TNBiz (TN.cz)
Důchody a penzijní  |  14.01.2013 12:57:26

Lidé mohou vstoupit do druhého důchodového pilíře. PRŮVODCE reformou

Důchodová reforma, která se nyní začíná naplno rozbíhat, počítá s tzv. třípilířovým systémem. Každý pilíř znamená druh příjmu v důchodu. Stát tím chce přimět lidi, aby se nespoléhali jen na první pilíř (státní důchod), ale zajistili se na staří i vlastními prostředky.

Co vlastně jednotlivé pilíře znamenají? První pilíř představuje průběžný důchodový systém v podobě, jak jej známe dosud, tedy část svého příjmu odvádíme na důchody. Druhý pilíř, který vstoupí v platnost od 1. ledna 2013, přivádí na scénu penzijní společnosti a princip vyvádění části odvodů do prvního pilíře na soukromé účty. Třetí pilíř počítá s vlastními investicemi a úsporami obyvatel a jedná se o již existující formu penzijního připojištění.
 

1. pilíř důchodové reformy

První pilíř (tedy státní důhcod) bude fungovat i nadále stejně jako nyní. Stát bude vyplácet penzistům starobní důchod.  

Lidé by si však měli uvědomit, že se bude postupně posouvat věk odchodu do důchodu, kterému se podle informačního centra vlády nevyhneme vlivem rostoucí délky dožití. Platí tak například, že lidé narození po roce 1977 budou svůj odchod do důchodu odsouvat každý rok o dva měsíce. Pro ilustraci: bezdětné ženy narozené v roce 1984 by měly jít do penze v 68 letech.  

2. pilíř důchodové reformy

Co je druhý pilíř? 

Nejvíce diskutovaná a nejkontroverznější část důchodové reformy je druhý pilíř důchodové reformy. Ten začal platit od 1. ledna a od středy tak lidé do něj mohou vstoupit. Tato část penzijní reformy umožňuje vyvádět část povinných odvodů z prvního pilíře na soukromé účty.

Až dosud se lidem na důchody strhávalo 28 procent hrubé mzdy. Nově, pokud se rozhodnout vstoupit do druhého pilíře (vstup je dobrovolný), budou odvádět už jen 25 procent hrubé mzdy a zbylá tři procenta poputují do penzijního fondu, který si zvolí. K tomu ovšem budou muset přidat další dvě procenta hrubé mzdy.
 

Kdo může do druhého pilíře vstoupit?

Nové smlouvy na důchodové spoření je možné uzavírat od 1. ledna 2013, fakticky ale až od 2. ledna. Lidé starší 35 let se však musí rozhodnout, zda do druhého pilíře vstoupí či nikoliv, nejpozději do 28. června 2013. Smlouvu o spoření ve druhém pilíři důchodové reformy nemohou uzavřít nezaměstnaní, matky na mateřské dovolené a Češi dlouhodobě žijící v zahraničí.
 

Jak budou peníze vypláceny?

Peníze z druhého pilíře můžete dostávat buď formou doživotní penze. Dále můžete peníze dostávat formou renty, podmínkou je ale vyplácení po dobu minimálně 20 let.
 

Komu se druhý pilíř vyplatí?

Vyplatí se především mladším ročníkům, ochotným k progresivnějšímu zhodnocování vkladů, a spíše mužům než ženám. U nich se totiž počítá s tím, že budou svou pracovní kariéru přerušovat mateřstvím a dožijí se vyššího věku. "Pro ženy je proto výhodnější první pilíř," zmínil Ondřej Schneider, výzkumník think tanku IDEA.

Pokud se rozhodujete zda vstoupit či nevstoupit do druhého pilíře důchodové reformy, dobře si vše spočítejte. 

Pro některé lidi je totiž výhodné si spořit vlastní cestou, vstoupit do třetího pilíře. Ačkoliv by třicetiletý muž s hrubou mzdou 25 tisíc korun dostal při účasti i ve druhém pilíři reformy (vyvážený fond s výnosem 3,5 procenta) o 1017 korun více, daleko vyšší důchod by měl, kdyby si spořil sám bez pomoci státu. V případě, že by 500 korun investoval místo do druhého pilíře na vlastní spoření, dostával by v důchodu 14 135 korun, tedy o 529 korun více než ve druhém pilíři. Ještě výrazněji by na vlastním spoření vydělal muž s vyššími příjmy než 25 tisíc. Podobně se vlastní spoření vyplatí i čtyřicetiletému muži, i tam by vydělal na vlastním spoření. Vyšší důchod byste dostali i pokud budete vycházet z výnosu konzervativních fondů (1,5 %), tam jsou ale rozdíly o něco menší.
 

3. pilíř důchodové reformy

Od 1. ledna 2013 se změní systém penzijního připojištění, což je považováno za třetí pilíř důchodové reformy. Změny mají motivovat lidi vyšším státním příspěvkem k větším úsporám a umožnit při změně smlouvy různé formy investování prostředků. V praxi to znamená, že se mění výše státních příspěvků.

Doplnění redakce:
Další podrobné informace naleznete v Manuálu důchodové reformy případně také v Poradně důchodové reformy.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688