TNBiz (TN.cz)
Investice  |  27.12.2012 11:33:57

Od ledna se budou emisní povolenky dražit, státu přitečou desítky miliard korun

PRAHA (MEDIAFAX) - Desítky miliard korun by státu měly vynést dražby takzvaných emisních povolenek. Od ledna začne účinkovat zákon, který jejich aukce upravuje.

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) odhaduje, že by aukce emisních povolenek mohly přinést do státní pokladny v příštích sedmi letech 40 až 120 miliard korun. A už je i jasno v tom, jak by se měly takto získané peníze využít.

Ministerstvo životního prostředí totiž prosadilo, že významnou část výnosů z povolenek stát využije na pokračování dotačního programu Zelená úsporám. Resort ministra Tomáše Chalupy (ODS) počítá s tím, že do roku 2020 na tento program rozdělí alespoň 28 miliard korun získaných právě z prodeje povolenek.

"Jsem rád, že zákon byl Poslaneckou sněmovnou schválen a že novému programu na snižování energetické náročnosti budov, který bude financován právě z prodeje emisních povolenek, nestojí nic v cestě. Bez tohoto zákona by nemohl program vůbec vzniknout," řekl na podzim po schválení předlohy Chalupa (ODS).

Část získaných financí má jít také na zvyšování energetické účinnosti českého průmyslu, zejména v teplárenství.

Evropská komise se totiž v roce 2007 zavázala snížit emise skleníkových plynů do roku 2020 minimálně o 20 procent ve srovnání s rokem 1990. Členské státy tak musí podle směrnice EU použít minimálně 50 procent výnosů z aukcí povolenek na konkrétní aktivity spojené se snižováním emisí skleníkových plynů a přizpůsobeními se negativním dopadům změně klimatu.

V příštích sedmi letech bude mít stát k dispozici 645 milionů povolenek. Více než polovinu z nich, tedy přibližně 342 milionů povolenek, vydraží v aukcích a 303 milionů povolenek dostane český průmysl zdarma, aby nedošlo ke skokovému nárůstu nákladů jednotlivých firem. Ty však musí ušetřené peníze investovat do ekologických opatření.

Princip Evropského systému emisního obchodování (EU ETS) spočívá ve vytváření finančního stimulu ke snížení emisí tím, že podniky, které vypouštějí menší objem emisí oxidu uhličitého, než představuje množství přidělených emisních povolenek, mohou nevyužité povolenky prodat společnostem, které jich naopak mají nedostatek. Podnik, který by za daný kalendářní rok nevyřadil objem emisních povolenek odpovídající vyprodukovaným emisím, by byl nucen zaplatit pokutu ve výši 100 EUR za každou neodevzdanou povolenku.

Miroslav Kynčl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688