Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  28.01.2013 13:34:35

5. týden v komoditách - ropa posílila, zlato oslabilo a měkké komodity si vedly smíšeně

Ochota k nákupu rizikových aktiv se ruku v ruce s očekávaným ozdravením světové ekonomiky zvyšuje. A právě to pomáhá komoditám. Pro příklad - v lednu táhla energetický sektor nahoru ropa, která zaznamenala velmi silné zisky. Svou roli přitom sehrála i lepší ekonomická data z motoru evropské ekonomiky, tedy Německa, dále i pokračování kvantitativního uvolňování ze strany Japonska a odklad jednání o výši amerického dluhového stropu spolu se slabším dolarem.

Pozitivní nálada byla cítit napříč všemi třídami aktiv, zejména pak na akciových trzích. Globální akciový index MSCI, který zahrnuje ty největší světové společnosti, dosáhl svých nejvyšších hodnot od července 2008. Pozitivní momentum, které jsme u komodit mohli vidět především během několika posledních týdnů, dokázalo pouze popohnat komoditní index S&P GSCI až na tříměsíční maximum. Jeho výnos už během ledna dosáhl  2,7 procenta, zatímco výše zmíněný akciový index MSCI rostl o 5,2 procenta. Jak můžete vidět na grafu níže, zisky se nesly napříč všemi hlavními komoditními sektory. Slabou chvilku si vybrala jen oblast hospodářských zvířat, která spadá do zemědělského sektoru. Rozdílné výkony těchto dvou indexů lze připsat rozdílné expozici u konkrétních komodit a v rámci různých sektorů.



Mezi měkkými komoditami byli vítězové i poražení

Měkké komodity obsadily nejvyšší ale i nejnižší místa v žebříčku výkonnosti komodit z uplynulého týdne. Nejlépe se dařilo bavlně, která má za sebou nejdelší rally za poslední dva roky. Očekává se totiž, že někteří američtí pěstitelé bavlny se v nadcházející sezoně přeorientují na výhodnější plodiny, jako je třeba kukuřice a sójové boby. Spojené státy jsou přitom největším exportérem bavlny na světě, a tak by se dodávky této suroviny mohly snížit. Naopak nejhůře se vedlo kávě a kakau, které spadlo na půlroční minimum. Stály za tím zprávy, že největší světoví producenti kakaových bobů - Pobřeží Slonoviny a Ghana - navyšovaly současné dodávky tím, že prodávaly až část příští sklizně, a to v čase klesající poptávky, zejména ze strany Evropy. Kávě typu arabica se nepodařilo vytvořit pozitivní momentum a během pouhé jedné seance klesla její cena o pět procent. Důvodem byly informace, že skupina jihoamerických producentů arabiky vyvezla za poslední čtvrtletí roku 2012 meziročně o 15 procent více této plodiny. Spekulativní obchodníci se přitom stále drží svých čistých krátkých pozic. Produkci kávy by také mohly oslabit zprávy o prudkém šíření plísně Roya u kávovníku napříč Střední Amerikou.



Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688