Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  03.01.2013 14:45:33

BCPP: Výsledky skupiny PX v roce 2012

V roce 2012 byla hlavní pozornost v rámci skupiny PX věnována zejména přípravě implementace nového obchodního systému Xetra®  na Burze cenných papírů Praha, nicméně zajímavým vývojem prošli i Centrální depozitář cenných papírů a POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE.

Hlavní událostí letošního roku byl pro Burzu cenných papírů Praha přechod na nový obchodní systém Xetra®, který 30.listopadu po téměř 20-ti letech nahradil původní obchodní systém. Implementace systému Xetra byl již třetí velký IT projekt, který skupina PX v posledních několika letech úspěšně realizovala. Předcházejícími  dvěma projekty byly: vytvoření platformy pro obchodování s elektrickou energií (POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE) a propojení vedení evidence cenných papírů s vypořádacím systémem (Centrální depozitář cenných papírů). 

Rok 2012 přinesl na pražský trh také nové investiční příležitosti. Na trh Standard byly uvedeny akcie společností ENERGOAQUA, a.s. a ENERGOCHEMICA, a.s., na elitní trh Prime potom duální listing společnosti Tatry mountain resort, a.s..

Hlavní index pražské burzy PX v roce 2012 zaznamenal nárůst o 14,01 %. Objemy obchodů na akciovém trhu dosáhly hodnoty 250,58 mld. . Tržní kapitalizace k poslednímu obchodnímu dni (28.12.) činila 1,142 bil. . Trh s dluhopisy zaznamenal objem obchodů ve výši 594,21 mld. a trh se strukturovanými produkty 0,05 mld. .

POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE si v roce 2012 upevnila svoji pozici lídra v obchodování s elektrickou energií v rámci regionu střední a východní Evropy. Na trh nově vstoupili společnosti Goldman Sachs, Česká spořitelna, a.s jakožto první česká banka, a Europe Easy Energy, a.s., čímž se počet členů zvýšil na 45 z celkem deseti evropských zemí. Jednoznačně nejlikvidnější byl trh s českými futures, který dosáhl objemu 17 864 066 MWh, následován trhem se slovenskými produkty v celkovém objemu 1 562 175 MWh a maďarským trhem s 400 464 MWh.

Zajímavým vývojem prošla cena elektřiny s dodáním v následujícím roce (CAL-13), která v průběhu celého roku neustále posouvala svoji minimální hranici. Minimální závěrečná cena tohoto klíčového produktu, který se podílí na stanovení ceny elektrické energie na následující rok byla dosažena dne 28.12.2012, kdy činila 43,85 EUR/MW. Oproti tomu maximální závěrečné ceny dosáhl CAL-13 dne 27.2.2012 s cenou 52,35 EUR/MW.

Rok 2012 byl úspěšný i pro Centrální depozitář cenných papírů, který vypořádal za 11 měsíců roku 2012 obchody v celkovém objemu přesahujícím 3,6 bil. Kč*.

*Vypořádání obchodů v prosinci 2012 probíhá i v průběhu ledna, z tohoto důvodu je uváděno číslo za prozatím vypořádané období 11ti měsíců.

Jiří Kovařík

Ředitel odboru externí komunikace
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688