Okénko investora  |  22.01.2013 18:44:01, aktualizováno 18:44:40

Které měny kromě seveřanů loni posílily přes 10 procent?

Polský zlotý a maďarský forint se loni zařadily mezi nejvýkonnější měny světa, když obě dvě posílily jak vůči euru, tak i vůči americkému dolaru, a to o téměř deset procent. Středoevropské investory šokoval hlavně výkon maďarského forintu. Ten vůči euru (EUR/HUF) v roce 2012 posílil o 7,89 procenta a vůči americkému dolaru (USD/HUF) o neuvěřitelných 9,8 procenta. Takovéto zhodnocení maďarské měny vzhledem ke stavu tamní ekonomiky čekal jenom málokterý investor.

Hlavním důvodem nákupu maďarského forintu (HUF) a polského zlotého (PLN) byly vysoké úrokové výnosy, které tyto země nabízely, zatímco ve vyspělých zemích se sazby letos přiblížily nule (USA = 0,25%; EU = 0,75%). Kromě toho tamní centrální banky pumpovaly do ekonomik dodatečné peníze, aby jim pomohly znovu se postavit na nohy. Takovéto konání vyspělých ekonomik (tištění peněz, nízké úrokové sazby) způsobilo, že jejich měny (euro, dolar) oslabily a ty středoevropské nabízející vysoký úrokový výnos posílily.  6ti procentní rozdíl u úrokových výnosů z 10letých maďarských a německých dluhopisů překonal všechny nástrahy, slabiny a nedostatky maďarské ekonomiky.

Maďarsko

Maďarsko se ze svých problémů způsobených dlouhodobě rozhazovačnou sociální politikou, navíc ještě posílených nejprve americkou finanční a následně evropskou dluhovou krizí, dostává jen velmi těžce. I proto si stále pohrává s myšlenkou možného přijetí půjčky od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Rokování se ale již přes rok prodlužují, tudíž si mnozí začínají myslet, že tamní vláda zahájila tato jednání jen kvůli utišení situace na finančních trzích a úvěr od MMF ve skutečnosti přijmout vůbec nechce. Ve výsledku se Budapešti tato strategie jednoznačně povedla.  Forint se stabilizoval, úroky z dluhopisů klesly a akciový index BUX posílil o 11,7 procenta.

I když maďarský forint dosáhl v roce 2012 výborných výsledků, a to i navzdory kontinuálnímu snižování úrokových sazeb (viz. tabulka), je tato ekonomika stále velmi zranitelná a její prosperita je nejistá. Budoucí rok, dle průzkumu pořádaným mezi analytiky agenturou Reuters, by forint mohl dosáhnout úrovně 285-280 forintů (HUF) za euro (EUR). Záležet bude hlavně na zmiňované politice tamní centrální banky vedoucí k podpoře ekonomiky (nižší úroky podporují export, ale snižují atraktivitu měny) a také na tom, jestli se i v příštím roce Budapešti podaří udržet deficit veřejných financí pod tříprocentní hranicí. Klíčové pro Maďary bude i oživení hospodářství v eurozóně, jelikož jde o velmi exportně zaměřenou ekonomiku.

Polsko

Polský zlotý dosáhl ještě lepších výnosů než maďarský forint. Dle agentury Bloomberg se stal nejziskovější měnou roku 2012 (na druhém místě byl zmiňovaný forint). Tento příběh ale není natolik kontroverzní jako vývoj forintu vzhledem k výrazně lepšímu stavu polské ekonomiky.

Polský zlotý loni vůči euru posílil o více než 9 procent a vůči americkému dolaru si polepšil až o neuvěřitelných 11 procent. Tím se zařadil mezi nejvýkonnější měny na světě. I on letos lákal investory hlavně pozitivním úrokovým diferenciálem. Zlotý by si v roce 2013 mohl dle Reuters připsat přibližně 2 procenta zisků a dosáhnout úrovně 4 EUR/PLN. Podmínkou takovéhoto vývoje je oživení ekonomikyeurozóně a následné vzpružení hospodářství v Polsku.

Michala Moravcová

Michala Moravcová

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze obor Finance. Působila ve společnosti WOOD & Company v Praze, kde pracovala jako trader na akciových trzích. Specializovala se zejména na trhy střední a východní Evropy. Momentálně pracuje jako analytička finančních trhů ve společnosti Bossa. Součástí její práce je analýza domácí i zahraniční makroekonomické situace a její vliv na finanční trhy, zejména na forex. Věnuje se ekonomickému vzdělávaní veřejnosti a publikaci ekonomických článků.

Logo BossaSpolečnost BOSSA je stabilním obchodníkem s cennými papíry, který se v evropském hospodářském prostoru pohybuje již 17 let. Za dobu své existence se dočkala mnohých ocenění. Např. časopisem Forbes byla několikrát označena za brokera roku a to zejména na svém domácím - polském trhu. Od roku 2012 vstupuje také na trh český, kde může své klienty oslovit obchodní platformou Metatrader 4 pro PC i mobilní zařízení, kamennou pobočkou v centru Prahy, technickou podporou i zpravodajstvím v českém jazyce, stejně tak strukturovaným systémem bezplatného vzdělávání, které zajišťuje tým zkušených odborníků i mnohaletých traderů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688