Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  11.01.2013 06:11:04

Mark Mobius odpovídá na dotazy čtenářů svého blogu

Svět investic na rozvíjejících se zemích objevuji již přes 25 let. Lidé se mne často ptají, jestli mne cestování neunavuje. Musím říct, že rozhodně ne. Není to vždy snadné, být neustále na cestě (či ve vzduchu), poznávání lidí z celého světa a naslouchání jejich životních příběhů mi však dodává energii. I když nemůžu potkat všechny čtenáře mého webu či followery na Twitteru osobně, oceňuji jejich zpětnou vazbu. Přečtěte si tedy prosím několik odpovědí na některé z nedávných otázek. Děkuji za váš čas věnovaný sdílení vašich názorů z celého světa.

 

Myslíte si, že by měl být Egypt, s ohledem na nedávný vývoj v této zemi, vyňat ze skupiny CIVEST (skupina rozvíjejících se zemí zahrnující Kolumbii, Indonésii, Egypt, Turecko a Jižní Afriku)?

Michael Argentina

Egypt jsem navštívil v prosinci. Zjistil jsem, že navzdory politickým nepokojům jde běžný život v této zemi dál. Náš tým navštívil několik zdejších společností, některým z nich se zdá se daří velmi dobře. Musíme si uvědomit, že se z novinových titulků dozvíme jen část toho, co se právě v dané zemi odehrává. Nejsme fanoušky sdružování jednotlivých zemí a jejich ekonomik do jedné entity. V budoucnu však budeme v Egyptě pokračovat ve vyhledávání nových příležitostí. Pokud jde o Chile, to bylo, tak jak jsme postupně nacházeli spoustu společností, kterým se dařilo obzvláště dobře, naším favoritem. Peru mělo a má problémy v těžebním sektoru, myslíme si však, že má tato země stále atraktivní investiční potenciál, třebaže nabízí méně příležitostí než Chile.

Čtěte články o investování na PenizeNAVIC.cz: http://www.penizenavic.cz/investovani

Jsem toho názoru, že indické akcie jsou překoupené, a že nedávné reformy jsou nedostatečné. Jak hodnotíte současnou situaci v Indii Vy?

Akeem, Indie

Souhlasíme s tím, že je spousta indických společností obchodováno za vysoké ceny. Kontraproduktivní vládní politika a nedávné korupční skandály však v loňském roce zapříčinily pokles trhu, díky kterému jsou ceny některých společností přijatelné. Zdá se také, že indická vláda již rozeznala negativní dopad své politiky na trh, a že změnila svůj postoj k umožnění přístupu zahraničních společností na detailový sektor. Myslím, že tato změna bude mít pozitivní dopad na další vývoj v zemi.

 Co si myslíte o regionu MENA (Střední východ, severní Afrika), zejména pak o Egyptě dnešních dní? Z letmého pohledu si myslím, že je Egypt nediverzifikovanějším trhem tohoto regionu, který se těší příznivé demografické struktuře.

George, USA

Kvůli negativním zprávám přicházejícím z Egypta se řada trhů stala více atraktivními z hlediska valuace. Atraktivní ohodnocení pak nemá jen Egypt, ale také jiné části regionu MENA. Nepokoje v severní Africe v některých případech vytváří zvýšený zájem, zejména investorů ze severní Afriky, o investice v zemích Perského zálivu, konkrétně o Spojené arabské emiráty a Dubaj.

Máme přátele v Africe (jednoho Nigerijce a jednoho občana USA žijícího v Jos v Nigérii). Oba jsou optimisty v otázce dalšího vývoje trhů v Africe všeobecně i konkrétně v Nigérii. Zároveň jsou však ale znepokojeni hrozbou, kterou je Boko Haram, který se snaží zde zavést právo Šária a který zdejší obyvatelstvo zastrašuje podněcováním konfliktů. Toto nijak neprospívá jinak na růst orientovanému přístupu země. Můžete se s námi podělit o Váš názor na aktuální situaci a investice v Nigérii a Africe všeobecně?

Dave, Švédsko

Co se vývoje v Africe a konkrétně Nigérii týče, jsme také optimisty. Není pochyb o tom, že Boko Haram vytváří problémy, děje se tak však pouze v severní části země, kde žije početná skupina muslimů. Dopad jeho činů na jižní část země, ve které leží město Lagos, finanční a obchodní centrum země, je minimální. V Nigérii jsme viděli spoustu podniků, kterým se dařilo docela dobře, jak se celá země posouvá kupředu. Náš současný plán je pokračovat v hledání investičních příležitostí nejen v Nigérii, ale také v jiných částech Afriky, jako jsou Ghana, Keňa, Jižní Afrika apod.

 Zažívám muka pokaždé, když se podívám na indexy Sensex či Hang Sen a vidím, že se stále nachází mnohem níže než před dvěma lety. Podle současných odhadů vzrostlo vloni HDP Číny o 7,5 %, HDP USA pak o 2 %. Při pohledu na výkony indexů Sensex a Hang Sen vůči indexu S&P 500 to však není znát. Zdá se, že se krátkodobý sestupný trend rozvíjejících se zemí stává dlouhodobým, navzdory jejich rychlým ekonomickým růstům. Možná bychom měli zvážit naše setrvání na těchto trzích. Jaký na to máte názor?

Rajdej, Švýcarsko

Ve skutečnosti, pokud se podíváte na desetiletou periodu končící v roce 2012, tak jako celek překonaly rozvíjející se země ty rozvinuté v 8 z 10 kalendářních roků. V roce 2011 jsme pocítili zaostávání rozvíjejících se trhů, které bylo z velké části zapříčiněno novými primárními úpisy akcií (IPO), kdy bylo na sekundárních trzích za tyto akcie utraceno opravdu velké množství peněz. Již v loňském roce jsme však byli svědky všeobecného zlepšení vývoje, ve věci budoucnosti těchto trhů jsem tedy optimistou. Pamatujte si, že historické výsledky negarantují budoucí výnosy.

Souhlasím s faktem, že investice na frontier markets (podmnožina rozvíjejících se trhů) jsou během na dlouhou trať. Co mne však znepokojuje je skutečnost, že je příběh růstu těchto zemí založený z velké části na komoditách. Například, v Saudské Arábii generuje největší příjmy ropa, v Kataru pak plyn. Bude-li těžební průmysl zasažen, nemohou zbývající sektory ekonomiku udržet. S ohledem na to mi dává smysl investovat do společností se silným mezinárodním zastoupením (navzdory slabému globálnímu výhledu), nebo investovat do příběhu růstu dané společnosti na domácím trhu.

Rachit, Indie

Ve skutečnosti to nejsou těžařské společnosti, které nám v rámci rozvíjejících se trhů připadají nejzajímavější, ale jsou to banky a telekomunikace. Velká část populace na těchto trzích stále nemá bankovní účet, takže potenciál růstu bankovnictví je velký. Rozvíjející se trhy také velmi silně zasáhla revoluce bezdrátového připojení, kdy nyní roste poptávka jak po mobilních telefonech, tak službách mobilních operátorů.

Čtěte články o investování na PenizeNAVIC.cz: http://www.penizenavic.cz/investovani


© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.
Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse

http://mobius.blog.franklintempleton.com/2012/12/27/readers-questions-answered-2/

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688