Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  17.01.2013 13:52:30

Family Dollar Stores: fundamentání analýza populární dolarové investice


“Akcieatrhy.cz“

Family Dollar Stores (FDO) je jedním z nejrychleji rostoucích řetězců diskontních prodejen ve Spojených státech. Společnost se řídí strategií, nabídnout zákazníků zboží s dobrými užitnými vlastnostmi v malých prodejnách v sousedském formátu. Historický graf od roku 1999 ukazuje, že akcie FDO je momentálně trhem ohodnocena správně. Akcie má pěkný dividendový výnos a předpokládaný růst se pohybuje na úrovni 13,5 % ročně. Nicméně by si měl investor provést svůj vlastní výzkum a usoudit, zda je vhodné využít této investiční příležitosti, nebo ne.

Zisky společnosti korelují s cenou akcie, což je dobře vidět v následujícím grafu. Oranžová čára s trojúhelníčky představuje historický růst zisků. Černá čára představuje hodnotu ceny akcie a vidíme, že obě tyto hodnoty jsou korelovány. Na všech grafech vidíme, že se obě hodnoty pohybují souběžně. Jestliže se cena odchýlí od čáry zisků, nezbytně se k ní časem vrací.

Zisky a cena akcie jsou navzájem korelovány


Rychlý pohled na historické zisky a vývoj ceny akcie ukazuje, že obě hodnoty jsou korelovány. Akcie FDO je v současné době vzhledem k ziskům ohodnocena správně. Historický růst akcie je 13,5 % ročně a PE=14,9. Analytici odhadují budoucí růst na úrovni 13 % a to znamená, že akcie se v současné době trhem oceněna správně. (cena se nachází na oranžové čáře označující další růst).

Family Dollar Stores: Historické zisky, Cena, Dividendy a P/E od roku 1999


Tabulka výkonnosti Family Dollar Stores


Následující graf ukazuje výkonnost akcie a dividend. Ukazuje, jakým způsobem se historicky zhodnocovaly výnosy z akcií a z dividend. Výplata dividend je zahrnuta do celkového výnosu, ale dividendy nejsou reinvestovány.

Pokud oddělíme výnosy dividend od výnosu akcie, stane se zřejmým, že dividendy tvoří další nezanedbatelný výnos plynoucí z vlastnictví akcie. K celkovému zhodnocení odpovídajícímu 6,9 % ročně (zelený ovál), při počátečním množství kapitálu 1000 USD, přispívají dividendy sumou 278,60 USD (modré zvýraznění), což zvýší výnos ze 6,9 % na celkových 7,7 % ročně. Ve stejném období se index S&P 500 zhodnotil pouze o 2,6 %.

Graf výkonnosti analýza

Následující graf vykresluje úroveň historického P/E (modrá čára) vzhledem k hodnotám desetiletých státních dluhopisů USA. Současná úroveň P/E se nachází na zhruba stejné hodnotě, jako v roce 1999.

Graf analýza 1

Dalším znamením toho, že se společnost nachází v oblasti dobré hodnoty lze ukázat na grafu současné hodnoty P/S vzhledem k historické hodnotě P/S. Současná hodnota P/S se nyní nachází na hodnotě 0,68, což je historický obvyklá hodnota.

Graf analýza 2

Odhad budoucího vývoje


Budoucí dlouhodobé výnosy zcela závisí na dvou zásadních komponentách:

1. Na křivce historického růstu zisků společnosti
2. Na ceně, za kterou nakoupíme akcii, abychom se mohli podílet na těchto ziscích.

Předpovězení růstu budoucích zisků společnosti, a nákup akcie na správné hodnotě jsou zásadními kritérii pro bezpečné, uvážlivé a ziskové investování.

Graf odhadu budoucích zisků společnosti a výpočet návratnosti je jednoduchý, ale velmi účinný nástroj, který ukazuje různé scénáře a možné odhady budoucího vývoje. Podrobný pohled na tyto možné scénáře tvoří další nezbytný krok pro uvážlivé a obezřetné investování.

Čtěte dále:
3M Co, technologie, kterou všichni známe: Fundamentální analýza
Železniční doprava v Kanadě a USA, Canadian National Railway Co: Fundamentální analýza
Zpracovatel zemědělských komodit, Archer Daniels Midland Co: Fundamentální analýza

Konsensus 26 vedoucích analytiků, který publikuje společnost Capital IQ předpokládá, že Family Dollar Stores bude v dlouhodobém výhledu růst 13 % ročně (oranžový kruh). FDO má dlouhodobý dluh ve výši 27 % a má v současné době P/E na úrovni 14,9. Hodnota P/E je v současné době správná. Úrovně ohodnocení jsou označeny pěti oranžovými linkami s maximem P/E = 18. A vychází z předpokládaného růstu zisku 13 % ročně. Cena by v roce 2018 měla dosáhnout úrovně 109,93 USD, což ukazuje hnědý kruh v grafu budoucích výnosů. To představuje 13,8 % ročního výnosu včetně dividend (žluté zvýraznění nahoře).

Graf návratnosti

Odhad budoucích výnosů


Všechny společnosti odvozují svoji hodnotu z budoucích příjmů (čtvrtletní zisk) které je společnost schopna svým vlastníkům generovat během své existence. Protože hodnota společnosti roste s rostoucími zisky, předpokládáme, že dlouhodobě se cena bude pohybovat v blízkosti křivky představující budoucí výnos.

Vzhledem k tomu, že má každý investor možnost investovat do různých instrumentů, je vhodné porovnat investici do akciového titulu s investicí do méně rizikového státního dluhopisu. Jak je uvedeno v následujícím grafu, porovnáním investice do Family Dollar Stores s investicí do desetiletého státního dluhopisu USA nám vychází, že investice do akcie bude zhruba 6 krát úspěšnější (fialový ovál) než stejně velká investice do desetiletého státního dluhopisu. Toto porovnání je základem pro úvahy o investování do příslušného titulu.

Graf analýza výhledy

Souhrn a závěr


Tento článek představuje fundamentální pohled na minulé a současné zhodnocení akcie, založené na historických ziscích společnosti, které byly publikovány v souladu s pravidly akciového trhu. Výhled do budoucna je založen na konsenzu analytiků. I když se jedná o letmý pohled na fundamentální ukazatele, může si čtenář udělat poměrně přesný obrázek o společnosti. Nicméně minulá výkonnost není zárukou výkonnosti v budoucnu a čtenář by si měl sám provést další analýzy, aby se ujistil, zda údaje uvedené v článku jsou dostatečné, či nikoli.

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688