eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  14.02.2013 15:36:27

Stručná situace Wall Street: nepříznivý opening 14.2.13


Čtvrteční obchodní seance v USA se zřejmě ponese v duchu obav investorské obce z toho, že nedávné ziskové rally na trzích může být překonáno a tudíž se může vyskytnout tendence k vybírání zisků a vyčkávání na věci příští…

Zejména lze vybrat dva faktory rozhodujícího charakteru, kterými jsou výsledky reportu tvorby HDPeurozóně za 4.Q. 2012 a rovněž i makrodata z trhu práceUSA.

Takže hrubý domácí produkteurozóně vykázal za 4.Q. pokles o -0,6% ve srovnání s předchozím kvartálem podle dat Eurostat. Pokud se na čísla podíváme prizmatem meziročního vyjádření, dostáváme se k číslu -0,9%. Očekávání znělo na kvartální úrovni na kontrakci -0,4% a -0,7% meziročně. Německý HDP byl reportován s poklesem o -0,6% ve 4.Q. 2012 ve srovnání s růstem 0,2% ve čtvrtletí předchozím. Předpoklad byl na úrovni -0,5%. Francouzský HDP rovněž klesl, konkrétně o -0,3% ve 4.Q., když očekávání bylo na úrovni -0,2%.

Z dnešních makrodat je třeba uvést zejména úvodní požadavky v nezaměstnanosti Initial Claims s výsledkem 341 tis. vs. očekávání 365 tis. a pokračující požadavky činily 3,11 mil. oproti předpokladu 3,20 mil. Dále to budou zásoby plynu a Bloomberg Consumer Comfort Index. S dalšími informacemi přijde US Treasury a mají se týkat oznámení o realizaci aukcí vládních cenných papírů s různými splatnostmi od poukázek na několik měsíců až po 30-ti leté bondy.

World Gold Council oznámil, že světové centrální banky nakoupily v roce 2012 nejvíce zlata od roku 1964, když globální poptávka dosáhla rekordní úrovně. Jednalo o 534,6 tun zlata, což je celoročně nárůst o 17% oproti roku 2011, zatímco nákup 145 tun jen ve 4.Q. 2012 znamenal 29% růst v meziročním srovnání. Hodnotově vyjádřeno celková poptávka po zlatě tak loni činila 236,4 mld. USD a je to rekordní maximum.

Hospodářské výsledky zpravidla za 4.Q. jsme se dnes dozvěděli mj. od firem Alpha Natural Resources, Apache, Barrick Gold, BorgWarner, DirecTV, General Motors, Molson Coors Brewing, PPL, PepsiCo, Waste Management a v after hours to budou CBS, Goldcorp, Insight Enterprises.

Velká akce se zrodila v segmentu fúzí a akvizicí, kde W. Buffett a Berkshire Hathaway ve spolupráci s 3G Capital kupuje H.J. Heinz Co. (HNZ) za 72,50 USD za akcii, resp. mohutných 28 mld. USD. Dále společnost Cardinal Health (CAH) bude přebírat poskytovatele medicínských zásob AssuraMed za 2,07 mld. USD.

Hlavní US akciové indexy tudíž startují z těchto výchozích procentních pozic indexů: DJIA -0,42%, Nasdaq Composite -0,40% a SP 500 -0,38%.

Na komoditních trzích se ropa na NYMEX nachází na kursu 97,45 USD za barel a zlato je na ceně 1646,90 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3336.

Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note dostal na výnos 2,028%.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688