Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  05.02.2013 10:02:02

Komentáře k maloobchodu - šetrné Vánoce, hlavní sezóna se příliš nepovedla

Ani Vánoce nepřinesly obchodníkům žně. Maloobchodní tržby v meziročním srovnání klesly o 5,1 procenta. Značný podíl na tom ovšem měl nižší počet pracovních dní, loňský prosinec měl o tři pracovní dny méně než stejný měsíc předchozího roku. Nicméně i bez tohoto vlivu by maloobchodní tržby klesly o 0,4 procenta.

Celkové výsledky citelně ovlivnil propad poptávky po automobilech. Tržby z prodeje automobilů v prosinci meziročně klesl o 10,8 procenta. Negativní výsledek naznačil prosincový pokles registrací nových osobních a lehkých užitkových automobilů o 15,6 procenta a ojetých o 18,6 procenta. Tentokrát za tím již nejsou problémy s registrem vozidel, ale prohlubující se recese v domácí poptávce.

Šetření na zboží, které není bezprostředně nezbytné, se projevilo také v poklesu prodeje výrobků pro domácnost o 7,5 procenta. Výrazně klesly také tržby za farmaceutické a zdravotnické zboží. Možná je to důsledek relativně mírného počasí v čase Vánoc a tím, že chřipková epidemie dorazila až v lednu.

Překvapivě výrazně se zvýšily tržby z prodeje oblečení a obuvi. V prosinci meziročně stouply o 6,6 procenta. Zde pomáhá agresivní cenová politika obchodníků. Za posledních 12 měsíců ceny tohoto zboží klesly o 3,3 procenta.

Pozitivní trend si udržel prodej přes internet, tržby v prosinci stouply o 6,9 procenta. Vánoční dárky se zkrátka čím dál tím více kupují kliknutím myši než blouděním po obchodních centrech.

Za celý loňský rok maloobchodní tržby klesly o 1,1 procenta. Letošní rok podlé mého odhadu nepřinese zlepšení. Aktuální mzdová vyjednávání naznačují, že růst mezd bude sotva dohánět inflaci, mnohdy ani to ne. Navíc lze počítat s dalším zvýšením nezaměstnanosti. A do hry vstupuje také mírné zvýšení míry úspor, resp. snížení ochoty utrácet. Ani letos patrně domácí poptávka nepřispěje k tomu, aby se české ekonomika vynořila z mělké, ale vleklé recese.

David Marek, Patria Finance


Lze říci, že výsledek prosincových tržeb zapadá do skládanky celého loňského roku. Až na výjimky minulý rok maloobchodníkům nepřál, což souvisí s vývojem v domácí ekonomice – poklesem HDP, růstem nezaměstnanosti a zvýšením cen.

Tržby maloobchodníkům nezachránil ani závěr letošního roku, když Češi šetřili i na vánočních dárcích. Meziročně došlo k poklesu tržeb o 5,1 %, což byl však důsledek nižšího počtu pracovních dní. Po očištění o pracovní dny došlo sice k poklesu jen o 0,4 %, stále se však jedná o nižší objem tržeb než v roce 2011. Za celý loňský rok došlo k poklesu tržeb o 1,1 %.

To, že bude prosinec o něco slabší než loni, ostatně signalizovali již sami prodejci a nejedná se tedy o žádné velké překvapení. Lze říci, že výsledek prosincových tržeb zapadá do skládanky celého loňského roku. Až na výjimky minulý rok maloobchodníkům nepřál, což souvisí s vývojem v domácí ekonomice – poklesem HDP, růstem nezaměstnanosti a zvýšením cen.

Bohužel nic nenasvědčuje tomu, že by v letošním roce mělo dojít k obratu k lepšímu. Loňský propad tržeb by se měl nepochybně zpomalit, avšak na návrat do černých čísel to rozhodně nevypadá. Stagnace tržeb je maximum, co mohou maloobchodníci od tohoto roku čekat.

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688