Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  14.02.2013 10:27:02

Komentáře k HDP - žádné překvapení, recese pokračuje, export nestačil na pokles domácí poptávky

s

Hrubý domácí produkt se ve 4. čtvrtletí snížil o 0,2 procenta ve srovnání s předchozím kvartálem. Meziročně výkon ekonomiky klesl o 1,7 procenta. Česká ekonomika klesá či stagnuje již rok a půl a její oživení je stále v nedohlednu.

Za poklesem HDP v posledních třech měsících loňského roku je podle očekávání snížení spotřeby domácností a slabá investiční aktivita. V případě klesajících výdajů domácností leží vysvětlení v kombinaci rostoucí nezaměstnanosti, klesajících reálných mezd a stoupající opatrnosti, která vede k vyšší míře úspor. Investice strádají kvůli snížení aktivity firem i menšího objemu veřejných zakázek. Statistický report se bohužel nezmiňuje o vládních spotřebních výdajích. Pozitivně k vývoji ekonomiky nadále přispívá zahraniční obchod, nicméně nestačí kompenzovat negativní vliv slabé domácí poptávky.

Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi, které již zveřejnily výsledky HDP za 4. čtvrtletí, je výkon české ekonomiky výrazně podprůměrný. Hůře je na tom pouze Maďarsko, kde se HDP meziročně snížil o 2,7 procenta. Telegraficky meziroční změna HDP v dalších zemích: Slovensko 0,7 procenta, Německo 0,4 procenta, Rakousko 0,4 procenta, Rumunsko 0,3 procenta, Francie -0,3 procenta, Nizozemí -0,9 procenta, Maďarsko -2,7 procenta.

Za celý loňský rok se HDP v České republice snížil o 1,1 procenta po růstu o 1,9 procenta v roce 2011. Za svým vrcholem, jehož ekonomika dosáhla ve 3. čtvrtletí 2008, HDP zaostává o 2,6 procenta. Dosáhnout předkrizového výkonu se české ekonomice podaří nejdříve v příštím roce, možná až v roce 2015.

V letošním roce počítám s pokračováním recese v prvních dvou čtvrtletích a mírným oživením v druhé polovině, přesto by za celý rok měl HDP klesnout o 0,4 procenta.

David Marek, Patria Finance

Ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí podle všeobecného očekávání opět klesla. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesla o 0,2 %, a meziročně o 1,7 %. Na meziměsíční úrovni se to o něco lepší výsledek než byl ve třetím čtvrtletí, kdy ekonomika klesla o tři desetiny procenta. V meziročním srovnání je to ale nejhorší kvartální výsledek tohoto roku, když propad ekonomiky se s každým čtvrtletím zvětšoval. I když jde o negativní trend, který ukazuje na první pohled směrem dolů, šance na zlepšení existují, a růst, byť malý, v druhé polovině roku může být reálný.

Ačkoli statistický úřad nezveřejnil přenosu strukturu HDP, tak je s velkou pravděpodobností jasné, kdo přinesl kladná a kdo záporná čísla. Spotřebitelé a jejich spotřeba byli tím záporem, který nepodpořil hospodářský růst. Podle maloobchodních tržeb je vidět, že spotřeba dále meziročně klesá. Prosinec, i díky nižšímu počtu pracovních dní, byl jedním z nejhorších měsíců roku. Přesto ale je vidět naděje, kdy hlavně klesající inflace může pozitivně působit na spotřebitelskou poptávku a povzbudit ji.

Negativní hodnoty přišly i z průmyslové oblasti, která stojí na straně zdrojů HDP. Průmysl, který je v Česku jednostranně orientovaný na výrobu aut zažívá opět těžké období, když v prosinci výrazně klesla výroba aut. To samozřejmě ovlivňuje i jejich dodavatele a subdodavatele. Podobně tomu je i ve stavebnictví, které pokračuje ve svém dlouhodobém pádu posledních let.

Pozitivní hodnoty přinesl opět zahraniční obchod, který dává sílu ekonomice. Sice prosinec nevyšel přesně podle představ, ale přesto celkový rok byl z jeho pohledu velmi úspěšný. Navíc, hlavní obchodní partner Německu naznačuje ve svých prediktivních ukazatelích, že by v letošním roce nemuselo být až tak zle, a tedy že budeme mít kam vyvážet.

I proto můžeme očekávat, že pokud se spotřebitelé proberou z letargie, a pomůžou svou spotřebou ekonomice, tak by v druhé polovině mohl přijít opět ekonomický růst. Rozhodně nepůjde o okamžitý raketový start, ale spíše pozvolný nástup. Bránit růstu bude řada brzd, jak ve formě omezování rozpočtových výdajů, tak i vysoká nezaměstnanost, která letos bude hlavní negativní trend roku.

Aktuální hodnoty dnes zveřejnilo i Slovensko. To na rozdíl od Česka udržuje stále svou ekonomiku v růstu, když meziročně porostla o 1,2 % po očištění o sezónní vlivy. Zatímco v Česku bychom tento výsledek brali jako výborný, na Slovensku jde o jejich letošní nejhorší výsledek. V porovnání s předchozím čtvrtletím rostlo slovenské hospodářství o dvě desetiny procenta. I na tamější ekonomice se odráží problémy v Evropě a slabší výroba automobilů ke konci roku. Přesto má naději vydržet v kladných číslech i v příštím roce.

  

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688