TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.12.2012 08:48:02

Nečas: Má důvěra vůči Peake klesla do záporných hodnot

PRAHA (MEDIAFAX) - Premiér Petr Nečas (ODS) zdůvodnil návrh na odvolání ministryně obrany Karolíny Peake (LIDEM) ztrátou důvěry po odvolání vedoucích pracovníků na ministerstvu. Moje důvěra klesla do záporných čísel, řekl ve čtvrtek Nečas.

"Má důvěra nepoklesla k nule, poklesla do záporných hodnot," řekl po jednání vlády premiér, který pocítil nelibost a zklamání.

Původně se podle svých slov dohodl s Peake na schůzce po svátcích, poté, co se ministryně seznámí s rezortem. Nečas byl překvapený, že ve chvíli, kdy byl v letadle - na cestě do Bruselu, Peake vyhodila 1. náměstka Vlastimila Picka a šéfa vyzbrojování Pavla Bulanta. "Rezort byl stabilizovaný, byl to vlak posazený na fungující koleji, jedoucí správným směrem a po správné trase," řekl o ministerstvu po odchodu ministra Alexandra Vondry (ODS).

Peake dále uváděla důvody pro vyhození šéfů na ministerstvu, které jsou podle něj zástupné. O zcivilnění podle něj jít nemohlo, protože Peake vzápětí jmenovala do funkcí další bývalé vojáky. S Pickem se podle Nečase nebavila hodinu, jak tvrdila novinářům, ale tři minuty. "Jsem hluboce zklamán přístupem paní ministryně (k rezortu), která si na něm počínala, jako kdyby to bylo dobyté území, jako kdyby to bylo místo, kde musí uplatňovat svou moc, jen proto, že ji tam má," dodal premiér.

Navíc si podle něho Peake ještě nezažádala o bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, i když ví, že ji potřebuje na jednání NATO. "Moje dlouhodobá zkušenost je taková, že zdržuje průběh bezpečnostní prověrky ten, kdo si myslí, že tam může být nějaký problém nebo problémek," naznačil předseda vlády.

Na čtvrtečním jednání po vicepremiérce chtěl, aby revokovala své personální kroky a Bulanta s Pickem vzala zpět. Premiér si následně postěžoval, že Peake odmítla respektovat rozhodnutí premiéra. "Nemluvíme o kultuře nebo o životním prostředí, ale o klíčových resortech jako je vnitro, obrana, finance, zahraničí. Tam musí mít premiér stoprocentní důvěru ve schopnosti ministra, pokud ministr ostentativně ignoruje názory ministra, pak jeden nebo druhý musí skončit," vysvětloval novinářům předseda ODS, který chápe možné konsekvence, například odchod strany LIDEM z vlády. "Pokud převládne ukřivděnost, zapšklost a nezodpovědnost, ano, může to mít konsekvence, které budou destabilizovat vládu pod mým vedením. Ale nemohl jsem konat jinak, neměl jsem na výběr. Jestliže se ministr obrany zpěčoval mé autoritě, musel odejít," poznamenal premiér, který si ale spolupráce se stranou LIDEM dokáže dále představit.

Peake by podle něj mohla zůstat vicepremiérkou. Zdůraznil, že již jednou předsedu koaliční strany z ministerstva odvolal, šlo o Radka Johna (VV) z ministerstva vnitra. "Nikdo není nedotknutelný," vysvětlil své stanovisko premiér, podle kterého nebylo moudré odvolávat hlavní vyjednávače s cizími státy v době, kdy se hovoří o pronájmu nadzvukových letadle gripen a o letounech CASA.

Strana LIDEM se k resortu obrany dostala poté, co si jej vyměnila s ODS za dopravu. Z obou ministerstev odešli jejich šéfové, Alexandr Vondra (ODS) rezignoval proto, že neobhájil senátorský post v podzimních volbách a necítil podporu veřejnosti. Pavel Dobeš rezignoval, protože ho k tomu nutila jeho domovská strana LIDEM. Argumentovali dlouhodobě kolabujícím registrem vozidel, ale v kuloárech se proslýchaly informace o nepřátelských vazbách mezi Dobešem a Peake. Dobeš ostatně tento týden stranu LIDEM opustil.

LIDEM nejdříve do čela obrany navrhovala Roberta Vacka, náměstka vicepremiérky Peake, ale proti tomu se Nečas ostře postavil. "Bývalý bezpečnostní ředitel Víta Bárty v mé vládě nebude. Tečka," prohlásil. Záhy se začalo hovořit o tom, že se křesla ujme sama Karolína Peake. To vyvolalo velmi rozezlené reakce mezi opozicí, které se nelíbilo, aby klíčový resort vedl člověk bez zkušeností v oblasti. Pochybnosti měl i prezident, nicméně minulou středu Peake jmenoval. Spolu s ní i Zbyňka Stanjuru (ODS) do čela dopravy a Petra Mlsnu ministrem bez portfeje a šéfem legislativní rady vlády.

Peake si ještě ve čtvrtek dopoledne odbyla svou první a zároveň poslední návštěvu generálního štábu. Odpoledne měla premiérovi představit seznam jmen lidí, kteří by mohli získat post prvního náměstka na obraně. Odvolání Karoliny Peake a ohrožení koalice s LIDEM přišlo den poté, co Nečasova vláda definitivně prohlasovala všechny klíčové zákony - daňový balíček, církevní restituce, návrh státního rozpočtu a technickou úpravu II. pilíře důchodové reformy.

Jan Drahorád, Kateřina Surmanová, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688