Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  26.02.2013 15:00:46

Domácí kutilské práce dělají muži pouze v 65 % domácností

Domácí kutilské práce, jako je například přivrtání poličky, pověšení obrazu či vyměnění žárovky, v českých domácnostech dělají většinou muži, tvrdí to 65 % dotazovaných v průzkumu společnosti Hornbach, který realizovala agentura Data Collect. Téměř pětina dotazovaných při tom přiznává, že muž tuto práci vykoná jedině tehdy, je-li o ni požádán.

 

Muži si za svým postavením stojí

Z průzkumu dále vyplynul rozdíl v názorech napříč pohlavím. 89 % mužů tvrdí, že domácí kutilské práce dělají právě oni, stejný názor však zastává pouze 40 % žen, ty si také nejsou jisté názorem, kdo by měl v domácnosti tyto práce ideálně vykonávat. Pouze necelá pětina z nich, 22 %, si myslí, že tyto práce patří výhradně mužům, zatímco u druhého pohlaví je to téměř 40 %.

17 % žen dále přiznalo, že domácí kutilské práce vykonávají samy od sebe. Tento názor sdílí pouze necelá polovina procenta mužů.

„Poměr žen mezi našimi zákazníky stále stoupá, není již výjimkou, že se žena dobře orientuje v nářadí a stavebních materiálech, které byly v minulosti spíše dominantou mužů,“ říká Helena Ševčíková ze společnosti Hornbach a dodává: „Zájem žen o kutilství je patrný i díky jejich vysokému počtu přihlášených do soutěže Mistr Kutil. Z více než 5 000 přihlášených je 12 % žen.“

 

Kutilské práce má dělat ten, kdo je více umí

Více než dvě třetiny respondentů, konkrétně 68 %, si myslí, že na pohlaví u kutilských prací nezáleží. Dle jejich názorů se má doma o tyto činnosti starat ten, kdo je zvládá lépe (58 %) či kdo má zrovna čas (10 %). Nejčastěji tento názor zastávají lidé na mateřské či rodičovské dovolené, a také studenti.

 

Šanci vyhrát v soutěži Mistr Kutil 2013 má tisícovka žen

Emancipace v domácích pracích je patrná i na počtu přihlášených žen v soutěži Mistr Kutil. V letošním roce se jich přihlásilo zhruba šest set vedle čtyř a půl tisíce mužů. V prvním kole hlasování vybere internetová veřejnost 12 postupujících mužů či žen, kteří se utkají před odbornou porotou 9. března ve velkém finále v hobbymarketu Hornbach v Praze na Černém Mostě.

Díky poměrně vysokému počtu přihlášených žen je možné, že letošní ročník vyhraje jedna z nich a odnese si společně s hodnotnými cenami také titul Missis Kutil.

Sběr dat pro průzkum společnosti Hornbach, ve kterém bylo kvótním výběrem osloveno 500 respondentů, byl realizován na online panelu firmy Data Collect.

 

 

 

O společnosti

Skupina HORNBACH je jedním z největších provozovatelů stavebních a zahradních marketů v Evropě. Firma v současnosti provozuje 129 velkoplošných marketů v devíti zemích, z toho 8 v České republice. Mezi další země, ve kterých Hornbach působí, patří Německo (92 prodejen), Rakousko, Nizozemsko, Švýcarsko, Švédsko, Slovensko, Lucembursko a Rumunsko.

Stavební a zahradní markety HORNBACH v České republice mají velikost zhruba 20 000 čtverečních metrů. Této velikosti nedosahuje žádný jiný konkurent v Evropě. Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou zcela zaměřeny na projektově orientované zákazníky a profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a tím je cenovým lídrem v oboru. Vysokou kvalitu poradenství a výborný servis firmě potvrdily četné nezávislé testy a studie.

Rodinná firma s kořeny ve Falcku v jižním Německu byla založena v roce 1877. V roce 1987 firma poprvé vstoupila na burzu. S pionýrskými výkony jako s prvním stavebním a zahradním marketem (1968), prvním megamarketem (1980) a prvním stavebním marketem s drive-in (2003) HORNBACH neustále nově prokazuje svou inovační sílu. V roce 2001 uzavřel Hornbach strategické partnerství s britským obchodním koncernem Kingfisher.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.11.2021V práci chceme spolupracovat raději s muži a to i ženy Předvýběr.CZ (Předvýběr.CZ, s. r. o.)
18.08.2021V Královéhradeckém kraji je naočkováno 65 % obyvatel starších 16 let Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688