Jak na investiční zlato? Současné ceny jsou totiž vhodnou příležitostí k nákupu

Autor: Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
05.03.2013 11:19:33

Cena zlata v poslední době prochází určitými cenovými výkyvy a zaznamenala i větší korekci, která by však měla být impulsem pro nastartování nového růstu ceny, a tak může být současná cena příležitostí pro výhodný nákup. Jde stále o vhodnou možnost, jak investovat vydělané peníze. V dlouhodobějším horizontu je totiž investiční zlato cenovou stálicí, trvalým udržitelem hodnoty. Jeho cena kontinuálně roste posledních dvanáct let. Současná cena osciluje kolem 1600 dolarů za trojskou unci. Předpoklady, že letos překročí hodnotu 2 000 dolarů za trojskou unci, nejsou rozhodně ani v současné situaci tak nereálné. Významné finanční instituce jako například UBS a PIMCO tyto předpoklady potvrdily ve svých předpovědích vývoje ceny zlata pro letošní rok.

 Jak budou na současnou situaci reagovat prodejci investičního zlata? Může to nějak ovlivnit jejich existenci?

 Po vstupu České republiky do Evropské unie byl zaveden tzv. institut investičního zlata, což znamená jeho osvobození od daně z přidané hodnoty. V naší zemi se od té doby vyrojilo kolem tří tisíců subjektů obchodujících s investičním zlatem. Jde o velké renomované firmy, ale i menší přeprodejce, jejichž záruka je často velmi pochybná. Proto je teď nanejvýš důležité si při zamýšleném nákupu investičního zlata dobře promyslet, na jaký subjekt se obrátit. Každý upřednostňuje jiný obchodní styl, někdo je zaměřený na konzervativní společnost, jiný zase rád vyzkouší pružný moderní přístup, další chce kompromis mezi oběma možnostmi. Jsem přesvědčen, že v okamžiku, kdy prodejci budou čelit zvýšenému zájmu o zpětný výkup prodaných slitků, ne všechny subjekty budou schopny dostát požadavkům svých klientů na odkup investičního zlata.  Tato situace je již nyní pro některé z nich noční můrou.  Existuje ovšem několik základních premis, jejichž splněním by si měl být každý před nákupem investičního zlata jist, a daná firma by mu je měla garantovat, doložit a prokázat.

Jak si tedy vybrat správnou společnost?

·        Vyberte si renomovanou společnost s dlouhou historií, zkušenostmi v oboru a dostatečně silným finančním zázemím. Výhodou je, když prodej investičních kovů není hlavní činností společnosti a drahé kovy zpracovává i jiným způsobem.  To je důvod především u výkupu, kdy v případě velkého zájmu o likviditu drahých kovů nebude mít problém tyto kovy případně uplatnit i ve své další výrobě.

·        Společnost by měla být přímo napojena na rafinérii (informaci o společnosti lze ověřit přímo na webových stránkách rafinérie), aby v řetězci bylo co nejméně distribučních článků.

·        Společnost by měla prodávat pouze investiční zlato prokázaného původu a kvality, tj. musí dbát na dokázání, že původcem investičního zlata je řádně schválená akreditovaná společnost a jí certifikované zlato splňuje institut investičního zlata a je tak osvobozeno od DPH.

·        Společnost by měla dodat zlato co nejdříve po jeho úhradě, čas mezi platbou a dodáním by měl být co nejkratší, zákazník by se měl vyvarovat dalším objednávkám či posílání peněz před tím, než obdrží dříve objednaný slitek.

·        Společnost by měla nabízet i menší slitky pro drobnější střadatele, je to bezpečnější než dlouhodobější spoření na investiční zlato, kde například hrozí, že firma skončí svoji činnost dříve, než bude dosaženo cílové částky, a zákazník tak  nebude mít ani peníze a ani zlato.

·        Pokud se investor rozhodne zlato ponechat v trezoru společnosti, měl by k němu mít přístup. Může se tak přesvědčit, že zlato opravdu fyzicky vlastní a nejde pouze o virtuální vlastnictví. Minimálně jednou ročně by se měl osobně přesvědčit, že uskladněné zlato je v pořádku a nebylo s ním manipulováno. Měl by také znát konkrétní číslo jím uskladněných slitků.

·        Finanční zázemí společnosti by mělo být takové, aby zaručovalo dostatečně rychlou likviditu při zpětném prodeji slitků a různé důvody k oddalování výkupu – např. přesvědčování o tom, že zítra bude výhodnější cena atd., jsou signálem o ne zrovna seriozním jednání obchodníka.

Libor Křapka, Safina

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
25.04.2024 10:08 1 unce 2 328,56 USD
25.04.2024 10:02 1 unce 2 326,23 USD
25.04.2024 09:54 1 unce 2 324,73 USD
25.04.2024 09:46 1 unce 2 322,38 USD
25.04.2024 09:40 1 unce 2 321,93 USD
25.04.2024 09:34 1 unce 2 322,32 USD
25.04.2024 09:26 1 unce 2 322,20 USD
25.04.2024 09:20 1 unce 2 321,22 USD
25.04.2024 09:12 1 unce 2 320,95 USD
25.04.2024 09:06 1 unce 2 321,14 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.