TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.01.2013 11:09:52

Bývalý vyšetřovatel se opřel do prezidenta: O trestním právu nic neví, ven pustil recidivisty!

Prezident Václav Klaus svojí rozsáhlou amnestií nadzvedl ne jednoho člověka. Proti Klausově kroku se ostře ohradil i advokát a bývalý policista Václav Klaus. "Amnestie do moderní společnosti nepatří," prohlásil v rozhovoru ve čtvrteční Snídani s Novou.
 

Láska i vysvětlil, proč mu rozsáhlé udělování milostí vadí. "Když jsem poslouchal pana prezidenta a jeho odůvodnění standardní části amnestie, říkal, že je třeba dát prvotrestaným novou šanci. To ale ukazuje na to, že o trestním právu nic neví! Když už někdo dostane krátký nepodmíněný trest, je to vždycky u recidivistů. Soudci přihlížejí, že jsou prvotrestaní, a většinou dávají tresty podmíněné. Pan prezident udělil amnestii lidem, kteří dostali podmíněný trest, byť nepřevyšující rok, a tím osvobodil v 95 % recidivisty!" kroutil hlavou Láska.
 

Známý advokát znovu zopakoval, koho vlastně prezident Klaus svým krokem osvobodil. "Amnestie má dvě základní části, které je potřeba posuzovat odděleně, protože mají úplně jiné následky. Ta první část je, řekněme, standardní, obvyklá, občas k ní dojde a ne jenom u nás ale i v západní Evropě. To je amnestie, která promíjí část, nebo některé drobné tresty. Tedy u lidí, kteří už byli pravomocně odsouzeni. Například člověk byl odsouzen na 8 měsíců nepodmíněně, bude mu ten trest odpuštěn. Ale pokud tam jsou další tresty s tím související, například zákazy řízení, úhrada škody a další, ty zůstávají zachovány. To je standardní," vysvětloval Láska.
 

"Ale pak má amnestie ještě druhou část. A ta je velmi NESTANDARDNÍ, OJEDINĚLÁ! Při ní se zastaví běžící trestní řízení se vším všudy! To znamená, že na ty osoby bude hleděno jako na nevinné. Nebude rozhodnuto o náhradě škody, nebude rozhodnuto o dalších trestech. To má řadu dalších následků. Na lidi, kteří byli zbaveni svého zaměstnání v důsledku toho, že spáchali nějaký trestný čin a byli za něj souzeni, se bude pohlížet, jako kdyby nic neudělali. Bude se jim muset doplatit ušlá mzda a budou mít možnost se vrátit do svého zaměstnání,“ řekl Láska.
 

Jedním z mnoha kontroverzních případů, o kterém Láska mluvil, je například případ konkurzního soudce Jiřího Berky. Ten díky falešným konkurzům způsobil se svými kumpány škody za čtvrt miliardy korun. Navíc nyní by měl dostat další miliony korun za ušlý plat! Podrobnosti o případu čtěte ZDE.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688