TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  17.12.2012 11:06:20

Vláda schválila nový koeficient pro platy soudců, předloha jde do sněmovny

PRAHA (MEDIAFAX) - Novelu zákona, která ustanovuje platy soudců a žalobců ve výši 2,75násobku průměrné nominální měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře, v pátek schválila Nečasova vláda. Ministři požádali Poslaneckou sněmovnu, aby normu projednala ve stavu legislativní nouze, řekla vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

"Poslanecká sněmovna i vláda udělají pro splnění termínu maximum, již příští týden proběhne sněmovní první, druhé i třetí čtení a návrh okamžitě odešleme do Senátu, který příští týden také jedná," vysvětlila Peake. Stav legislativní nouze vyhlásí nejspíše předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) kvůli porušování základních lidských práv, respektive nároku na plat za vykonanou práci.

Novela zvedne všem ústavním činitelům plat na 2,75násobek průměrné měsíční nominální mzdy, platy politiků ale zůstanou podle Peake zmražené až do konce roku 2014.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) původně na vládě navrhoval, aby koeficient použitý při výpočtu platu soudců ještě vyšší, v hodnotě trojnásobku průměrné mzdy z nepodnikatelské sféry, aby se předešlo dalším možným soudům, které by iniciovali soudci. "Kolegy z vlády naprosto chápu. Také jsem nakonec podpořil koeficient 2,75, protože je to lepší než nic," podotknul Blažek.

Ústavní soud na jaře zrušil část zákona, který snížil koeficient výpočtu platu soudců na 2,5násobek z bývalého trojnásobku. Zákonodárci měli chybu v zákoně opravit do 1. ledna 2013, poslanci se ale nedokázali shodnout, zda si mají zvýšit platy také, sněmovní rozpočtový výbor navíc v komplexním pozměňovacím návrhu chtěl, aby dostávali asistenti poslanců výplatu do voleb i v případě, že by byla rozpuštěná sněmovna. Poslanci tak ve třetím čtení v tomto týdnu zákon nepřijali, od ledna tak byly ohrožené platy soudců a žalobců, protože by nebylo jasné, podle jakého koeficientu je vypočítávat.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688