Redakce (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  28.02.2013 08:22:21

ČEZ: Skupina ČEZ dosáhla v roce 2012 čistého zisku 40,2 miliardy korun

Skupina ČEZ navzdory negativnímu vývoji dokázala naplnit avizované výsledky. Výnosy meziročně vzrostly o více jak 5 mld. a dosáhly výše 215,1 mld. . Provozní zisk před odpisy (EBITDA) se meziročně snížil o 2,1 % (o 1,8 mld. ) na 85,5 mld. , ale o 0,5 mld. překročil očekávání. Čistý zisk meziročně jen mírně poklesl o 1,5 % na 40,2 miliardy korun (0,2 mld. nad očekáváním). Pro rok 2013 Skupina ČEZ očekává EBITDA okolo 80 mld. a čistý zisk okolo 37 miliard korun. Očekávaný pokles zisku reflektuje nepříznivý vývoj na Evropských energetických trzích, výrazný pokles cen silové elektřiny, nižší příděl emisních povolenek pro výrobu a pokles výroby v České republice.

Výsledky za uplynulý rok odrážejí bezprecedentní vývoj v Albánii. V lednu 2013 - po odebrání licence a jmenování tzv. administrátora – bylo působení ČEZAlbánii definitivně ukončeno.  Hospodaření místní distribuční společnosti již na výsledky Skupiny ČEZ nemá dnes žádný dopad a ČEZ učinil první krok k zahájení mezinárodní arbitráže z důvodu poškození své investice. Ostatní aktivity Skupiny ČEZ se vyvíjely navzdory ekonomickým a dluhovým problémům evropské ekonomiky naopak lépe než plán (zejména oblast prodeje elektřiny a plynu koncovým zákazníkům a oblast tradingu). Skupina ČEZ dokonce přispěla v roce 2012 českému státu o 1,3 miliardy více než v předchozím roce. Celkem na daních a dividendách odvedla do společné kasy 44 mld. , což je více než 4 tisíce korun na každého občana České republiky.

„Všechny velké energetikyEvropě těžce bojují s nestabilním prostředím, silným poklesem velkoobchodních cen elektřiny a těžko predikovatelnou budoucností. Realizují rozsáhlé prodeje majetku i významné snižování počtu zaměstnanců. Skupina ČEZ se dosud dokázala negativnímu trendu přizpůsobit, zůstává jednou z nejméně zadlužených energetik v Evropě a těší se dobrému finančnímu zdraví. Peněžní prostředky vytvořené naší provozní činností činily téměř 65 miliard korun. Energetické společnosti v západní Evropě pociťují dopady ekonomické krize a rostoucí regulace energetiky ve svých výsledcích citelněji. Našimi aktivními opatřeními a úspěšným prodejem elektřiny z naší výroby na více let dopředu se nám podařilo tento vliv pouze oddálit. Proto pracujeme na hledání dalších vnitřních úspor a přizpůsobujeme dílčí strategie našim finančním možnostem,“ uvedl Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ, a. s.

Skupina ČEZ proinvestovala v roce 2012 celkem 53,1 miliardy korun, naprostá většina, přes 50 miliard směřovala do dlouhodobého majetku, z toho 18 miliard do obnovy a výstavby klasických elektráren, přes 11 miliard do rozvoje a modernizace distribučních sítí a téměř 8 miliard do zefektivnění a bezpečnosti jaderných zdrojů.

Skupina ČEZ pokračuje i nadále v naplňování pěti strategických iniciativ, z nichž prioritní je příprava podmínek pro výstavbu dvou nových bloků Jaderné elektrárny Temelín. „Již za několik dní oznámíme uchazečům předběžné hodnocení a začneme vyjednávat o vylepšení jejich nabídek,“ dodal Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ, a. s.

Tabulka: Hospodářské výsledky Skupiny ČEZ za rok 2012

                                                                                                                                (mld. )          meziroční změna %

Provozní výnosy 215,1 + 2,5 %
EBITDA (Provozní zisk před odpisy)  85,5 - 2,1 %
Zisk po zdanění  40,2  -1,5 %

   

 


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688