eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  27.12.2012 09:56:57

Stručné shrnutí US trhů dne 26.12.12 – konec roku bez rally?

Středeční US seance začala v pozitivním tónu, ale tento brzký sentiment se nepodařilo dlouho podržet investorům zvyklým v této části roku zpravidla na růst na trzích s tradičním názvem Santa Claus rally. Nicméně tentokrát se zatím tento úkaz nedostavil a to především „zásluhou“ nevyřešených rozpočtových změn a (ne)vyhnutí se fenoménu „fiscal cliff“. Vzhledem k tomu, že do konce roku zbývají pouze tři obchodní dni a fiskální deadline se neúprosně blíží, nelze v nějaké zásadní míře očekávat změnu směru na trzích.

Vedle tohoto zmíněného hlavního faktoru byly vydány informace o makrodatech ve složení Case-Shiller 20-city Index za říjen s výsledkem +4,3%, když předchozí údaj činil +3,0%. K dalším indikátorům patřily ICSC/Goldman Sachs Store Sales, Redbook, Richmond FED Manufacturing Index, State Street Investor Confidence Index a oznámení o realizaci aukcí vládních dluhových instrumentů (3, 4 a 6 měsíční poukázky).

Na trhu byla patrná díky (ne)vyjednávání kolem fiskálního útesu zvýšená volatilita ve finančním sektoru (a bude pokračovat) a SPDR Financial Select Sector ETF (XLF) zaznamenal plochý závěr (ale např. Citigroup +0,4% a Bank of America +2,6%). Mezi pozitivní sektory tak patřily energie a materiály, naopak zaostaly spotřební zboží (maloobchodní řetězce byly zasaženy korekcí po svátcích) a utility. SPDR SP Retail ETF (XRT) ztratilo 1,7% v návaznosti na report od MasterCard Advisors SpendingPulse, který oznámil jen 0,7% meziroční nárůst předsvátečních prodejů, když se čekal růst o celá 4,0%. Jedná se nejslabší výkon retailu za 4 roky. Materiálovým titulům se vydařila seance, když Čína již dříve avizovala, že rozvoj měst bude klíčovou částí budoucích ekonomických reforem a tudíž by měla růst poptávka po oceli.

Hlavní US akciové indexy prodloužily ztráty již na tři sessions a mají následující stavy: DJIA 13114,59 bodů (-0,19%), Nasdaq Composite 2990,16 bodů (-0,74%) a SP 500 1419,83 bodů (-0,48%). Index volatility VIX na CBOE předvedl značný nárůst na hodnoty nejvyšší od července t.r. a zpevnil na 19,48 USD, tj. +1,64 USD, resp. +9,19%.

Na komoditních trzích se v úvodu čtvrtka nacházejí komoditní trhy v nepříliš změněné kondici, když ropa je na kursu 91,33 USD za barel a zlato je na ceně 1658,80 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3264, tedy spíše směr k oslabování dolaru.

Dnes lze čekat makrodata ve složení úvodní požadavky v nezaměstnanosti Initial Claims s předpokladem 375 tis. (pokračující požadavky mají činit 3,20 mil.), dále po otevření trhů prodeje nových domů s cifrou 379 tis. a spotřebitelská důvěra za prosinec s očekáváním 70,0 bodů a nakonec i stav zásob plynu. K jednacímu stolu by se měli vrátit prezident Obama a zástupci Kongresu a pokročit či naznačit ochotu ke kompromisní dohodě, která v případě úspěchu bude dosažena zřejmě až po Novém roce.

Asijské trhy vypadají následovně: Nikkei Average skončil +0,91% HangSeng zavřel +0,35% a Shanghai Composite finišoval se ztrátou -0,60%.

Indikace US futures zatím nemají adekvátní vypovídací schopnost a DJIA je -1,0 bod, Nasdaq 100 -1,25 bodů a SP 500 +0,90 bodů.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688