Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  15.01.2013 11:57:33

Nokie, držet nebo prodat?


“Akcieatrhy.cz“Nokia zaznamenala v posledním období úctyhodný nárůst a mnoho investorů má před sebou otázku, zda se nezaměřit na výběr alespoň části zisků, které se na jejich portfoliích objevili. Nokia totiž stále válčí o své postavení v USA, i když prakticky najela na velmi úspěšnou cestu, co se týká Asijského a Evropského trhu. Níže je několik faktorů, které by mohly napovědět, zda zisky v této chvíli realizovat, či v pozici nadále zůstávat.

Čtěte dále:



Největšího nárůstu dosáhly akcie Nokie 5. prosince, kdy společnost oznámila navázání spolupráce s China Mobile (CHL), tedy největším světovým mobilním operátorem. China Mobile má více než 700 milionů klientů a to je pro finskou společnost skutečně obrovský prostor k prodejům smartphonů. V roce 2012 představovala Čína 29% veškerého odbytu chytrých telefonů na světě a zaznamenala tak výrazný nárůst oproti předchozímu roku, kdy její podíl činil pouhých 14%. China Mobil se jeví pro Nokii jako ideální partner, jelikož ačkoliv je největším mobilním operátorem v Číně, má zároveň prozatím nejmenší poměr uživatelů 3G služeb a chytrých telefonů a to i přes fakt, že má 50% klientů z celé Číny. Například China Unicom je na poměru 30% 3G předplatitelů, China Telecom 40%, oproti nim se jeví 11% u China Mobile jako nějaká chyba ve výpočtech a tak se představitelé společnosti zaměřili právě na Lumii, která má tento trend pro následující období zvrátit, minimálně narušit.

Pokud se to podaří, může Nokia očekávat obrovská prodejní čísla. Nesmíme však zapomenout na skutečnost, že ačkoliv jednání s Applem se zatím protahují, rozhodně nejsou definitivně uzavřena a jeden z největších konkurentů může vstoupit do hry právě v období, kdy zákazníci China Mobile vykročí směrem moderních trendů. Apple však požadoval v posledních jednáních obrovskou dotaci na každý svůj prodaný telefon, což může při trvání těchto požadavků v následujících jednáních být kámen úrazu.

Čtěte dále:
K bohatství pomocí znalostí fází trhu, část první.
K bohatství pomocí znalostí fází trhu, část druhá, závěrečná.

Avšak Nokia už svůj nástup na Asijském trhu započala v uplynulém roce. Stalo se to převážně dobrým marketingem v oblasti levnějších telefonů, které se snaží tvářit sice jako Smartphone, ale jejich hlavním cílem je spíše navodit takový dojem. Umějí se připojit k internetu a to mnohým obyvatelům chudších států stačí k dobrému pocitu. Prodeje Asha řady se na tamních trzích výrazně podepsaly na celkových výsledcích, které společnost nyní představila.

Dalším pozitivním signálem pro růst akcií bylo uvedení prvních telefonů fungujících na systému Window Phone 8. Nejnovější řadu s tímto operačním systémem začala společnost prodávat již ve Francii, Velké Británii, Německu a Rusku. Ve Spojených státech je prodává přes společnosti Verizon a AT&T.

Poslední hodně silný podnět k růstu ceny akcií přišel s rozhodnutím v patentovém sporu s Research In Motion (RIMM). Nebyl podle tohoto rozhodnutí oprávněn používat technologie WLAN zastávající připojení k Wifi. Pokud bude do následujících telefonů chtít použít tento systém, bude muset finské firmě licenční poplatky. Tento spor znovu rozdýchal (před půl rokem již skoro zapomenutý) fakt, že Nokia vlastní spousty patentů, které se v současných telefonech nacházejí a na ně si bude podle fanoušků společnosti činit stále větší nároky. Hovoří se o hodnotě 400 000 000 000 dolarů uložených v tomto duševním vlastnictví.

Závěr však není tak jednoznačný. Všechny tyto informace jsou v této chvíli již v ceně akcií zaneseny. Nokia stále zaostává v prodejích nových řad za svými největšími konkurenty Samsungem a Applem a dokonce jí předběhly i prodeje Sony s Research In Motion. Stále se pro své nízké prodeje snahou o jejich zvýšení pohybuje v sektoru na neobvykle nízkých maržích. Dalším důležitým podnětem k prodeji nebo částečné realizaci zisku je fakt, že zatímco malý investoři začali nakupovat doslova v davovém šílenství, velké instituce sice také doplňovaly akcie do portfolií, ale navýšili již držený počet pouze o 17% a chování velkých hráčů v trhu, jakými jsou například Morgan Stanley, či Goldman Sachs může být pro následující období rozhodující.

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   7:41  Ranní shrnutí (25.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
Čt   0:02  24. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)

Přečtěte si také:

11.03.2020Zlato: koupit, držet nebo prodat? Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
20.08.2018Video: TESLA: Koupit, prodat nebo držet? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
31.05.2018Jaké české akcie aktuálně přikoupit, prodat nebo držet ? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688