Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  11.01.2013 11:40:28

Komentáře k maloobchodu - mzdy nerostou, útraty klesají, sezóna ještě ale není ztracená

Před Vánocemi se v obchodech příliš neutrácelo. Maloobchodní tržby v listopadu meziměsíčně klesly o 0,6 procenta. Ve srovnání s předchozím rokem se snížily o 1,8 procenta, po zohlednění rozdílného počtu pracovních dní dokonce o 3,5 procenta. Tržby klesají u naprosté většiny zboží. Tyto informace potvrzují pokračování recese domácí poptávky a naznačují, že HDP ve 4. čtvrtletí opět nepřinese příznivý výsledek.

Celkový výsledek ovlivnil pokles tržeb z prodeje a oprav automobilů o 3,0 procenta. Indicií negativního výsledku byl listopadový meziroční pokles registrací nových automobilů (osobní a lehké užitkové vozy) o 10 procent a ojetých automobilů o 8 procent. Prosincová statistika registrací je ještě horší a naznačuje další propad tržeb z prodeje automobilů.

Šetří se také na benzínu a naftě (-2,9 procenta) a vybavení domácností (-5,5 procenta). Jednou z mála pozitivních výjimek v maloobchodu jsou rostoucí tržby u počítačů a telefonů (+6,3 procenta). Zároveň pokračuje rostoucí trend nákupů přes internet (+6,0 procent). Domácnosti se snaží šetřit a internet kromě pohodlnosti nabízí jednodušší vyhledávání nejnižších cen.

Hlavní příčinou klesající poptávky domácností a tržeb v obchodech je stoupající nezaměstnanost a reálný pokles mezd. Oba faktory vedly k tomu, že se ve 3. čtvrtletí hrubý disponibilní důchod domácností reálně snížil o 1,4 procenta. Větší opatrnost domácností zároveň zvýšila hrubou míru úspor. Ta za první tři čtvrtletí letošního roku činí 11,3 procenta a dosahuje stejné úrovně jako za recese v roce 2009.

Za celý loňský rok počítám s poklesem maloobchodních tržeb o 1,1 procenta. Vzhledem k pokračování recese bude  negativní trend v letošním roce nejspíše pokračovat.

David Marek, Patria Finance


Maloobchodní tržby v listopadu meziročně klesly ve stálých cenách o 1,8 %. Po očištění o pracovní dny klesly dokonce o 3,5 %. Připisují si tak další negativní zářez na svou pažbu. Svůj velký podíl na tom měly prodeje aut, které vzhledem k objemu stáhly celý výsledek maloobchodu ještě níže. Prodeje aut klesly o 2,9 %, protože poptávka se v posledních měsících výrazně snížila. Zatímco v roce 2011 rostly tržby za prodeje automobilů více než šestiprocentním tempem, loni za prvních jedenáct měsíců klesají o 1,3 %. Poptávka po autech není ani ze strany spotřebitelů, ani od firemních zákazníků. Firmy vzhledem ke klesajícímu průmyslu a problémům ve stavebnictví šetří a do svého vozového parku nechtějí příliš investovat.

Problémy maloobchodu nebyly ale jen v oblasti prodejů aut. I zbylý maloobchod klesal, v listopadu to bylo o 1,3 %. Pokles v listopadu šel napříč celým odvětvím a najít rostoucí oblast je takřka nemožné. O jediné pozitivní zprávy se zasloužily prodeje počítačů a z internetové obchody. Počítače a chytré telefony se tentokrát prodávaly výrazně lépe a tržby rostly o 6,3 %. Velmi podobně na tom byly i e-shopy, ve srovnání s říjnovým výsledkem (+19,5 %) je to však spíše zklamání.

Negativní zprávy převažují nad těmi dobrými. Pokračuje propad tržeb za potraviny, které tentokrát klesly o 0,7 %, což je ale jeden z lepších výsledků roku 2012. Propad se sice v listopadu snížil, ale i přesto tržby za potraviny klesají už více než rok a půl. Prodeje vybavení domácnosti, jako je nábytek a elektronika, byly v roce 2012 doslova jako na horské dráze. V listopadu tržby klesly o 1,8 %, zatímco v říjnu rostly o 3 %.

Na maloobchodních tržbách v listopadu je vidět, že spotřebitelé zatím odkládali vánoční nákupy. V prosinci by se již sezóna měla projevit naplno a tržby by měly přejít do kladných čísel. Přesto srovnávací základna s loňským rokem není malá, a proto dosáhnout lepších výsledků nebude úplně snadné. Navíc dvě třetiny lidí deklarují, že čekají na povánoční slevy, proto by se tržby měly znatelně přesunout z předvánočního období do ledna.

 

Ing. Michal Kozub
Analytik, Home Credit a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.12.2023Reálné mzdy ještě klesají, ale trend se již brzy obrátí Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
18.07.2023Ranní okénko - Maloobchod v USA roste, ale jak ještě dlouho? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.10.2021Maloobchod mírně roste, prodej aut stále klesá (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.12.2020Maloobchod zatím klesá pomaleji než se čekalo (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688