TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  12.02.2013 19:15:09

Maminky si zoufají! Nevystačí s dávkami z termínu do termínu

Ukázalo se, že neexistuje konkrétní datum, kdy mají být výše zmíněné dávky vyplaceny. Česká správa sociálního zabezpečení v případě peněžité pomoci v mateřství, tzv. mateřské i úřad práce mají na vyplácení rodičovského příspěvku lhůtu 30 dnů, ve které musí dávky maminkám vyplatit.

"A argument, že mají výplatní termín do třicátého je dle mého minimálně zcestný. Tzn. že když dostanu rodičovský příspěvek 1. ledna a následně 28. února. Je vše v pořádku?,“ napsala například Dana Šplíchalová.

A instituce tvrdí ano. Podle zákona je vše v pořádku. Ale tento příklad je zahnán do krajnosti a v praxi to tak nevypadá. "Termín pro vyplacení rodičovských příspěvků za leden 2013 je do konce měsíce února 2013. To je pro nás závazný termín. S žádným pojmem "obvyklý" termín nepracujeme,“ sdělil pro TN.cz tiskový mluvčí Úřadu práce ČR Jiří Reichl.

Jedná se tedy o zákonný termín, kdy instituce musejí vyplatit dávky nejpozději do posledního dne v daném měsíci. V praxi to ale vypadá podle mluvčího takto: "Rodičovský příspěvek se vyplácí jednotně, lze říci, že 90% rodičovských příspěvků se vyplácí kolem 10. dne v měsíci a některé doplatky pak obvykle kolem 25. dne v měsíci. Na zákonné termíny upozorňujeme opakovaně déle než rok. Mohu všechny naše klienty ubezpečit o tom, pracovníci Úřadu práce ČR dělají maximum pro to, aby byly dodrženy zákonné termíny,“ doplnil pro TN.cz Reichl.

Hodně žen jsou ale maminky samoživitelky a rozdílné příchozí termíny jim způsobují finanční potíže. Dostávají se do tísně a těžko vycházejí s minimálními finančními prostředky déle než měsíc.

"Je strašný jak je vůbec nezajímá, že musíme platit účty. To když máme něco zaplatit, tak to je stanovený přesný datum do kdy, ale když nám mají poslat peníze, tak je to pořád jinak.Vůbec nikoho nezajímá v jaký situaci se spousta maminek nachází,“ stěžuje si například paní Mališová.

Úřednice ani úřady s tím ale nemohou nic udělat. Jedná se o procesní záležitost, kterou by museli změnit poslanci. Nemá tedy žádný význam se na úřednice zlobit.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688