho totiž Slováci vyznamenali automaticky, aniž by si o řád musel požádat, natož ho "na revanš" vyměňovat.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688