Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  21.02.2013 16:58:19

Korekce pokračuje, ČEZ je atraktivní, ale s nákupem nespěchejte

iPoint.czDnešní obchodní den navázal na včerejšek, kdy trhy po delší době začaly korigovat své růsty (indexy jsou poblíž svých maxim). Důvodů je hned několik. V Evropě se blíží italské volby a z toho důvodu roste nervozita ohledně dalšího vývoje této, v poslední době, křehké ekonomiky. Ze včerejška na dnešek se pak přidaly zprávy z Číny - konkrétně obavy o možnou bublinu na nemovitostním trhu v Číně, což by mohlo ohrozit tamní takřka dvouciferný růst ekonomiky. A v neposlední řadě pak včera propadly po delší době výrazněji americké trhy. Tam byly hlavním důvodem "Fed minutes", tedy výstup z jednání Fedu. Z tohoto vyplynulo, že již zdaleka ne všichni členové Fedu jsou pro další uvolňování ekonomiky.

Čína zavřela cca -3 %. US trhy pak cca -1,2 %. Dle mého názoru by právě tato kombinace zpráv mohla zapříčinit dlouho obávanou korekci na jinak silně rostoucím trhu. Doporučuji ziskové long pozice prodávat, případně zajistit stop-lossy. Spekulativnějším investorům bych se nebál doporučit spekulovat na pokles trhů.

Na pražském trhu byla dnes nejvíce skloňovanou akcií společnost ČEZ, která je v posledním roce pod silným tlakem spolu se všemi utilitami v Evropě. ČEZu sice nehrozí zavírání jaderných elektráren jako v případě například E-ONu či RWE. Nicméně i ČEZ má své problémy - před časem to byla Albánie, teď je to Bulharsko. Jedná se sice o do značné míry politický boj, avšak retail má "rozklepané ruce" a prodává. Hned po otevření trhů ČEZ propadl pod úroveň 600 CZK za akcii, jednou vlnou se pak dostal až na neuvěřitelných 545 CZK za akcii, aby se z této úrovně během dvou minut vrátil zpět k 600 CZK za akcii. Důvod? Nejpravděpodobnějším důvodem je slabá likvidita na pražském trhu a velké množství stop-loss pokynů právě pod úrovní 600 CZK za akcii. Aktuálně ČEZ obchoduje kolem 595 CZK za kus. Je to atraktivní cena k nákupu? Bezesporu ano, alespoň v dlouhém horizontu, avšak krátkodobě jsou zde stále značná rizika. 28. 2. 2013 bude společnost hlásit hospodářské výsledky. Rizikem je i další vývoj v Bulharsku a samozřejmě cena silové elektřina a emisních povolenek. Osobně bych doporučoval kupovat při dosažení cen 550 - 560 CZK za akcii.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688