TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  17.12.2012 17:19:42

Vladimír Dlouhý stížnost k Ústavnímu soudu nepodá, nechce ohrozit termín voleb

PRAHA (MEDIAFAX) - Vyřazený kandidát na prezidenta Vladimír Dlouhý v pondělí oznámil, že stížnost na dosavadní průběh voleb hlavy státu k Ústavnímu soudu nepodá. Nechce ohrozit řádný termín voleb, pokud ho však odloží soud, zváží, jestli se na soud přeci jen neobrátí.

Bývalý ministr a ekonom Dlouhý zdůraznil, že jeho rozhodnutí neobrátit se na Ústavní soud (ÚS) nebylo lehké. "Jsem přesvědčen, že mi bylo upřeno mé ústavní právo, že jsem nějak povinován svým podporovatelům. V posledních týdnech má kampaň nabírala na dynamice a byl jsem přesvědčen o dobrém výsledku v prvním kole. Coby kandidát, který by neměl velké šance v kole druhém, nechci svůj osobní prospěch nadřadit politickému klidu v zemi, která už je tak dost neklidná," ozřejmil Dlouhý.

Věří, že na jeho petičních arších je podepsáno více než padesát tisíc skutečných a jednoznačně definovatelných občanů a jeho případná stížnost by byla oprávněná. "Ale nepodám ji, protože důležité je, aby první přímá volba prezidenta proběhla v řádném termínu. Budou-li však volby bez mého přičinění přece jen odloženy, zvážím, že stížnost dodatečně podám," uvedl. Kandidáti mají totiž šedesátidenní lhůtu, během níž se mohou na ÚS obrátit.

Podle jeho slov volby ještě nemusejí být odloženy, když Tomio Okamura nebo někdo další podá stížnost. "To by musel vydat předběžné opatření Ústavní soud. Chci říci, že tři soudci nesouhlasili s výsledným řešením, jejich pochyby nesměřovaly k mojí registraci, pochybovali o ústavnosti celého procesu. Pokud tedy volby odloženy budou, poskytne to alespoň možnost, aby se zákon upravil, aby v něm tyto rozporné věci již nebyly," uvedl vyřazený kandidát. Tři ze sedmi soudců NSS si přáli předat stížnosti rovnou Ústavnímu soudu, aby rozhodl i s ohledem na nedokonale napsaný prováděcí zákon přímé volby.

Dlouhý vysvětlil, že s rozsudkem NSS není příliš spokojený. "Soud řekl, že pro identifikaci platného petenta musí být jasně určena i adresa trvalého bydliště, nejen jeho jméno a datum narození. Respektuji rozhodnutí soudu, ale nesouhlasím s ním. Při sběru podpisů jsem postupoval otevřeně a čestně. Ještě než jsme petice odevzdali, sami jsme vyřadili téměř sedm tisíc podpisů, které jsme na ministerstvo vnitra ke kontrole vůbec neodevzdali. Z taktického hlediska to byla chyba, vzhledem k tomu, jak málo podpisů mi chybí. Takto by se chybové podpisy rozptýlily a moje kandidatura mohla být uznána," zmínil exministr.

Poté, co NSS aplikoval správný vzorec na sumu podpisů pod Dlouhého prezidentskou kandidaturou, došlo k číslu 48 926 platných podpisů. Celkem jich přitom Dlouhý odevzdal 59 165, v prvním vzorku 8500 signatur našlo vnitro chybovost ve výši 16,2 procenta, ve druhém stejně velkém vzorku 18,4 procenta. Úřad od úhrnu podpisů odečetl 34,6 procenta - namísto průměrné hodnoty 17,3 procenta - a srazil tak exministrovy petenty na počet 38 687, tedy o deset tisíc více, než jak stanovil NSS, že je správné a zákonné. Ani přepočet však Dlouhého nad padesátitisícovou hranici nedostal.

Podobně jako Okamura se i Dlouhý vyjádřil k výrokům předsedy senátu NSS Vojtěcha Šimíčka, volil ovšem mnohem mírnější slova. "Je nedůstojné, aby soudce NSS veřejně komentoval, že jsme podváděli při sběru podpisů. Většina chyb spočívala v tom, že se u petentů nedohledalo trvalé bydliště, to ale nic nemění na tom, že mě ti lidé opravdu podpořili," řekl Dlouhý. Okamura Šimíčka rovnou obvinil ze lži.

Dlouhý zveřejnil také jméno kandidáta, kterému věnuje svou podporu, pokud se voleb sám nebude aktivně účastnit. "Po důkladném promyšlení a i přes názorové rozdíly zvážím podporu Karla Schwarzenberga (TOP 09), budu ovšem velmi pečlivě sledovat jeho kampaň a rozhodnutá sdělím v prvním lednovém týdnu," uzavřel Dlouhý.

NSS rozhodl o stížnostech tří vyřazených kandidátů, kteří odevzdali archy s více než padesáti tisíci podpisy, minulý týden ve čtvrtek. Do hry vrátil Janu Bobošíkovou, naopak vyřazení Tomia Okamury a Vladimíra Dlouhého potvrdil. Také ve svém rozsudku uvedl, že postup ministerstva vnitra při odečtu chybových podpisů z petic nebyl správný. Úřad měl výsledky ze dvou kontrolních vzorků průměrovat, ale namísto toho je sečetl, čímž chybovost uměle navýšil. Za výpočtový vzorec sklidilo ministerstvo vnitra ostrou kritiku od politologů, ústavních právníků i matematiků hned poté, co jména vyřazených kandidátů 23. listopadu zveřejnilo.
Ústavní stížnosti mohou ohrozit řádný termín prezidentských voleb, protože ÚS nemá zákonem stanovené lhůty pro projednání. Řádný termín zatím připadá na 11. a 12. ledna 2013.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688