Rastislav Trecák (G&S SOLUTIONS)
Okénko investora  |  14.01.2013 08:51:55

Iluze nebo realita - co zvítězí v roce 2013

Máme dnes investovat do finančních derivátů nebo se raději zabezpečovat pořízením reálných fyzických aktiv?  Vycházejí dnešní finanční trhy z reálné ekonomiky, nebo si začínají žít vlastním životem? I když reálná ekonomika skomírá, máme tady opět pěkné výnosy na akciových trzích, dluhopisový trh roste jako z vody a nezaměstanost také. Pojďme se na to podívat trošku jinak, bez matematických modelů, bez vzorců, grafů technické analýzy, trošku jednodušeji.

V prosinci jsme přežili konec světa, všechno je v pořádku. Lidská civilizace tu jěště chvilku bude. I když z individuálního hlediska si každý alespoň jednou za život svůj vlastní konec světa nakonec prožijeme. Tak to zařídila příroda a nic s tím nenaděláme. Některé věci však ovlivňovat můžeme i když se nám to mnohdy nedaří.

Například se snažíme ovlivňovat ekonomiku. Velcí experti jsou na to například centrální bankéři. Jejich kamarádi politici všude hlásají, že centrální banky jsou nezávislé a vysoce odborné instituce. Snad je to tak v časech ekonomické prosperity, v časech krize se na nezávislost centrálních bank nějak zapomíná a bankéři musejí tančit tak, jak ten který premiér nebo prezident píská (nebo spíš majitelé velkých korporací pískají?).

A odkud se vyskytli centrální bankéři? Buď přicházejí z akademické půdy a jsou to studovaní experti z nejprestižnejších univerzit typu Harvard či Cambridge nebo to jsou bývalí top manažeři soukromých komerčních bank (např. Mario Draghi = Goldman Sachs). A tito bývalí manažeři se vážně vyznají, jak pomáhat starým kamarádům. Pěkně zařídí, aby si tučné bonusy z dob finančních bublin ponechali manažeři a majitelé bank a ztráty nechají zaplatit daňovým poplatníkům. A ješte tomu říkají "záchranné balíčky", protože kdyby velké banky podle hesla "to big to fail" nezachránili, nastane konec světa. Chětl bych být majitelem velké banky. Bezrizikové podnikání by bodlo.

 

V 70-tých letech minulého století začal opět vynuceně v politicko-bankéřských kruzích vznikat nápad na zvyšování bohatství takovým způsobem, že budeme tisknout peníze bez zábran, bez krytí něčím skutečným (ideálně zlatem) a budeme bohatší (některým vyvoleným se to i splnilo). A začal další, teď už ale celosvětový experiment s nekrytými penězi, který pomalu spěje k vyvrcholení, bohužel to nebude happy end, ale tragédie.

Velká iluze nekonečného růstu až do stratosféry se však dost často zadrhávala, např. už koncem 70-tých let, pak v r. 1987 nastal obrovský krach na akciových trzích, později dot.com bublina a naposled nemovitostní bublina. A lékem na zadrhávání se stalo co? No přece tištění peněz.

Podle velkých teoretiků ekonomie svobody (F.V.Hayek, M. Rothbard), právě tisk (vytváření) ničím nekrytých peněz způsobuje ekonomické cykly. Nejdřív iluzi bohatství a prosperity a pak pád do reality, kdy se samotný trh snaží dostat na normální cestu trvale udržitelného růstu a ne boomů vzniklých z monetární inflace. Realita nás bohužel neopustí a po bublině si nejdřív musíme zažít pád a recesi, aby se všechny špatně alokované kapitálové prostředky znova realokovaly do jiných nebublinových, obvykle úplně nových technologických nebo energetických směrů a výzev. Dnes se nám realita projevuje ve fungování reálné ekonomiky, která se snaží napravit bubliny. Centrální bankéři však tiskem nekrytých peněz chtějí přelstít realitu, ale daří se jim to jenom na finančních, virtuálních trzích. Do kdy to asi vydrží? Je možné, že by finanční trhy mohly existovat bez reálné ekonomiky? Určite ne!

Proč potřebujeme tolik nemovistostí, když v nich nikdo nebydlí, proč potřebujeme tolik aut na starý, trvale neudržitelný pohon, když máme plné bazary a vrakoviště, proč produkujeme tolik jídla, když podle posledních statistik (IMechE) 30 až 50% skončí na smetišti? Když máme dostatek peněz, začínáme plýtvat a pomalu zakrňovat. Jenom když máme peněz stále stejně, nebo každým rokem jenom o trošku více, snažíme se si náš život vylepšovat tak, aby nám stejné množství prostředků směny vystačilo na víc produktů a služeb, snažíme se zlepšovat naši produktivitu.

V jaké fázi jsme asi teď? Jsme ve fázi opětovného obnovování reálné ekonomiky a startujeme další etapu prosperity? Máme věřit expertům z Goldman Sachs, Deutche Bank nebo jiných velkých finančních institucí, že rok 2013 už bude rokem klidu a pozvolného obnovování růstu?

