Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  22.01.2013 18:33:27

Nick Beecroft: Vyberte na akciích zisky a čekejte na příležitost


Němci možná již letos kývnou na eurobondy, američtí republikáni hádky o dluh ukončí hozením ručníku do ringu, a díky tomu všemu by se letos měla vyplatit sázka na riziko. První čtvrtletí ale ještě může být poměrně bouřlivé. Proto Nick Beecroft, předseda představenstva londýnské pobočky Saxo Bank, v tuto chvíli radí mírnou defenzivu. Jakmile se prý ale S&P 500 propadne o 5 a více procent, mají investoři opřít portfolio až z 60 procent o akcie.

Nick Beecroft

Tradičně patříte mezi proroky zkázy. Proto předpokládám, že váš výhled na tento rok není příliš růžový. Jak špatné to podle vás tedy letos bude?

Nick Beecroft (NB): Zde v Británii se říká, že leopard nikdy nemění vzor na své kůži. Jinými slovy, lidé se nemění, pod což bych se i já donedávna podepsal. Ale pozor – já svůj vzor, tedy svůj postoj, změnil. Cítím totiž jakýsi zvláštní závan optimismu, zejména díky Americe. Jistě, je před námi několik turbulentních týdnů, možná měsíců, nabitých hádkami o fiskální útes a dluhový strop. Ale podle mě se nakonec podaří kolaps odvrátit; možná na poslední chvíli, možná se před tím dočkáme hodně ošklivých, hrozivých titulků v novinách, ale tím to také skončí.

Nemálo expertů čeká pravý opak. Tvrdí totiž, že je ideologická propast mezi demokraty a republikány příliš veliká.

NB: Republikánská strana je demoralizovaná. Ve Sněmovně reprezentantů sice má svého lídra, ale jeho pozice výrazně utrpěla. Proto si myslím, že se prostě nebudou mít chuť rvát. Navíc si určitě uvědomují, že Američané v listopadu jasně řekli, co si myslí a přejí. Tím je politika ve středu politického spektra, která vychází z kompromisu. Podle mě tak sice před začátkem března může dojít k jistému poklesu, ale ten bude možné brát jako zajímavou příležitost k nákupu. V této souvislosti mám na mysli zejména riziková aktiva, například akcie. Pokud půjdou dolů, bude to určitě zajímavá příležitost.

Podle mě se problémy s dluhem v Americe vyřeší a tamní firmy, které teď sedí na obrovské hromadě hotovosti, začnou investovat. To bude hodně významná vzpruha. Ale nečekám, že bude jediná. Krizi v eurozóně se totiž povedlo zkrotit, což by také mělo přispět k odstranění bariér, které bránily investicím a tvorbě nových pracovních míst.

Co by tento scénář mohlo ohrozit, kde jsou podle vás ohniska možných problémů?

NB: Zejména první čtvrtletí může být pro investory ošidné. Proto, pokud jste vydělali na akciích v posledním čtvrtletí loňského roku nebo na začátku toho letošního, radil bych vám alespoň část zisků vybrat. Můžeme se totiž dočkat přemetů kvůli hádkám o fiskální útes.

Navíc v Číně došlo ke zpomalení, země prochází nezbytným přerodem z ekonomiky tažené exportem na ekonomiku opírající se ve větší míře o domácí spotřebu. Bude to pomalé a ne vždy bezproblémové, což zřejmě znamená pomalejší růst. To může trhy vystrašit. No a do třetice je potřeba zmínit eurozónu, která se během roku může znovu přihlásit o slovo v negativním slova smyslu.

Jak má podle Nicka Beecrofta vypadat portfolio do současných podmínek na trhu , se dozvíte na Investičním webu

Čtěte také:

Investiční fórum: Výhled na trh s komoditami v letošním roce

komodity play

    

Michala Moravcová, analytička ze společnosti Bossa, Martin Kujal, portfoliomanažer J&T Komoditního fondu, Kamil Kresta, manažer společnosti Aurum Česká mincovna, a Daniel Kadaník, produktový manažer Privátního bankovnictví UniCredit Bank. To byla silná sestava komoditního panelu na nedávném, v pořadí již třetím Investičním fóru. Jejich názory na trh s komoditami mohou být inspirací i pro drobné investory, kteří chtějí svá portfolia obohatit o doporučený díl zlata a dalších kovů a surovin. » více

Svět natřený narůžovo aneb opakuje se rok 2008? Banky znovu v euforii

Euforie

         

Čínské zpomalení podle dat z uplynulých několika měsíců skončilo, americká výsledková sezóna investory zatím těší, fiskální útes se podařilo odsunout, dluhový strop nakonec pravděpodobně bude navýšen a trh s nemovitostmi se zvedá ze dna. Nad eurozónou bdí Mario Draghi se svou tiskárnou, o Spojených státech a "tatíčku Benovi" se již vyprávějí vtipy. Americké akcie se dostaly na nová pětiletá maxima a euforie na trzích připomíná rok 2008. Přijde další kolaps? » více


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688