Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.02.2013 08:37:55, aktualizováno 09:21:41

ČEZ: Bulharské aktivity generují cca 1,5% celkového zisku firmy

Podle dostupných informací bulharský energetický regulátor v podobě státní komise pro energetiku a vodárenství DKEVR zahájil včera večer jednání o odebrání licence pro distribuční společnost vlastněnou ČEZ. Přesné důvody pro odebrání licence nebyly doposud upřesněny, stejně tak jako není zatím znám výsledek včerejších jednání.

Bulharský premiér Borisov již v průběhu včerejšího odpoledne uváděl, že ČEZ o svou distribuční licenci přijde. Všichni tři hlavní distributoři by měli být pokutováni. Dnes nad ránem se objevila zpráva, že bulharský premiér dnes nabídne svou rezignaci v reakci na sílící protivládní protesty 4 měsíce před termínem voleb. Borisov také uvedl, že v žádném případě není řeč o možném znárodnění distribučních společností.

Podle vyjádření regulátora DKEVR ve všech 3 hlavních distributorech probíhají hloubkové finanční kontroly. U dvou distributorů již byla vydána prohlášení o přestupcích s tím, že bude potřeba dalších šetření.

Bulharský ministr hospodářství a energetiky Dobrev v prohlášení uvedl, že CEZ Bulgaria je viněn z udělení zhruba 80 procent zakázek firmám bez patřičných smluv a postupů. Vyšetřovatelé hovoří o "systematických nesprávnostech v práci ČEZ v Bulharsku", obecně z porušování regulatorních pravidel. Vytýkáno je ČEZ také možné napojení jednoho z členů dozorčí rady na bulharskou mafii.

Samotný ČEZ na svou obranu uvádí, že v plném rozsahu naplňuje všechny povinnosti ukládané regulačním rámcem a v plném rozsahu také naplňuje privatizační podmínky za nichž podíl na distribuční síti získal. Cenu elektřiny v plném rozsahu stanovuje regulátor.
ČEZ již v průběhu včerejška podpořil ministr průmyslu a obchodu Kuba, Premiér Nečas a ministr zahraničí Schwazenberg. Ministr financí Kalousek se chce k celé věci vyjádřit až dnes po prostudování potřebných materiálů.

Podle Evropského energetického portálu platí Bulhaři v průměru za jednu MWh elektrické energie v přepočtu cca 2135 , což je jedna z nejnižších hodnot v rámci celé EU. Platy v Bulharsku jsou ale také jedněmi z nejnižších. Lidé napadají hlavně to, že prý v lednových účtech položky za servis a distribuci překračovaly asi o 120 procent cenu spotřebované elektřiny.

ČEZ Bulgaria zásobuje elektřinou cca 2,1 miliónu bulharských domácností, což odpovídá cca 40% instalované kapacity. Z finančních výkazů EBITDA zisk z bulharských operací tvoří cca 1 mld. se zlepšující se tendencí. Na celkovém zisku celé skupiny se bulharské aktivity podílejí z 1,5%. Zlepšení výsledků firma vysvětluje růstem ziskové marže zejména vlivem růstu distribuovaného objemu elektrické energie a rozhodnutím regulátora o vyšších tarifech. Objem tržeb za 9M tohot oroku dosahuje úrovně cca 840 mil.EUR.


Podle analytiků J&T Bank jsou balkánské problémy v Albánii a nyní také v Bulharsku pro akcie firmy nepříjemné, protože mohou snížit celkovou víru investorů v kvalitu managementu a jeho schopnosti řídit firemní aktivity, což by se mohlo projevit negativně v dalším přístupu investorů k tomuto titulu.

Podle analytiků společnosti Brokerjet by cena akcií v případě odejmutí licence mohla respektivě měla ještě dále poklesnout - viz Cena akcií ČEZ poklesne pod 600 Kč, pokud firma... 

Akcie ČEZ v reakci na vyhrocující se balkánské problémy včera a dnes klesají pod hranici 610 . Níže se titul pohyboval v říjnu 2008, v polovině roku 2006 a pak ještě v srpnu 2005. Detaily dnešního a historického vývoje akcií ČEZ naleznete ZDE .

Související zprávy:
ČEZ: Postup Bulharska je hrubým porušením práva v. 
ČEZ: MPO nesouhlasí s trvalou garancí cen elektřiny z dostavěné JETE
ČEZ: Protesty v Bulharsku sílí, vyšetřování kvůli prodeji podílu v Mibrag,...
Bulhaři protestují proti cenám elektřiny
ČEZ čelí protestům v Bulharsku
Skupina ČEZ zahájila proces mezinárodní arbitráže proti Albánii


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688