Ani náhodou si to nemyslím a už začátek roku mě v tom jenom utvrzuje. Máme tady hned několik hrozeb, které mohou ovlivnit iluzi růstu globální ekonomiky a to velice negativně:

- fiskální útes v USA - hrozba recese
- rozpočtový strop v USA - hrozba bankrotu
- Bank oj Japan a tisk jenu - hrozba neúměrně navýšené inflace
- rekordní nezaměstnanost v EU - hrozba dalšího zpomalování reálné ekonomiky v EU
- CAC (Collective Action Clause) - hrozba, že nově vydané státní dluhopisy v eurozóně nemusí být úplně splaceny

Podle mého názoru jsme v oku hurikánu, do kterého jsme se dostali v roce 2008 a kde je zatím relativní klid a pohoda. Mezitím však hurikán nabírá na intenzitě a za chvilku se asi začneme dostávat ven. Bude to ale pěkný mazec, protože takový hurikán Země nezažila.

Iluze bohatství, které je alokováno ve virtuálních nebo papírových aktivech se může ze dne na den vypařit, burzy mohou zkolabovat, protože dojde palivo (nekryté penízky) nebo vzroste inflace na neúnostou hranici. Stále více a více velkých, středních a malých investorů, ale hlavně států (kromě EU a USA) se začína spíš zajišťovat vůči problémům s inflací nebo doslova kolapsu USD měnového systému. Na níže uvedeném grafu vidíte, že oficiální sektor (centrální banky a jiné úřední instituce) po roce 2008 mění směr a začíná nakupovat zlato, jako pojistku proti znehodnocování nekrytých měn a také jako bezrizikové rezervní aktivum do budoucna. V roce 2012 trend pokračuje a čistý nákup zlata oficiálním sektorem převýší jeho prodej asi o 500 tun.

 

Zdroj: WGC - World Gold Council

 

Co se nakonec bude dít s globální reálnou a virtuální (finanční) ekonomikou v roce 2013 už brzy zjistíme. Měli bychom se ale i tady v České republice víc zaměřit na zajišťovací alokaci volných finančních prostředků do komoditních peněz (zlata a stříbra) a pozemků, protože svět kolem nás to dělá už delší dobu. Investovat do klasických finančních instrumentů typu akcií nebo dluhopisů sice může z krátkodobého hlediska přinést určité zhodnocení, ale bude to čím dál tím více adrenalinový sport. Stačí, že centrální banky zvednou základní úrokové míry a zkolabuje dluhopisový trh. Když přestanou tisknout, odnese si to akciový trh.

Člověk velmi rychle podlehne iluzi a velice těžko se z této iluze dostává. Současné bezprecedentní oddělování reálné ekonomiky od finančních trhů nám naznačuje, že něco není v pořádku. Finanční trhy (ocas) začínají vrtěti psem (reálnou ekonomikou), co znamená, že svět už není stejný jako v minulém století a podle toho bychom se měli i chovat. Je lepší se alespoň zčásti pojistit a zajistit se do budoucna alokací svých úspor do fyzických aktiv, než pak litovat jako řečtí důchodci nebo klienti investiční banky Lehman Brothers, kteří uvěřili v nemožnost krachu státu/obrovské investiční banky.

 

Ing. Rastislav Trecák

vystudoval Univerzitu Mateja Bela v Banské Bystrici. Po škole pracoval jako obchodní manažer v petrolejářské branži a mimo jiné zabezpečoval i finanční hedging ropných produktů. Od roku 2010 začal působit jako poradce a zprostředkovatel služeb spojených s finančním zabezpečením fyzických obchodů s komoditami a od roku 2012, kdy založil společnost G&S Solutions, se věnuje informačně-edukační a obchodní činnosti v oblasti investic a spoření.

Chráníme Vaši finanční svobodu
G&S Solutions je mladá obchodní společnost poskytující informačně-obchodní služby založené primárně na informování svých klientů z pohledu svobodné ekonomie a sekundárně na prodeji v současnosti ideálních investičních aktiv, zlata a stříbra. Finanční poradci, banky nebo investiční fondy mnohdy zamlčují nebo vysvětlují příčiny současného problému pouze v zanedbatelné míře, proto se společnost G&S Solutions zaměřuje na:

  • informování svých klientů, vysvětlování a navrhování řešení ochrany před současnou nejistou finanční a ekonomickou situací,
  • zabezpečení fyzických komoditních peněz, zlata a stříbra, pro své klienty za konkurenční ceny ,
  • napomáhání prohlubování relevantních znalostí současného finančního systému a tím ochranu finanční svobody svých klientů do budoucna prostřednictvím seminářů, přednášek a debat s významnými ekonomickými experty z České republiky, ale i ze zahraničí.

16.01. 14:48  Výstižná prognosa (Rastislav Trecák)
16.01. 07:39  Výstižná prognosa (Skepticus)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688