TNBiz (TN.cz)
Investice  |  10.02.2013 22:53:49

ZDRAVOTNICKÝ RÁDCE: Prohlídky vám zachrání život! Na jaké máte nárok zdarma?

Přestože je naše zdravotnictví na srovnatelné úrovni jako západní, umíráme na nádorové onemocněni častěji než ostatní národy. Přitom by se tomu dalo zabránit včasnou kontrolou u lékaře. Jenomže Češi k doktorovi chodí, až když je tam musí odvézt...

Pokud vám už bylo 40 let, měli byste na svoje zdraví dbát dvojnásobně. Přinášíme vám rady, na jaké prohlídky byste měli zajít, jak často a co vám hradí zdravotní pojišťovna.

 

Preventivní vyšetření u praktického lékaře

- 1x za 2 roky
- hradí pojišťovna

Jednou za dva roky byste sem měli zavítat, i pokud nemáte žádné zdravotní komplikace. Součástí prohlídky je anamnéza (lékař vám položí pár otázek ohledně vašeho zdraví, životního stylu a chorobách ve vaší rodině) a vlastní prohlídka.

Během vyšetření lékař vyšetří srdce a plíce, změří krevní tlak a tep, prohmatá břicho a zkontroluje bolestivost ledvin. Zaměří se také na kůži, jazyk, sliznici, krk, uzliny, sluch, štítnou žlázu, zrak, žíly a tepny. Součástí prohlídky je i základní onkologické vyšetření, tj. vyšetření konečníku, varlat a prsou. Pokud vám už bylo 45 let, lékař změří také hodnotu hladiny cukru v krvi a ženy se podrobí mamografickému vyšetření prsu pomocí ultrazvuku.

Vyšetření EKG

- 1x za 4 roky
- hradí pojišťovna

Pokud vám už bylo 40 let, nepodceňte ani toto vyšetření. Přístroj vám změří vaší srdeční aktivitu, která se promítne na typické křivce. Dozvíte se tak, zda máte nějaké odchylky od přirozeného rytmu nebo jiné poruchy. Jednou bezbolestnou návštěvou snížíte riziko náhlé smrti při srdečním selhání.

 

Gynekolog

- 1x za rok
- hradí pojišťovna

Přirozeně toto vyšetření se týká pouze žen, ale partner by jim to mohl alespoň připomenout. Ženy to totiž často podceňují a když jim lékař zjistí rakovinu děložního čípku, je už příliš pozdě. Vyšetření se provádí pohledem, pomocí zrcadel a pohmatem. Součástí prohlídky je odběr vzorků z děložního čípku k cytologickému vyšetření.

Vyšetření přítomnosti krve ve stolici

- 1x za rok
- hradí pojišťovna

Tato prohlídka včas odhalí počínající stádia rakoviny tlustého střeva a konečníku. Od 50 do 54 let byste se jí měli podrobit jednou za rok, od 55 pak stačí jednou za dva roky.

Zubař

- 2x za ročně
- hradí pojišťovna

Sice už zde nedostanete samolepku ani obrázek, ale i tak se vyplatí sem zajít. "Obsahem preventivní prohlídky je vyšetření stavu chrupu, sliznic a měkkých tkání dutiny ústní, stavu čelistí a mezičelistních vztahů a podle potřeby stanovení léčebného plánu k další stomatologické péči," informoval web iReceptář.cz.


Vyšetření cholesterolu a tukových látek v krvi

- v 18, 40, 50 a 60 letech
- hradí pojišťovna

Zvýšená hladina tuků v krvi může vést až srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici, a tak není rozhodně dobré toto vyšetření podcenit.

Vyšetření prostaty a kolonoskopické vyšetření na rakovinu tlustého střeva

- v 50 letech
- nehradí pojišťovna

Přestože tato vyšetření nehradí pojišťovna, vyplatí se trochu zainventovat do zdraví. Rakovina prostaty je častým a fatálním onemocněním mužů a v padesáti letech by se tak raději všichni měli podrobit vyšetření. Ženy by zase měly v 50 letech absolvovat kolonoskopické vyšetření na rakovinu tlustého střeva. Během tohoto procesu se dají nádory jednoduše odstranit a neohrožují lidský život. Pak už může být pozdě.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St   7:48  Ranní shrnutí (24.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
St   0:34  23. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688