TNBiz (TN.cz)
Investice  |  20.01.2013 19:03:48

CHCI PŘESTAT KOUŘIT: Přečtěte si, jak navždy skončit s cigaretou

Máme pro vás dobrou zprávu. První krok jste učinili už tím, že jste se rozhodli. Jde přitom o jedno z nejvýznamnějších rozhodnutí, které jste kdy učinili. Tabák totiž patří k nejnebezpečnějším a také nejnávykovějším látkám, které jsou v moderním světě legálně k dostání. Zvyšuje riziko úmrtnosti a invalidity.
 

Přestat s kouřením je dlouhodobý proces a i přesto, že se jedná především o záležitost silné vůle, je dobré si osvojit různé dovednosti, které vám pomohou se zlozvyku zbavit.
 

Náhražka za cigaretu
Najděte si za tabák rozumnou náhradu. Chuť po cigaretě je především v prvních dnech tak silná, že ji málokdo dokáže zahnat jen vůlí. Náhrada by neměla být příliš kalorická, aby jste nezačali okamžitě tloustnout. Ideální je obklopit se zeleninou a ovocem. Můžete ale využít i žvýkačky nebo takzvané skořicové tyčinky. Vhodné je také zaměstnat ruce.
 

Znechuťte si kouření
Představujte si kouření jako něco velmi nechutného. Podívejte se na obrázky a videa, která ukazují černé plíce a rakovinové nádory způsobené kouřením. Podívejte se například na video znázorňující rozdíl mezi plícemi kuřáka a nekuřáka.
 

 

Dýchejte zhluboka
Hluboké dýchání je jedna z nejúčinnějších metod, jak potlačit chuť na cigaretu a zároveň se zklidnit. Při nádechu by se mělo břicho rozšířit a při výdechu vpadnout. S dýcháním rozhodně nepospíchejte, výdech by měl trvat alespoň dvakrát tak dlouho jak nádech. Při dýchání se soustřeďte pouze a jenom na dýchání. Pokud dostanete chuť na cigaretu, dýchejte zhluboka alespoň tři minuty.
 


Hodně vody

Dostatečný příjem tekutin je důležitý v každém případě. Pro správný pitný režim se doporučuje vypít kolem dvou litrů tekutin denně. Pokud ale přestáváte s kouřením, je velmi důležité, abyste pili co nejvíce vodu. Voda totiž chuť na cigarety potlačuje účinněji než jiné tekutiny nebo jídlo. Také se po ní netloustne. Pomáhá také vyplavovat z těla nikotin.
 


Stres zažeňte endorfinem
Především se snažte vyhýbat situacím, kdy jste pod velkým tlakem. Velkým pomocníkem vám bude zvýšená tělesná aktivita, která skvěle potírá příznaky stresu. Tělo totiž vylučuje látku endorfin. Ten je známý jako hormon štěstí, protože se uvolňuje do mozku a způsobuje dobrou náladu. Fyzická aktivita je vhodná i proto, že povzbuzuje činnost srdce a plic, právě těch orgánů, na kterých se blahodárně projevuje i to, že přestanete kouřit. Nezanedbatelným aspektem ji psychologická stránka.
 

"Když jsem přestával s kouřením, oblíbil jsem si běhání. Štvalo mě, že jsem nemohl kvůli cigaretám uběhnout víc než kilometr. Sportem jsem tak vlastně vytlačil nikotinový zlozvyk a ještě jsem se cítil dobře. Když se délka tréninku zvyšovala, motivovalo mě to, abych si už vůbec nezapálil, řekl pro TN.cz bývalý kuřák Filip Horáček.
 

Protikuřácké kartičky
Pořiďte si balíček kartiček a na každou z nich napište důvod, proč přestat kouřit. Noste je při sobě a prohlížejte si je, když budete mít chuť si zakouřit.
 

Zakázané požitky
Vyvarujte se pití alkoholu a kávy, zvyšují touhu po nikotinu. Nenavštěvujte kuřácké prostředí a místa, která máte s kouřením spojená.
 

Užívejte si voňavého prostředí
Zbavte se popelníků a všeho, co s kouřením souvisí. Doma vyperte závěsy a záclony, nechte si vyčistit koberce a vydrhněte nábytek. Nechte si vyčistit auto, popelník vymyjte a dejte do něj žvýkačky nebo květiny.
 

Odměňte se
Po každém dnu, kdy vydržíte nekouřit, nebo alespoň splníte plán, který jste si předsevzali, se odměňte. Odměnou může být vlastně cokoliv, ale nedoporučujeme čokoládu ani bonbony.
 

Čtěte také:
Marcel (26): Chci přestat kouřit! Jak na to? 1. díl
Marcel (26) přestává kouřit: Jak se připravit na odvykání? 2. díl
Marcel (26): Přestávám kouřit! Na co nesmím zapomenout? 3. díl
Marcel (26) přestává kouřit: Lepí náplasti, inhalátorek zahodil 4.díl
Marcel (26) už nekouří: 10. den bez cigarety! 5.díl

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688