TNBiz (TN.cz)
Investice  |  27.12.2012 07:40:05

Prognóza: Střední a velké byty v roce 2013 mírně zlevní

PRAHA (MEDIAFAX) - Ceny dvou a více pokojových bytů budou podle názorů odborníků v roce 2013 klesat, a to až o čtyři procenta. Prognózu realitních makléřů zveřejnil ve čtvrtek Tomáš Skolek ze společnosti Lesensky.

Důvody poklesu cen větších bytů jsou v ekonomické recesi, kdy lidé kvůli úspoře preferují malé byty. Poptávku po bydlení však z části zachraňují historicky minimální úrokové sazby hypoték. Lidé platí na měsíčních splátkách za středně velký byt v průměru o 2 500 méně než před třemi lety.

V uplynulých čtyřech letech postihl propad cen všechny kategorie bytů. Nemovitosti byly na svém cenovém vrcholu na podzim roku 2008, kdy v USA splaskla bublina na realitním trhu. Od finanční krize klesala poptávka po vlastním bydlení kvůli ekonomické nejistotě domácností. K propadu poptávky přispěly také vysoké rizikové přirážky hypotečních bank, poučených krizí ve světě. Na samotný pokles cen nemovitostí pak měly vliv i úrokové sazby v ekonomice, které v současnosti udržuje Česká národní banka na hodnotě 0,05 %.

Časy před finanční krizí, kdy růst cen nemovitostí výrazně převyšoval inflaci, jsou na velmi dlouhou dobu minulostí. Byty, stejně tak jako téměř každé aktivum investičního charakteru, jsou díky extrémně nízkým úrokovým sazbám předražené. Růst jejich cen je sice možný, pouze však bavíme-li se o růstu nominálním,“ uvedl Jaroslav Brychta, hlavní analytik investiční společnosti X-Trade Brokers. „Pokles reálných cen nemovitostí může dále pokračovat a jejich předpokládané oživení se odkládá do roku 2014,“ potvrdila ve své prosincové prezentaci pro konferenci Očekávaný vývoj realitního trhu a developerských projektů v ČR a na Slovensku Eva Zamrazilová, členka bankovní rady České národní banky.

Hlavním tvůrcem ceny nemovitostí je poptávka a nabídka na trhu s bydlením. Na snižování poptávky, a tedy i cen, má vliv již několik roků trvající ekonomická recese. Jedinou výraznou stimulací pro slabou poptávku jsou ceny úvěrů na bydlení. Nebýt levných úvěrů, meziroční pokles cen by byl u všech kategorií bytů ještě razantnější. „Jsou to především rekordně nízké sazby hypotečních úvěrů, které pozvedly v roce 2012 poptávku po nemovitostech. Za byt o hodnotě 2,5 milionu platila domácnost před 3 lety měsíčně 12 500 , nyní se se splátkou hypotéky běžně dostane pod 10 000 . Hypotéky by měly být velmi levné i po celý rok 2013,“ komentoval situaci Jan Kruntorád, předseda představenstva společnosti Gepard Finance, která se zabývá poradenstvím v oblasti hypotečních úvěrů.

Martin Carek, carek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688