Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Měny-forex  |  03.03.2013 13:03:01

John Hardy: Optimismus na euro je přehnaný, brzy přijde oslabení na 1,12 EURUSD


  

Trh to s prodejem japonského jenu a britské libry trochu přestřelil, obě měny se tedy mohou krátkodobě posílit. Pohled na vzdálenější horizont ale napovídá, že šly ke dnu oprávněně. Stejný kurz dříve nebo později nabere euro vůči dolaru. Kurz společné evropské měny oslabí buď obavy o stability eurozóny, nebo další uvolnění politiky ECB, předpovídá hlavní měnový stratég londýnské pobočky Saxo Bank John Hardy.

Většina City předpovídala, že bude letošek lepší než loňský rok. První dva měsíce to potvrzují. Bude oživení pokračovat, nebo se dočkáme dalšího propadu?

Nejsem si jistý, zda má současný optimismus zdravé základy. Podle mě jde o přesvědčení postavené na vodě, ne na skutečně dobrých zprávách. Jistě, Čína se podle všeho stabilizovala a některé evropské průzkumy vypadají lépe, ale mnohé je poháněno jen radostí z toho, že nic a nikdo aktuálně nekolabuje, ne tím, že se věci skutečně začaly zlepšovat. Přitom jsou tu záležitosti, které vypadají stále hůře, jako jednu z klíčových bych jmenoval Francii. Z Ameriky pak přichází mix dobrých a špatných zpráv.

Jakou strategii tedy vzhledem k situaci na trhu radíte zvolit? Kdo bude vítěz, a kdo poražený?

Euro kráčí po neudržitelné cestě, ačkoli se ještě můžeme dočkat jednoho posílení, jednoho záchvěvu nad nedávné maximum, tedy hranici 1,37 EUR/USD. Na těchto úrovních bych bez rozmýšlení prodával, protože očekávám, že se do Evropy buď vrátí obava ze systémového rizika – začne to vypadat tak špatně, že začneme mít strach o celý rámec, který rozhodně nestojí na pevných základech –, nebo jeden z členů eurozóny požádá o pomoc. To otevře dveře programu OMT Evropské centrální banky, jinými slovy dalšímu uvolnění, což by mělo udržet euro v současné globální hře o nejslabší měnu.

Právě tento scénář se v City mnohým zdá nejpravděpodobnější. Co by znamenal?

Pokud s tím nebude mít problém Německo, spready se opět o něco zmenší a euro oslabí. Mimochodem, souhlasím s tím, že je toto ten nejpravděpodobnější scénář ve střednědobém horizontu – jedna ze zemí z jihu eurozóny nastartuje OMT. Euro tedy vůči dolaru oslabí. Aktuálně počítám s hranicí 1,15 EUR/USD, na ni cíluji už poměrně dlouho. Jistě, vypadala lépe, když byl kurz 1,20 EUR/USD, ale ani po posílení eura jsem s ní příliš nehýbal. Dlouhodobě prostě věřím v oslabení na 1,15 až 1,12 EUR/USD.

EUR/USD

Co čekáte od japonského jenu, který v poslední době díky krokům japonské vlády zažívá hodně divokou jízdu. Hodně investorů na něm teď vydělává.

Jen je určitě v poslední době zajímavý. Podle mě se toho ale hodně promítlo do ceny dříve, než se to skutečně stalo. To, co se teď děje, nelze navíc jaksi vytrhnout z globálního prostředí, kde opakovaně dochází k nafouknutí minibublin, kde převládá sebeuspokojení a podobně. Proto jsem přesvědčen, že se můžeme dočkat poměrně rychlého obratu. Řekněme například, že se Fed dostane do problémů, že to na amerických trzích začne bublat; pak bude následovat korekce jenu na silnější úrovně. Na druhou stranu, z dlouhodobého pohledu jsou současné slabší úrovně japonské měny ospravedlnitelné, to bezesporu.

USD/JPY

Co si myslí John Hardy o libře a jenu, se dozvíte na Investičním webu

Čtěte také:
Online seznamka vs. finanční trh: Podobnost čistě náhodná?

     

Online seznamka vs. finanční trh: Podobnost čistě náhodná?

Může se to zdát přitažené za vlasy, ale online seznamka a finanční trhy mají mnoho společného. Na obou se totiž všichni snaží dosáhnout co nejlepšího výsledku. A když miliony lidí sledují své nejlepší zájmy, výsledkem bývají vzájemně prospěšné dohody.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688