Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  05.02.2013 15:02:06

Apple: Prodeje mobilních aplikací naznačují blížící se konec éry jeho dominance v chytrých telefonech

Prodeje aplikací pro chytré mobilní telefony naznačují, že dřívější dominance společnosti Apple, která byla v tomto oboru průkopníkem, se začíná povážlivě otřásat.  Google za 4Q loňského roku oznámil růst prodeje mobilních aplikací o více jak 100%, Apple zvýšil jejich prodeje pouze o 20%.
Společnost Ngmoco, která dříve vyvíjela aplikace téměř výhradně pro Apple a jeho mobilní operační systém nyní uvádí, že oba hlavní operační systémy jsou již na zhruba srovnatelné úrovni a oběma firma věnuje zhruba stejnou pozornost.

Na začátku éry mobilních telefonů Apple tomuto segmentu jasně dominoval ve všech ohledech. V roce 2010 již musel přepustit pozici nejčastěji užívaného operačního systému v chytrých telefonech Androidu od Googlu a v loňském roce přišlo "jablko" také o pozici HW jedničky, o kterou je připravil jihokorejský Samsung.

3 ze 4 prodaných chytrých telefonů v rámci celosvětového trhu odhadovaného na cca 260 mld.USD nyní pracují s operačním systémem Android od Googlu. Ten nabízí lepší prostor programátorům a tvůrcům nových aplikací a také snazší uživatelský přístup k vytvořeným aplikacím a jejich stažení do svých zařízení.

Google nyní nabízí cca 700 000 mobilních aplikací a jejich počet údajně geometricky narůstá. Loni na podzim firma uvedla, že počet stažených aplikací překročil 25 miliard od začátku fungování v roce 2008. Měsíčně se počet stažených aplikací údajně zvyšoval o cca 1,5 miliardy. Příjmy ze stahování se meziročně zvedly cca čtyřnásobně.
Apple aktuálně nabízí cca 800 000 aplikací. Z populárního "App Store" bylo, podle firemních údajů, doposud staženo přes 40 miliard aplikací, jejichž prodej vygeneroval jejich tvůrcům přes 7 mld.USD příjmů.
Bronzová příčka s obrovským odstupem patří BlackBerry jež nabízí pro svá zařízení cca 70 000 aplikací. BlackBerry patří cca 5% trhu mobilních telefonů.

Podle odhadů stále store od Apple generuje zhruba 3,5 násobek tržeb store od Googlu. Celkový rozdíl se ale ve všech ohledech postupně snižuje. Za hlavní nevýhodu pro Google se  tomto ohledu označuje příliš široký počet zařízení pracujících s jeho operačním systémem. Vývojáři jednotlivých aplikací pak musí své produkty nabízet v mnoha verzích. Pozice Apple respektive vývoje aplikací pro něj je v tomto ohledu výrazně jednodušší. Systém placení je v Googlu také výrazně složitější než u Apple.
Pro zajímavost hra Major League Baseball má pro Google celkem 2400 verzí, pro Apple jich ale stačí pouhých 40.

Přesto podle průzkumu vývojáři mobilních aplikací generují již 40% příjmů přes Google oproti 15% před rokem.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688