TNBiz (TN.cz)
Daně a účetnictví  |  21.12.2012 15:13:52

Prezident Václav Klaus podepsal zvýšení daní (21.12.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Zvýšení DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent bude od nového roku platit. Prezident Václav Klaus v pátek podepsal daňový balíček a rozpočtová pravidla.

Novela kromě vyšší DPH přináší také konec zelené daně nebo daňových úlev pro pracující důchodce. Vláda si slibuje, že vybere více peněz do rozpočtu, opozice se domnívá, že je to nereálné a zdražení výsledek nepřinese.

Schválená norma dále zavádí sedmiprocentní daň pro občany s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně, která bude platit pouze jeden rok. Současné výdajové paušály u OSVČ zůstanou podle balíku zachované, ale výše daňových odpočtů u 30 a 40procentních paušálů bude omezená příjmem v hodnotě dvou milionů korun, tito živnostníci tak maximálně uplatní ve výdajích 600, respektive 800 tisíc korun. OSVČ, kteří se rozhodnou využít paušály, přijdou o některé slevy, například o daňové zvýhodnění na vyživované dítě, či slevu na manžela nebo manželku s žádným nebo nízkým příjmem.

Zákon také částečně ruší zvýhodnění pro zemědělce, takzvanou zelenou naftu. "Vláda si slibuje, že ušetří 1,7 miliardy, ale sype písek do poškozeného soukolí agroprůmyslu naší země. Pěstujeme stále méně, snižují se i chovy. Veškeré prvovýrobní procesy náročné na naftu a práci budou tímto opatřením výrazně poškozovány. Alternativa je přímé přesměrování na národní a evropské dotace a cesta k extenzitě, to není pro zemi žádoucí. Pokud to vláda myslí vážně s europotravinářským komplexem, tak se k zákonu vrátíme a změníme to. Ty podnikatele, kteří si na sebe chtějí sami vydělat, směřujeme na dotace, to si snad nikdo nepřeje," uvedl k novele Petr Zgarba (ČSSD).

Kritika daňového balíčku ovšem zazněla i z řad pravicových politiků. Do vládní reformy se pustil bývalý člen ODS, dnes nezařazený poslanec Michal Doktor. Ten podotkl, že zvýšení daní v situaci hospodářského poklesu je jako léčení onkologického pacienta v táboře nucených prací. Tvrdí, že si je jistý tím, že vláda nedokáže vybrat o plánovaných 18 miliard více, protože i letos ve výběru daní selhávala. Se stejným názorem vystoupil také poslanec Věcí veřejných Michal Babák.

Ministr Kalousek ovšem s výtkami nesouhlasí a opakovaně zmínil, že již vysvětloval daňovou reformu osmkrát, pokaždé když se projednávala.

Svou cenu měl balíček i pro nejmenší koaliční stranu LIDEM. Její předsedkyně Karolína Peake si vymínila, že se změní jednací řád sněmovny, aby její strana mohla mít svůj poslanecký klub. V dosavadním ustanovení totiž nemá dostatečný počet členů.

Poslanecká sněmovna odsouhlasila daňový balíček po několikahodinové rozpravě ve středu. Koalice potřebovala 101 hlasů, aby přehlasovala zamítavé stanovisko Senátu, získala jich 102.

Jitka Zadražilová, Kateřina Surmanová, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   1:00  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)
St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688