Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.01.2013 11:10:06

Komentáře k inflaci - jádrová inflace se opět prohlubuje, celkové tempo růstu klesá

Index spotřebitelských cen se v prosinci podle očekávání zvýšil o 0,1 procenta. Směrem vzhůru tlačily cenovou hladinu zdražující potraviny, opačně působilo další zlevnění benzínu a nafty a sezónní slevy oblečení a o obuvi. Meziroční inflace se snížila na 2,4 procenta z listopadových 2,7 procenta a dosáhla nejnižší úrovně od konce roku 2011. Průměrná inflace za loňský rok činí 3,3 procenta, v roce 2011 byla 1,9 procenta.

Do vývoje inflace opět výrazně promluvilo zdražování potravin. Jejich ceny stoupají již čtyři měsíce v řadě. V prosinci se zvýšily o 1,4 procenta. Loňská nízká sklizeň se projevuje v rostoucích cenách obilovin a pekárenských výrobků. K tomu se přidá sezónní zdražení brambor, zeleniny a ovoce.

Pokračující pokles ceny ropy prodloužil trend klesajících cen pohonných hmot. Benzín Natural 95 zlevnil téměř o korunu, tj. 2,6 procenta, cena nafty klesla o 60 haléřů, tj. 1,6 procenta.

Již tradičně v prosinci začínají zimní výprodeje oblečení a obuvi. Tentokrát přinesly pokles cen tohoto sortimentu o 1,1 procenta. A zdá se, že se rozhýbala konkurence v oblasti služeb mobilních operátorů. Ceny za tyto služby v prosinci klesly o 0,6 procenta. Mobilní telefony zlevnily o 0,9 procenta. Meziroční pokles cen v telekomunikacích a poštovních službách se prohloubil již na 5,6 procenta.

Z analytického pohledu je klíčovou informací pokles měnově-politické inflace z 1,5 na 1,2 procenta, čímž se tento indikátor dále vzdálil od inflačního cíle ČNB (2 procenta). Jádrová inflace (bez vlivu daní, regulovaných cen a kolísavých cen potravin a pohonných hmot) se snížila z minus 0,5 procenta na minus 0,8 procenta. Česká ekonomika je podle tohoto měřítka již tři a půl roku v deflaci, která se navíc opět začala prohlubovat. Z toho vyplývá jednoznačný závěr: centrální banka by měla uvolnit měnové podmínky. Vzhledem k tomu, že úrokové sazby již klesly prakticky na nulu, zbývá ČNB poslední trumf – devizové intervence.

V letošním roce by měla inflace kolísat v blízkosti 2 procent. 

 

David Marek, Patria Finance

Podobný obrázek, tedy růst cen potravin a energií a pokles u elektroniky a ošacení, nabídne i letošní rok s tím rozdílem, že meziročně ceny souhrnně porostou méně loni. Negativní tlak na příjmy domácností však bude přetrvávat.

Růst cen v závěru roku zpomalil, když v prosinci meziroční míra inflace činila 2,4 %. Ve srovnání s listopadem došlo k růstu o 0,1 %. Ani pokles dynamiky v posledních měsících loňského roku však nedokázal zvrátit celkový údaj o růstu spotřebitelských cen za celý rok 2012, když průměrná inflace činila 3,3 %.

Vzhledem k minimálnímu růstu mezd a zvyšování nezaměstnanosti se tak vyšší ceny negativně promítly do spotřeby domácností. Situace je o to horší, že se zdražovalo především v případě tzv. nezbytných položek jako potraviny a energie, když v některých případech došlo i k dvoucifernému růstu cen (např. vodné). Naopak ceny u zbytných statků stagnovaly a v některých případech se i snížily (např. odívání a obuv). Podobný obrázek, tedy růst cen potravin a energií a pokles u elektroniky a ošacení, nabídne i letošní rok s tím rozdílem, že meziročně ceny souhrnně porostou méně loni. Negativní tlak na příjmy domácností však bude přetrvávat.

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688