TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.12.2012 08:55:27

LIDEM vyzvalo své ministry, aby k 10. lednu rezignovali

PRAHA (MEDIAFAX) - Karolína Peake, předsedkyně LIDEM, ve čtvrtek navečer oznámila, že její strana odchází z koalice, ministři strany složí k 10. lednu funkce. Strana se cítí podvedena premiérem Petrem Nečasem (ODS) a reaguje na odvolání Karolíny Peake z postu šéfky resortu obrany.

Ve čtvrtek se mezi vládní koalicí strhla vyhrocená roztržka. Kolem poledne premiér Nečas navrhl prezidentovi Václavu Klausovi, aby Karolínu Peake odvolal z postu ministryně obrany, a hlava státu mu vyhověla. Představenstvo strany LIDEM už přes den avizovalo, že to může znamenat konec koalice. A přísliby večer naplnili.

"Musíme konstatovat, že strana LIDEM se cítí Nečasem podvedena. Přistoupili jsme na výměnu resortů, naším cílem bylo klidné pokračování koaliční vlády, aby se vrátila důvěra vládě i politice jako takové. Za našimi zády byly uzavřeny dohody, o kterých s námi nikdo nejednal. Měla jsem být loutkovou ministryní. Mně pan premiér řekl jen tolik, že někdy po svátcích si spolu na tu obranu sedneme. Ne že nemám někoho odvolávat, měnit personální politiku, to není pravda," popřela Peake Nečasova slova.

Ten chvíli před ní uvedl, že v ni jako ministryni obrany ztratil veškerou důvěru a že nemůže akceptovat, aby někdo nerespektoval jeho autoritu coby premiéra republiky. "Neměl jsem jinou možnost, to byla situace, kdy buď musí skončit ministr, nebo premiér," zmínil Nečas. Dodal, že se jí povedlo za týden rozložit stabilizovaný resort obrany a že se k odvolanému generálovi Vlastimilu Pickovi chovala arogantně, když s ním během tříminutového rozhovoru skoncovala.

"Žádná destabilizace na obraně se nestala a ani stát nemohla. Armádní stabilitu zajišťuje Petr Pavel coby náčelník generálního štábu. Za odvoláním pana generála Picka si stojím, považuji za nevhodné, aby vysoký armádní důstojník šel do vysokého úřednického postu tak brzy. Rozhodně jsme nemluvili tři minuty," dodala odvolaná ministryně, která zmínila, že Pavla Bulanta odvolala z pozice šéfa vyzbrojování kvůli kontroverzní zakázce na vojenské uniformy.

Její strana se na situaci rozhodla reagovat odchodem do opozice, Peake zmínila, že už se jako vicepremiérka nevidí. "Vyzvali jsme své ministry, aby k 10. lednu podali demisi a z vlády odešli," prohlásila předsedkyně strany.

LIDEM se domnívají, že načasování odvolání je podezřelé. "Premiér odložil naši schůzku až na čtvrtek, měla jsem mu přinést koncepci, návrhy jmen. Já doufám, že to odložení nebylo účelové, aby to bylo až den poté, co jsme v koalici pomohli prohlasovat daňový balíček," řekla Peake.

Její kolega Viktor Paggio se nebál přímého vyjádření. "Mně to celé připadá jako plán a záměr, to si myslíme. Dneska také proběhlo médii, že do čela dozorčí rady Čepro jde bývalý rebel z ODS Marek Šnajdr," uvedl ve čtvrtek Paggio, podle něhož načasování událostí ukazuje na záměrné jednání.

TOP 09 se zatím staví ke stanoviskům koaličního partnera staví vyhýbavě. "To je takové vyjádření, které nic neříká," řekl Mediafaxu předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, podle kterého bude hlavně záležet, na jakou stranu se liberální demokraté přidají při hlasování o důvěře vládě, které opozice nejspíš vyvolá. "A zapomínají, že záleží i na rozhodnutí našeho klubu, zda budeme v takové vládě chtít být," poznamenal, politik, který nechce zatím stranický pohled předjímat. "Nechal bych LIDEM vychladnout klidem Vánoc," snažil se otupit hrany koaliční krize. Nyní je podle Gazdíka navíc hlavním hráčem prezident Václav Klaus, který může vetovat nějaký z důležitých zákonů, které mají platit od 1. ledna 2013. V tom případě by se nejspíš musela ještě před Silvestrem Poslanecká sněmovna.

ČSSD večer vyzvala premiéra Nečase, aby rezignoval. Podle slov Lubomíra Zaorálka, místopředsedy strany, se stal sám součástí frašky a i na něm leží vina. "Premiér selhal. Jmenování Peake byla od začátku šaškárna, takový způsob vládnutí jsme v této zemi ještě neměli. Vše, co dneska řekl, měl vědět už před jejím jmenováním. Je to jeho chyba a měl by odejít," uzavřel sociální demokrat.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688