Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  17.12.2012 11:00:27

Zájem o penzijní připojištění byl v listopadu jedenáctkrát vyšší než ve zbytku roku

Zájem lidí o penzijní připojištění stoupl v listopadu jedenáctinásobně oproti průměru předcházejících měsíců letošního roku. Vyplývá to z aktuálních statistik společnosti RENTIA, divize AWD ČR, které hodnotí období od ledna do konce listopadu 2012. Důvodem prudkého nárůstu je podle odborníků snaha lidí uzavřít penzijní připojištění za původních podmínek, které změní nová penzijní reforma již v lednu 2013.  

Podle statistik RENTIA se začal projevovat vzestup zájmu klientů o uzavření penzijního připojištění již od srpna 2012. Poptávka však vyvrcholila v listopadu, kdy byl zájem více než jedenáctkrát vyšší než v ostatních měsících letošního roku. Při srovnání s listopadem roku 2011 se pak jedná o více než pětadvacetinásobné zvýšení poptávky.

„Lidé, kteří stihli uzavřít penzijní připojištění do 30. listopadu, si uchovají i v příštích letech některé zajímavé výhody. Mezi ty patří například povinnost fondů vykazovat kladné zhodnocení. Že si tyto výhody lidé uvědomili, bylo důvodem enormního zájmu o uzavření smlouvy do stanoveného termínu,“ uvedl Kamil Durčák, produktový manažer společnosti RENTIA, divize AWD ČR. „O důchodové reformě a změnách v penzijních fondech se hovořilo mnoho měsíců. Přesto řada lidí odkládala uzavření smlouvy za původních podmínek zcela na poslední chvíli,“ podotkl Durčák.

Od ledna 2013 se systém spoření na důchod výrazně změní. Dosavadní penzijní fondy se včlení do takzvaného třetího pilíře důchodového systému a nově uzavírané smlouvy budou mít již jiné podmínky. Lidé budou volit mezi několika investičními strategiemi a změní se také podmínky pro výplatu některých dávek. V souvislosti s tím například již nebude možné využít výsluhovou penzi, na kterou byl v případě původních smluv nárok již po 15 letech spoření.

 „Od 1. prosince již smlouvy podle starých podmínek uzavírat nelze. Rozhodně to však neznamená, že nový důchodový systém neskýtá zajímavé možnosti zabezpečení na penzi. Poskytuje naopak vyšší variabilitu v možnosti hospodaření s uloženými financemi,“ sdělil Jan Macek, specialista oddělení produktového managementu RENTIA. „Zájemci mají možnost využít on-line kalkulačky na našich webových stránkách, pomocí které si mohou spočítat výhodnost důchodové reformy. Kalkulátor jim umožní porovnat výnosy penzijního připojištění u jednotlivých penzijních společností,“ doplnil Macek.

Nárůst zájmu o penzijní připojištění v letech 2011 a 2012

 

O divizi RENTIA

 

RENTIA je divizí společnosti AWD Česká republika, která je největší evropskou společností zaměřující se na finanční poradenství a na tuzemský trh vstoupila v roce 2005. Divize RENTIA, jež vznikla v květnu 2009, se zaměřuje primárně na běžnou retailovou klientelu, přičemž hlavním cílem je zpřístupnit běžnému klientovi kvalitní a vysoce profesionální servis, na jaký jsou zvyklí převážně bonitní klienti. Orientuje se na základní koncepty, kterými jsou zabezpečení v penzi, ochrana příjmů a ochrana majetku. 

Kamil Durčák

produktový manažer RENTIA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688