BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  13.12.2012 11:19:15

FED bude tisknout peníze, Evropa směřuje k bankovní unii

Měnová politika a ekonomický výhled Fedu

Americká centrální banka (Fed) včera oznámila, že pošle do ekonomiky další měnový stimul. Navázala na končící "program Twist" a rozhodla se pro pravidelné nakupování státních dluhopisů v hodnotě 45 miliard dolarů měsíčně. Dále potvrdila svůj záměr držet úrokové sazby velmi nízko, alespoň do té doby než dojde ke zlepšení situace na trhu práce a stabilizaci inflace. Od své politiky si slibuje snížení nezaměstnanosti k 6,5 procentům a výhledově růst inflace nad 2,5 procenta. Banka přiznala, že pro ekonomický růst je ochotna udělat téměř cokoliv a v případě, že v příštích měsících nedojde ke zlepšení ekonomické kondice USA, tak je připravena k dalším intervencím.
"Operace Twist", která končí letos v prosinci, byla financována z prodeje krátkodobých dluhopisů. Nové kolo nákupu státních dluhopisů, které včera Fed ohlásil,  bude financováno z nově vytisknutých peněz. Fed dosud celkově do americké ekonomiky investoval více než 2,8 bilionu dolarů.
Fed o nových krocích hlasoval v poměru 11 ku 1. Proti byl pouze prezident Richmondské národní banky Jeffrey Lacker, který dlouhodobě nesouhlasí s nákupem dluhopisů ani s cíli Fedu.
Ben Bernanke potvrdil, že s nákupem dluhopisů bude pokračovat tak dlouho, jak bude potřeba a program skončí až v situaci, kdy bude možné zvednout úrokovou sazbu.
Navzdory nekonvenčním a agresivním snahám americké centrální banky zůstává růst americké ekonomiky vlažný. HDP meziročně vzrostlo o 2,8 procenta ve třetím kvartále, avšak v posledním kvartále letošních roku se očekává pokles k 1,2 procentu.
Bernanke (předseda Fedu) včera také představil ekonomický výhled banky do roku 2015. Počítá se snížením míry nezaměstnanosti na 6,5 procent a inflací, která nebude vyšší než 2 procenta. HDP by se mělo dočkat silnější expanze a růstu mezi 2,3 – 3 procenty.
Bernanke se včera vyjádřil i k politikům a k jejich boji o rozpočet. Nepřímo je vyzval k větší spolupráci, protože jinak hrozí zemi další recese. Šéf Fedu vnímá sílu těchto politických půtek a řekl, že je tím významně ovlivněn hlavně sentiment finančních trhů. Situace se bude pravděpodobně s ubývajícím časem zhoršovat.
Republikáni včera ostře vystoupili proti Baracku Obamovi, který požaduje zvýšení daní. Republikáni se v kuloárech netajili tím, že k dohodě s demokraty je ještě hodně daleko. John Boehner ,šéf republikánů, kritizoval Obamův koncept. Je to prý jen zvyšování daní bez hlubšího ekonomické myšlenky.

Evropský summit

Jedna banka vládne všem, alespoň tak by to mělo v příštím roce vypadat v eurozóně. Dnes začíná dvoudenní summit Evropské unie v Bruselu. Hlavním tématem zůstává tzv. bankovní unie v čele s Evropskou centrální bankou (ECB). Německo včera otočilo svojí politiku a prozradilo, že nebude stát v cestě integraci evropského bankovnictví.
Po třech letech debat, námitek a bojů bychom se mohli konečně dočkat jednotní bankovní unie v eurozóně. Ta by mohla být výchozím kamenem pro další evropskou integraci hlavně pak pro vznik fiskální unie. Potřeba sjednocení evropského bankovního systému vyšla na povrch, když problematické banky v Irsku a Španělsku způsobily téměř kolaps hospodářství tamních zemí.
Francie a Německo před pár týdny největší rivalové v debatách o "superbance" jsou dnes již spojenci. Německý ministr financí Wolfgang Schaeuble včera prohlásil, že cítí velkou šanci k dohodnutí se na právní formě budoucího bankovního systému. „ Doufáme v co největší shodu, máme nějaké připomínky a návrhy, ale podaří-li se najít kompromis, tak nebudeme stát v cestě," dodal Schaeuble.
Konečným otazníkem zůstává, jak se k bankovní unii postaví ostatní členské státy, například Velká Británie a Švédsko. Nicméně vzhledem k obratu Německa je velice pravděpodobně, že bychom se do konce roku mohli dočkat základního náčrtu fungování společné evropské bankovní unie.

Eurodolar se celý týden pohybuje v růstovém kanále, který dokázal prorazit včera večer po zveřejnění zpráv z Ameriky. Momentálně se nachází v korekční vlně a připravuje se k dalšímu posílení. Budoucnost eura je teď v rukou politiků, kteří budou dnes jednat v Bruselu.
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

29.06.2022Předzvěsti krize: ECB dále "tiskne peníze" Richard Vrdlovec (Capital Consultant)
05.06.2020Ekonomický růst zpomaluje? Tiskněme další peníze Lukáš Baloga (ProfitLevel)
26.04.2020Centrální banky mohou tisknout peníze, ale ne zlato Lukáš Baloga (ProfitLevel)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688