Antonín Foller
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  16.01.2013 10:39:14

Poslední rána kupónové privatizace

V první polovině devadesátých let byla kupónová privatizace vlajkovou lodí tehdejší vládní garnitury. Deklarovaným cílem bylo přesunout co nejrychleji majetek ve státním vlastnictví do soukromých rukou a zároveň rozjet standardní kapitálový trh.

Následné kroky, zejména divoké a neregulované obchodování s majetkem ve stylu "snadno nabyl snadno pozbyl", kdy se lidé rozhodovali o prodeji akcií v ceně svého ročního platu po konzultaci s "odborníkem" v tělocvičně dokonce i několik minut, znamenaly rychlý přesun značné části majetku méně informovaných do rukou již připravených zájmových skupin. Což bylo klasickou ukázkou koncentrace kapitálu, na kapitálový trh to mělo ovšem účinek spíše devastační.

Pozdě zaváděná, děravá a často mimochodná regulace pak znamenala pouze stahování akciových společností z trhů, totální nedostupnost informací a praktickou nemožnost akcie nejen zobchodovat, ale alespoň přibližně se dozvědět jejich hodnotu či nabídnout k prodeji.

"Kapitálový trh" vytvořený na rýsovacím prkně teoretických sociálních inženýrů, už tak velmi nestandardní, dostal po několika letech další ránu v podobě novely obchodního zákoníku umožňující vyvlastnění drobných akcionářů za cenu stanovenou prakticky jednostranně kupujícím.

Český "kapitálový trh", který od začátku postrádal hlavní znaky, jaké by měl kapitálový trh mít, ztratil kromě významné části likvidity také to nejdůležitější: Důvěru drobných i středních investorů. Z této rány se už nevzpamatoval a podle všech ukazatelů ani nevzpamatuje.

Neobchodované akcie v CDCP

Na účtech CDCP (kam byly akcie převedeny z SCP) však stále leží velké množství "mrtvých" akcií různé kvality a složení. Od loňského roku přichází poslední akce, a to zpoplatnění většinou zcela bezcenných neobchodovaných akcií poplatkem v nesmyslné výši - vypočteným z nominální hodnoty akcie.

Zpoplatnění je dané jednoduchým vzorcem:

Roční poplatek = O * n

O = objem nekótovaných CP na účtu v nominální hodnotě
n = koeficient pro nekótované akcie

Pro nekótované akcie je roční poplatek 1-2 promile z nominálního objemu akcií a tento poplatek se platí při objemu vyšším jak 180 000 . Z akcií v objemu těsně nad tuto částku zaplatí jejich majitel zhruba 2 promile jejich nominální hodnoty. Částka 180 000 vypadá jako vysoký limit, ale zdaleka není: Mnoho akcií se na Burze a RM-Systému obchodovalo za zlomek nominální hodnoty.

Například akcie ŽOS Nymburk se v poslední dny svého umírání na "kapitálovém" trhu obchodovaly v blocích po mnoha stech kusech za cenu okolo 10 . Nominální hodnota akcií byla samozřejmě 1000Kč. Možnost následného převodu akcií po delistingu byla téměř nulová. Pro dosažení objemu 180 000 v nominálu tak stačila investice ve výši 1800Kč. V CDCP je tedy nejspíše hned několik desítek účtů, u kterých zaplatí majitelé za akcii nakoupenou v ceně 10Kč s reálnou nynější hodnotou 0Kč poplatek 1-2Kč ročně. Poplatek CDCP bude tedy ve výši zhruba 10%-20% tehdejší "investice".

Ještě zajímavěji vypadá poplatek u akcií Slavia Napajedla nebo Masna Brno, které se obchodovaly za 1Kč. Akcie DESTA v nominální hodnotě 1000Kč se obchodovala za desítky haléřů, roční poplatek CDCP tak několikanásobně převýší 100% původní investice...

Podobné akcie jsou i více jak deset let mimo jakoukoliv dosažitelnost. Není možné je prodat, převést, neexistuje veřejná poptávka, trosky starých akciových společnosti zůstávají jako memento dávné slávy "kapitálového trhu" vytvořeného mocí úředníků. Jejich majitelé nemají šanci se jich žádným způsobem zbavit, zůstávají pouze dvě reálné možnosti: Platit na dále poplatky v roční výši až 100% původní hodnoty nebo věnovat své akcie Nadačnímu Fondu CDCP.

Poslední koncentrace akcií

Pro takto postižené prozatímní majitele akcií zůstává nadační fond jako krabička poslední záchrany.

Podle posledních zpráv bude zpoplatněno za minulý rok několik tisíc účtů, na kterých zůstávají větší bloky těchto akcií. Lze předpokládat, že první fakturu za minulý rok jejich majitelé zaplatí, v průběhu roku pak provedou několik nesmyslných pokusů získat informace o hodnotě svých akcií a následně přijmou za vděk možnosti se akcií alespoň zdarma zbavit.

Nadační fond CDCP se tak během velmi krátké doby stane vlastníkem větších bloků akcií různé hodnoty a CDCP se nejspíše tyto bloky následně pokusí prodat.


    Potká Pepa předsedu uličního výboru KSČ.

    "Tak co, Pepo, jak to, že jsi nebyl na poslední schůzi KSČ?"

    "No, kdybych býval věděl, že je poslední, určitě bych přišel!"


V budoucnu se uvidí, zda dané procento zpoplatnění a limity objemů zůstanou na stávající výši. I po tomto zpoplatnění zůstanou v CDCP bloky menší než 180 000Kč v nominální hodnotě, t.j. účty typu "20ks akcií z kuponové knížky" či drobné "investice" těch, kteří obchodovali akcie na Burze a RM-Systému a nestačili prodat s koncem veřejného obchodování.

CDCP stále ještě eviduje více jak milion účtů s akciemi z kupónové privatizace, většina z nich nezařazených.

Slovenský depozitář cenných papírů ke zpoplatnění drobných akcionářů přistoupil již v dřívější době.

A jak se dotkne vyúčtování CDCP vás? Máte stále akcie na nezařazeném účtu?

Odkazy

Poslední nabídky akcií - nabídky a poptávky akcií z kuponové privatizace, inzerce.

Akcie CZ - Informace o poslední ceně akcií na trzích

CENTRÁLNÍ DEPOZITÁŘ CENNÝCH PAPÍRŮ - Zákon o podnikání na kapitálovém trhu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688